Невідомий Луцьк. Тут лікували гусар

Невідомий Луцьк. Тут лікували гусар
На розі вулиць Червоного Хреста і Львівської у Луцьку знаходиться дуже нетипова споруда для забудови того району – військовий госпіталь. Триповерховий велетень у стилі класицизму сьогодні стоїть напівзруйнований на території колишньої військової частини.

Розбиті вікна, поруйновані приміщення, злі собаки навколо, але разом з тим – цікава архітектура, монументальність та оригінальний настрій цього будинку.

Історія цього будинку почалася багато років тому. У 1839 році генерал-ад’ютантом Рушкановим був затверджений план міста Луцька. На ньому вказувалося, що замок слід розібрати.

«Древний Замок, называемый Окольным, коего стены и башни предполагается разобрать для употребления материала на здание Госпиталя», - зазначалося на плані.

Зрештою, як будівельний матеріал частково використали цеглу із розібраної церкви Івана Богослова з Верхнього замку. У 1850-х роках госпіталь збудували.

Свого часу тут лікувалися солдати Охотського, Дніпровського, Камчатського та Ізюмського гусарських полків. У 1922 році у колишньому госпіталі утворили католицьку духовну семінарію. А через 12 років побудували і семінарський костел. Він ще зберігається неподалік.



Після Другої світової територію навколо семінарії почали використовувати для розміщення військових частин. Їх було три: вертолітна ескадрилья, рота авіаційного забезпечення та батальйон зв’язку. На першому поверсі будівлі розміщувався штаб вертолітної ескадрильї, другий і третій займали казарми, навчальні аудиторії, склади, офіцерські кабінети тощо. На другому поверсі був кінозал.

До цього часу можна знайти аудиторію із спеціальними дірками у стіні для світла проектора. Залишився також дерев’яний каркас сцени. Солдатська столова знаходилася в окремому приміщенні.

В 1990-х роках армію активно реформували, тож багато військових частин виявилися непотрібними. Спочатку розформували вертолітну ескадрилью, в 1995 – роту авіаційного забезпечення. Найдовше протримався батальйон зв’язку. Його розформували на початку 2000-х років.

Зараз територія колишніх військових частин належить Волинському національному університету імені Лесі Українки. Тут планують побудувати студентське містечко.

Сам триповерховий будинок стоїть спустошеним. В одній частині навіть видно сліди пожежі. В одному з коридорів на першому поверсі зірвана підлога – хтось намагався прокопати хід, але далеко не дійшов, або просто засипав землею.

Загалом лабіринти будівлі залишають враження швидше спустошення, ніж руїни.

Якщо лучанам вдасться її зберегти та відреставрувати – це буде оригінальна пам’ятка, адже колишній військовий госпіталь – найбільша будівля Луцька ХІХ століття.

Як повідомили у Комітеті захисту національної спадщини міста Луцька, наразі готуються документи для державної реєстрації будівлі як пам’ятки.
















Олександр Котис (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все файно. Дякую за статтю!

Тільки одна заувага:

"А через 12 років побудували і семінарський костел. Він ще зберігається неподалік."

Семінарський костел не зберігся. Церква, зображена на фото, була збудована на початку 90-х років ХХ століття за допомогою солдатів. Можливо, на місці того костелу. Храм належить до УГКЦ.
Відповісти
звідки така інформація? Богдан Колосок, якого всі знають, пише протилежне. "З приходом радянської влади храм став використовуватися військовою частиною, що розмістилася в казармах, як спортивний зал. У незалежній Україні цей храм знову стали використовувати за призначенням. З 1994 року він діє як греко-католицький храм Різдва Пресвятої Богородиці". На цій же сторінці фото костелу.
Відповісти
"Римо-католицькі святині Луцька", ст. 215-216
Відповісти
Свого часу я досліджував тему історії греко-католицької церкви на Волині. Була вирізка із однієї із газет. Датована чи 1991-м чи 1992-м. Там і тоді, якщо не помиляюсь, освятили хрест на місці цього храму.
Відповісти
Наскільки я пам'ятаю, грекокатолицька церква в 90-х стояла в руїнах. І солдати, як пише Калахан, її відновлювали. Але тоді були стіни і якісь руїни.
Відповісти
Жодних підстав вважати, що костел побудували у 90-х роках ХХ ст немає. Це, однозначно, автентичний семінарійний костел.
Відповісти
Надзвичайно цікаво. Дякую автору за власний творчий погляд та цікаві теми, які обов'язково зацікавлять лучан
Відповісти
дуже цікава стаття! Сподіваюсь, що серія цікавих розповідей про Луцьк продовжиться!
Відповісти
цікова і пізнавально! Давно хотіла взнати як там всередині того будинку :)
Відповісти
Гарна стаття. Щодо храму, то маю фотографію церкви початку 90-х років - що з неї тоді було, не впізнати нині. Є такі відомості: насправді храм, як госптіальна капличка, була збудована з цегли розібраного храму Івана Богослова у замку саме у ті ж роки, як і госпіталь. Під час реконструкції церкви можна було побачити цей старовинний будівельний матеріал, та тільки ніхто ним не клопотався. Коли греко-католицька громада встановлювала хрест поруч церкви, то будівля була у дуже поруйнованоум стані і мало чим нагадувала храм. Як пояснили тоді у ще існуючі військовій частині, госпітальну капличку перетворили на військовий клуб, старі вікна замурували (їх довелося пробивати знову) і прорізали нові, зробили бічну добудову (її вдалося розібрати), підлогу підняли на метр і, повірте на слово, заасфальтували, так що під час реконструкції довелося добряче подовбати і витягувати руками вкатані брили назовні. Всередині залишилась тільки характерне для сакральних споруд округле склепіння і апсида, а бані на даху було поставлено вже в середині 90-х. Цікаво, що під час відновлюваних робіт виявилось, що церква не має фундаменту (тобто поставлена просто на землі), проте у центральній частині є отвір у глибину землі, наче хід у підземелля. Аде заради безпеки людей його не досліджували і замурували.
Відповісти
Як завжди - цікаво і змістовно. Сьогодні переглядала Книгу про вулиці м.Луцька, шукала на карті нашого міста. Не все зрозуміло та досконало...
То ж чекаю на Вашу фото-книгу. Плюс Ваші роздуми, дослідження.
Відповісти
Небольшой фотоотчёт гостей из Беларуси тут (нужна краткая регистрация - ник и пароль) https://www.zalaza.net/viewtopic.php?f=71&t=12185
Відповісти
Стаття бідна на інформацію. Невже не було достатньо джерел для написання кращої статті? Доречі, хотілось би побачити фото тих часів, коли споруда використовувалась за празначенням, а не вандалізм сучасної молоді.
Відповісти
Останні статті
Невідомий Луцьк. Тут лікували гусар
31 січень, 2012, 15:06
Луцьк: місто на могилах
24 січень, 2012, 15:17