Відсутність фінансування з державного бюджету – це майбутнє закриття

Відсутність фінансування з державного бюджету – це майбутнє  закриття
Будь-яка дія переслідує певну мету. Особливо це стосується органів
державної влади. Бо ж інакше виникає питання: «А для чого з 1 січня 2016 року з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» змінилася система фінансування профтехосвіти в нашій державі?»

Можливо, для того, щоб збільшити фінансування професійно-технічних
закладів і таким чином покращити якість підготовки випускників цих закладів за фахом? Ні! Бо ж в державному бюджеті сьогодні взагалі не передбачено цього фінансування.

До речі, немає в бюджеті і пільгового проїзду для пенсіонерів, і дитячого харчування учнів 1-4 класів та іншого.

Можливо, хотіли покращити життя викладачам та студентам? Ні! Бо чому ж в багатьох профтехучилищах за січень не виплачена зарплата і стипендії?

Кажуть - для децентралізації. А що таке децентралізація? І кому потрібна така децентралізація?

Сьогодні у термін «децентралізація» кожен вкладає своє розуміння. Від зняття з себе відповідальності до невиконання законів. Але, що ми не декларували б на усіх рівнях, поки діятиме принцип «правий той, у кого більше прав», доки виконання законів не буде однаково обов’язковим від Кабінету міністрів до сільського голови - децентралізації не буде. А навпаки – буде жорстка централізація влади.

Але повернімося до профтехосвіти, яка нині знаходиться у державній
власності. До 1 січня 2016 року вона фінансувалася з державного бюджету через субвенції обласним бюджетам. З 1 січня нинішнього року Закон «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачає: «Установити, що видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах, розташованих у містах обласного значення, плануються з 2016 року у відповідних бюджетах міст обласного значення, а на інших територіях (читай районах) - у відповідних обласних бюджетах». Уже виникає запитання: «А чому такий поділ? Чим студент і викладач ПТУ у місті відрізняється від
студента і викладача в районі?» І там, і тут держава повинна фінансувати через субвенцію відповідним бюджетам. Це зобов’язує робити Конституція України (наш основний Закон). Стаття 142 Конституції гласить: «…Витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою».

До речі, виходячи із вимог Конституції України, законодавець у Законі про бюджет, стаття 27, передбачає Кабінету Міністрів України до 1 січня 2016 року забезпечити передачу в установленому порядку видатків на підготовку робітничих кадрів у ПТУ на фінансування з місцевих бюджетів.

Але ж Кабмін цього не зробив! Ця ж стаття Закону передбачає Кабінету Міністрів України забезпечити передачу з державної власності у комунальну власність відповідних установ. Але ж Кабмін і цього не зробив!

Не виконуються не тільки Конституція України, закони України, не
виконується ще і Бюджетний Кодекс України (це основа бюджетного
законодавства), де стаття 27, п.3 гласить: якщо зміни до показників бюджету робляться після 15 липня, то вводяться в дію вони не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.
Тобто в нашому випадку з 1 січня 2017 року, а не з 1 січня 2016 року. Бо ж прийняття бюджету 2016 року відбулось з нормативними порушеннями в кінці грудня, вночі, пакетом, не прозоро, негласно і найголовніше - невчасно.

Тому сьогодні виникла заборгованість по зарплатах і стипендіях в профтехосвіті. Панове в Києві, робіть все по Законах (хоча б у бюджетуванні) і вам не треба буде шукати винних серед органів місцевого самоврядування. Не треба буде маніпулювати терміном «децентралізація». Ми розуміємо, що ваші діти не вчаться в ПТУ, але
це також діти, які здобувають не тільки професію, а й освіту.

Тому третього лютого Нововолинський міський голова, враховуючи таку ситуацію в профтехосвіті, зустрівся з педагогічними та студентськими колективами двох Нововолинських профтехучилищ: вищого професійного училища та ПТУ №11. У цих двох закладах разом нараховується майже тисяча студентів. Для порівняння: у Володимирі-Волинському – 500, в Ковелі в двох училищах - також 500.

У бюджеті міста на утримання тільки освіти та медицини не вистачає 16 млн.грн. Фінансування профтехучилищ дасть додаткове навантаження на бюджет ще 24-28 млн.грн. Таких коштів у міста немає. Міський очільник повідомив, що мав декілька розмов з головою ОДА В.П.Гунчиком з цього приводу.

Відповідь одна: в Кабміні наполягають, щоб міські бюджети взяли на
фінансування ПТУ хоча б на 3 місяці. А що далі? Падати на коліна і
випрошувати, як милостиню, гроші зверху? А як же тоді децентралізація?

Освітяни Нововолинська ще пам‘ятають кінець грудня і розпорядження голови ОДА щодо розподілу освітньої субвенції, де іншим містам вділили в «ручному режимі» від 3,5 млн.грн. до 750 тис.грн., а Нововолинську - тільки 118 тис.грн.

А чи не краще, дійсно, робити все по законах, і тоді стане зрозуміло: хто є хто і хто винен?

По Нововолинському вищому професійному училищу до всіх негараздів накладається ще одна проблема. ВПУ (учбові корпуси, гуртожиток, майстерні, адмінкорпус, котельня і т.д.) розташовані на земельній ділянці площею 4.23 га на території Старолишнянської сільської Ради в с.Будятичі по вул.Жовтневій (Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою №030508400001 від 10 жовтня 2005р.).

Земельний податок сплачується до Старолішнянської сільської ради. А це значить, що фінансування училища повинно йти через обласний, а не через міський бюджет. І твердження декого в області, що реєстрація училища в Нововолинську не може в даному випадку бути аргументом, бо в Законі за реєстрацію нічого не сказано, а зазначено, що фінансування здійснюється за місцем розташування.

Врешті - решт, єдина шахта, що будується в Україні, має назву - шахта №10 «Нововолинська», але вона знаходиться на землях Поромівської сільської ради. Але поки тривають дебати «наверху», заборгованість по стипендіях та зарплатах в профтехосвіті зростає.

На всі ці та інші питання Віктор Сапожніков дав відповіді викладачам та студентам. Розмова була непроста, часом емоційна, але потрібна. Зрозуміло, що словами людей не нагодуєш. Особливо дітей - сиріт, котрі навчаються в цих закладах. Та й взагалі у викладачів виникло питання: «А чи не стоїть за цим майбутнє закриття профтехучилищ? Тільки руками органів місцевого самоврядування?»

Міський голова також поінформував колективи училищ про план своїх
дій щодо вирішення проблемних питань.

Оксана Антоній

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Відсутність фінансування з державного бюджету – це майбутнє закриття
04 лютий, 2016, 15:25