ПЛАНИ І РЕАЛЬНІСТЬ: що планували, а що зробили у Луцьку в 2015 році

ПЛАНИ І РЕАЛЬНІСТЬ: що планували, а що зробили у Луцьку в 2015 році
Правильне планування – обов’язкова умова для вдалого господарювання. Скільки вдасться заробити, скільки треба, щоб закрити всі «дірки», чи вдасться відкласти «на чорний день» – відповіді на ці питання повинен знати і простий мешканець, і підприємець, а тим більше – господар міста, від рішення якого залежить благополуччя усіх городян.

Наприкінці 2013 року Луцька міська рада затвердила Програму економічного і соціального розвитку міста Луцька на 2014-2015 роки. Заслухавши звіт Луцького міського голови за минулий рік, який Микола Романюк представив на розсуд громади у четвер 18 лютого, «ВолиньPost» вирішив з’ясувати, що із запланованого вдалося здійснити, із якими завданнями міська влада справилася навіть краще, ніж планувала, а що довелося відкласти «на завтра».

ЗАРОБІТОК І РІВЕНЬ БЕЗРОБІТТЯ

Будуючи робочі плани, Луцька міська рада задекларувала, що основною метою своєї діяльності бачить підвищення рівня життя лучан. Одним із показників добробуту громадян можна вважати їхній заробіток.

Отож, міська влада планувала у 2015 році збільшити рівень середньомісячної заробітної плати до 2920 грн. Такі задуми вдалося навіть перевиконати: згідно із даними за дев’ять місяців 2015 року, середня зарплата у Луцьку становить 3209 грн.

У звіті Микола Романюк зазначив підприємства, на яких у Луцьку працівники отримують найвищу зарплату. Це – заводи «Мотор», «СКФ-Україна», «Теріхем-Луцьк», «Теремно Хліб», підприємство «Волиньголовпостач» та будівельна компанія «Луцьксантехмонтаж».

Із «зарплатного» негативу – борг із невиплаченої заробітні.

Зокрема, станом на початок 2016 року п’ять луцьких економічно активних підприємств заборгували працівникам близько 3 млн грн.

За рік, згідно із статистикою, покращився стан справ із безробіттям. На кінець 2015 року на обліку перебувало 2 367 безробітних лучан (на кінець 2014 – 2 586 безробітних).

У Програмі розвитку не прописана кількість безробітних, зате вказано, скільки заплановано створити нових робочих місць – 5580 у 2015 році. Очевидно, заплановане не вдалося, адже безробітних у місті стало менше лише на дві сотні.

Попри те, що у гривневому еквіваленті середньомісячна зарплата зросла, порівняно із загальноукраїнськими показниками, темпи її росту сповільнилися
Попри те, що у гривневому еквіваленті середньомісячна зарплата зросла, порівняно із загальноукраїнськими показниками, темпи її росту сповільнилися


ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Згідно із Програмою розвитку, у 2014-2015 роках була запланована реконструкція поліклініки №1, відкриття нових амбулаторій сімейної медицини на вул. Наливайка, Рівненській, Гордіюк, Стрілецькій, ремонт підвально-цокольного приміщення поліклініки №2 на просп. Відродження, капремонт електрощитових в міській лікарні, а також – облаштування стоматологічних кабінетів та кімнат гігієни в дитячій поліклініці.

У 2015 році на капремонт закладів охорони здоров’я із бюджету виділили 6,6 млн грн. Із виконаного: встановлено нові ліфти в дитячій поліклініці на просп. Волі та в міській лікарні, відремонтовано дах жіночої консультації та проведено капремонт поліклініки №1 (на просп. Волі).

До речі, минулого року на медичне обладнання витратили навіть більше, ніж на ремонти – 7,9 млн грн. Зокрема, для міської лікарні закупили 10 моніторів у відділення анестезіології та реанімації, санітарний автомобіль, рентген-хірургічну систему, три дефібрилятори, два апарати для проведення штучної вентиляції легень. Для пологового будинку придбали фетальний монітор (з сенсорним екраном для контролю за плодом), апарат для проведення штучної вентиляції легень новонароджених та кольпоскоп (для огляду вагітних). А для дитячої поліклініки придбали апарат-УЗД із кардіодатчиком.

Крім того, у звіті міського голови йшлося про те, що екстрена медична допомога та міські поліклініки на 100% забезпечені лікарськими засобами.

У 2015 році встановили шатровий дах над жіночою консультацією та відремонтували перехід між корпусами на загальну суму 1 млн 255 тис. грн.
У 2015 році встановили шатровий дах над жіночою консультацією та відремонтували перехід між корпусами на загальну суму 1 млн 255 тис. грн.


ОСВІТА

Головним завданням у сфері освіти міська влада називала добудову школи №27. Через проблеми із фінансуванням з держбюджету будівельні роботи призупинили ще у 2014 році, а минулого року забудовник навіть вивіз із території будівництва техніку. Тим не менше, звітуючись перед громадою, Микола Романюк пообіцяв, що в 2016 році міський бюджет виділить кошти на добудову цього об’єкту.

У планах також було збільшення кількості місць в дитячих садках міста. Планували відкрити 300 нових місць, у першу чергу – завдяки реконструкції садків на вул. Чехова та Декабристів. Із першим дошкільним навчальним закладом впорались, а от дитсадок на Декабристів завершити так і не вдалося. Таким чином, у 2015 році відкрили лише 150 додаткових місць, відремонтувавши садок №25 на Чехова та садок №19 на Воїнів-інтернаціоналістів.

Міський голова визнає, що із дошкільною освітою у Луцьку не все у порядку. Зокрема, у звіті зазначив, що завантаженість дитсадків із розрахунку на 100 місць складає 149 дітей.

У 2015 році школу №27 планували добудовувати, натомість – вона заростала бур’янами
У 2015 році школу №27 планували добудовувати, натомість – вона заростала бур’янами


БУДІВНИЦТВО

Луцька міська рада напланувала чимало будівельних планів на 2014-2015 рік. Кілька серйозних проектів таки було завершено: зокрема, спорудження інженерних мереж водовідведення у мікрорайоні Вересневе та на Львівському масиві (витрачено майже 22 млн грн), а ще – будівництво нового полігону для твердих побутових відходів у селі Брище (17,4 млн грн).

Із невтілених проектів – будівництво тролейбусної мережі на вул. Окружній та Станіславського, і знову ж таки – школа №27 та садочок на вул. Декабристів. Також серед планів, які доведеться перенести на наступні роки – капітальний ремонт фонтану на просп. Волі та благоустрій прилеглої території.

На Малоомелянівському (Львівському) масиві проклали мережу водовідведення. Справа за малим – кожен господар має знайти кошти на підвідну трубу
На Малоомелянівському (Львівському) масиві проклали мережу водовідведення. Справа за малим – кожен господар має знайти кошти на підвідну трубу


ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Серед планів у сфері житлово-комунального господарства – мінімально конкретики. Забезпечити послугами належної якості, продовження Програми з капремонту житла, продовження обладнання житла приладами обліку… Та виконання навіть таких узагальнених планів важко простежити – у звіті міського голови не виявилося окремого розділу, присвяченого житлово-комунальному господарству.

Тим не менше, із розділу, де йдеться про видатки міського бюджету вдалося з’ясувати деяку інформацію. Приміром, що в 2015 році відремонтовано 74 ліфти у 26-ти житлових будинках. У Програмі розвитку впродовж минулого року планувалося відремонтувати усі ліфти, термін експлуатації яких – понад 25 років, а таких у Луцьку – більше трьох сотень. Тож із цими планами міська влада впоралася менше, як на третину.

А ще окрім ремонту асфальтового покриття передбачалося будівництво нових вулиць і доріг відповідно до Генерального плану міста. Звісно, такі амбітні плани довелося перенести на кращі часи, а лучани і без того задоволені серйозним обсягом відремонтованих шляхів. Як зазначив Микола Романюк у звіті, на капітальний ремонт вулиць та прибудинкових територій у 2015 році витратили із бюджету розвитку 77 млн грн.

У 2014-2015 роках міська влада обіцяла збудувати два нові світлофорні об’єкти, обіцянку виконала і навіть перевиконала. Наприкінці 2014 року встановили ще один комплекс світлофорів на просп. Соборності, а також – на перехресті Шевченка-Чернишевського.

Громаду дещо здивувало таке рішення, адже кожен автомобіліст знає в місті більш проблемні місця, які потребують ретельнішого регулювання. Вочевидь, реагуючи на докори лучан, міській владі минулого року довелося спорудити третій – позаплановий – світлофор на найбільш проблемній ділянці: перехресті вулиць Героїв УПА – Стрілецька – Ківерцівська – Набережна.

Світлофор на перехресті Героїв УПА – Стрілецька – Ківерцівська – Набережна у Луцьку – єдиний в Україні, що під’єднаний до залізничного переїзду
Світлофор на перехресті Героїв УПА – Стрілецька – Ківерцівська – Набережна у Луцьку – єдиний в Україні, що під’єднаний до залізничного переїзду


ОБІЦЯНКИ

Прозвітувавшись за 2015 рік, Луцький міський голова озвучив першочергові завдання, які будуть реалізовані впродовж 2016-2017 років. Серед них:

‒ Відкриття нової медичної амбулаторії сімейного типу на вул. Наливайка, 6.

‒ Розширення та модернізація амбулаторій на вул. Стрілецькій, Бенделіані, у мікрорайоні Вересневе.

‒ Введення в експлуатацію І черги школи № 27 в 55-му мікрорайоні.

‒ Відновлення роботи ДНЗ на 150 місць на вул. Декабристів, 23.

‒ Відкриття додаткових груп на 50 місць у ДНЗ № 20 на пр-ті Соборності, 35а та розробка проекту з розширення ДНЗ №15 на вул. Дубнівській, 34б.

‒ Здійснення за рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку комплексної реконструкції системи теплопостачання в місті, що передбачає встановлення 200 індивідуальних теплових пунктів в житлових будинках, ліквідацію підвальних котелень, реконструкцію котельного та насосного обладнання, впровадження додаткових потужностей на альтернативних джерелах енергії.

‒ Здійснення термомодернізації та облаштування індивідуальними тепловими пунктами закладів бюджетної сфери.

‒ Реконструкція вулиці Лесі Українки, яка передбачає облаштування бруківкою, капітальний ремонт фасадів, модернізацію системи освітлення та проведення загального благоустрою.

‒ Продовження реконструкції проспекту Волі від вул. Шопена до Київського майдану.

‒ Капітальний ремонт доріг на просп. Соборності (друга черга), вул. Ковельській, Рівненській, Карбишева, Єршова та інших (всього – 55 вулиць).

‒ Капітальна реконструкція мостів та шляхопроводів на вул. Рівненській, Ківерцівській та Шевченка.

‒ Реконструкція тротуарів на просп. Відродження, Молоді, Соборності, Перемоги (друга черга) з застосуванням бруківки та облаштуванням велодоріжок.

‒ Облаштування велодоріжок на вул. Станісловського, Гнідавська, Данила Галицького.

‒ Комплексна реконструкція 40 прибудинкових територій з проведенням робіт з відновлення асфальтного покриття, дворового освітлення, встановлення дитячих ігрових та спортивних майданчиків.

‒ Будівництво дитячих та спортивних майданчиків.

‒ Збільшення кількості рухомого складу тролейбусів з 45 до 70.

‒ Введення в експлуатацію нового обладнання на станції знезалізнення «Луцькводоканалу» для підвищення якості питної води.

‒ Облаштування спеціалізованим освітленням 50-ти пішохідних переходів.

‒ Освітлення меморіального комплексу «Вічна слава».

‒ Облаштування 40 критих зупинок громадського транспорту.

‒ Продовження реконструкції центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки.

‒ Реставрація вежі Чорторийських, що у Старому місті, з подальшим відкриттям там музею лицарства.

‒ Дослідження та початок відновлення Луцького підземелля у Старому місті.

Протягом останніх п’яти років видатки луцького бюджету розвитку суттєво зростали. На 2016 рік заплановане зменшення
Протягом останніх п’яти років видатки луцького бюджету розвитку суттєво зростали. На 2016 рік заплановане зменшення


Костянтин ЯВОРСЬКИЙ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Основними показниками роботи мера ійого команди є створення робочих місьць і відсутнісьть заборгованості по зарплаті все інше похідне на жаль традиційно ці показники провалені думайте лучани
Відповісти
Ваші слова пахнуть "палицею"
Відповісти