Провладні кандидати вже на старті, опозиційні ще ведуть переговори

Провладні кандидати вже на старті, опозиційні ще ведуть переговори
Минулий тиждень цілком можна вважати таким, що дав старт масовій агітаційній кампанії окремих кандидатів у мажоритарних виборчих округах області з виборів до Верховної Ради України, які відбудуться в кінці жовтня цього року.

І хоча межі виборчих округів ще невідомі, це не зупиняє деяких потенційних кандидатів розпочати «обробку» волинських виборців.

Якщо трохи детальніше зупинитись на утворенні виборчих округів, то варто зазначити, що навколо цього питання зараз точиться найбільше дискусій, і не лише на Волині.

В політиків існують певні побоювання, що влада може прийняти рішення про зменшення їх кількості в регіоні у порівнянні з попередніми виборами з п'яти до чотирьох. На нашу думку, ці прогнози не обґрунтовані.

Адже, як показують наші підрахунки, які ми обґрунтували в окремій публікації ще два місяці тому, на Волині має бути утворено саме 5 мажоритарних округів. Інше питання - межі округів.

Як нам стало відомо з достовірних джерел, у пропозиціях обласної державної адміністрації стосовно утворення мажоритарних округів немає якихось «підводних каменів». ОДА пропонує Центральній виборчій комісії утворити округи у тих самих межах, в яких вони існували у 1998 і 2002 роках, що є логічною та обґрунтованою позицією. Проте навіть керівництво області не впевнене, що їхні пропозиції будуть повністю враховані ЦВК.

Існує небезпідставне побоювання, що завдяки певним лобістським діям на рівні столиці може бути утворений мажоритарний округ спеціально «під віце-спікера Верховної Ради» Адама Мартинюка, до якого можуть увійти райони, які входять до так званого «комуністичного поясу».

За різною інформацією до цього округу, окрім Любешівського, Маневицького та Камінь-Каширського районів, хочуть приєднати також Ратнівський, Старовижівський і навіть Шацький. Така конфігурація округу та кількість виборців у ньому навряд чи відповідатиме вимогам закону, проте у вітчизняних реаліях нічого відкидати не можна. Окрім того, варто зазначити, що, змінивши межі одного мажоритарного округу, доведеться суттєво корегувати й межі інших округів.

Якщо проаналізувати активність потенційних кандидатів-мажоритарників упродовж минулого тижня, то можна сміливо зазначити, що кандидати, які мають відповідний матеріальний ресурс, вирішили не чекати, коли будуть утворені округи, а вже розпочали свої передвиборчі кампанії. В першу чергу варто відзначити активність потенційних висуванців, які будуть підтримуватись місцевою владою (Григорій Смітюх та Степан Івахів).

У той час, як деякі кандидати від влади розпочали кампанію, представники опозиції, які працюють в режимі Комітету опору диктатурі вже близько половини року, лише узгодили принципи розподілу виборчих округів, а конкретних кандидатів на них - ще ні.

Представники політичних сил, які позаминулого тижня підписали угоду про спільні дії на виборах («Батьківщина», «Фронт змін» та «Свобода»), погодились на формулу 3-1-1 при розподілі виборчих округів між своїми висуванцями.

Три виборчих округи пропонується закріпити за кандидатами від ВО «Батьківщина» як найбільш рейтингової політичної сили області, по одному - за їхніми партнерами.

Такий принцип розподілу округів опосередковано підтвердив на своїй прес-конференції у Луцьку 15 лютого заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, який заявив, що представники «Батьківщини» претендують на більшість округів на Волині.

Спробуймо зупинитись на передвиборчій активності окремих потенційних кандидатів-мажоритарників.

Старт кампанії Івахіва

Депутат Волинської обласної ради, один зі співвласників групи компаній «Континіум» Степан Івахів, схоже, вирішив почати свою передвиборчу кампанію з абсолютно позитивного «імпортного» свята - Дня Святого Валентина.

Фактично три заходи, проведені чи започатковані у цей день, можуть свідчити ні про що інше, як про остаточно прийняте рішення балотуватись у народні депутати саме «по мажоритарці».

Ще напередодні цього свята у Луцьку та навколишніх територіях з'явились біл-борди з вітаннями до Дня Святого Валентина за підписом Степана Івахіва. Примітно, що ці елементи зовнішньої реклами можна було зустріти як в Луцьку, так і в ряді населених пунктів південної частини області.

Це може свідчити про те, що кандидат ще точно не визначився, де він буде балотуватись до парламенту. Попри те, що вже давно точаться розмови про висування пана Івахіва у мажоритарному окрузі з центром у Горохові, не можна виключати, що він все більше приглядається до Луцька.

З огляду на те, що стосунки міського голови Луцька Миколи Романюка та мецената ряду його ініціатив Ігоря Палиці почали охолоджуватись, варіанту з балотуванням Івахіва у Луцьку виключати аж ніяк не можна.

Серед заходів, які були проведені минулого тижня за підтримки, чи з ініціативи співвласника «Континіуму», варто відзначити молодіжну вечірку до Дня закоханих у ресторані «Брама», повернення волейболісток жіночої волейбольної команди суперліги України «Континіум-Університет» потягом до Луцька після чергової перемоги з величезним серцем у подарунок президентові клубу, яким є Степан Івахів, та меценатська підтримка потенційним кандидатом урочистих заходів у Волинському музично-драматичному театрі, приурочених до чергової річниці виведення військ з Афганістану. Всі ці заходи були належним чином висвітлені у місцевих ЗМІ.

Як підсумок варто зазначити, що команда Степана Івахіва фактично офіційно зробила заявку на участь свого «шефа» у виборах до Верховної Ради України, проте сам кандидат публічно жодних подібних заяв ще не робив.

Перші кроки, зроблені в ході виборчої кампанії, свідчать про орієнтацію кандидата на міських виборців та молодіжне середовище. Безумовно, вся кампанія ще попереду і висновки та прогнози робити передчасно, проте є один суттєвий «мінус», з яким команді Степана Петровича доведеться пройти виборчу кампанію, - його належність до непопулярної на Волині Партії регіонів.

Григорій Смітюх

Народний депутат Григорій Смітюх не цурається підтримки місцевої влади на початку виборчої кампанії. Діючому народному депутатові України, схоже, не знайшлося місця у списку Партії регіонів на наступні вибори, не дивлячись на те, що він уже досить давно матеріально підтримує партію у столиці. Про це свідчать ряд повідомлень ЗМІ.

На парламентських виборах 2007 року Григорій Євдокимович значився під номером 115 у списку Партії регіонів.

Декілька тижнів тому Григорій Смітюх публічно заявив про своє бажання балотуватись до Верховної Ради по мажоритарному округу з центром у місті Ковелі. Таку заяву він зробив на нараді із головами сільських рад Волинської області.

Основним аргументом на свою користь він навів ряд прикладів лобіювання щодо спрямування коштів державного бюджету на потреби області.

Буквально за декілька днів після його заяви в мережі інтернет з'явилась інформація, куди Григорій Євдокимович спрямовує власні, а не бюджетні кошти. Об'єктом, в який інвестує Смітюх, виявилось будівництво приватної школи під Києвом. Його політичні опоненти миттєво поширили цю інформацію серед волинян.

А вже минулого тижня пан Смітюх, разом з головою ОДА Борисом Клімчуком, зробили спільний вояж по ряду бюджетних установ майбутнього виборчого округу та прилеглих територій (Любомль). Політики відвідали дитячий садок у Ратному, на який спрямовувались кошти з благодійних фондів на заходи з енергозбереження, оглянули відремонтоване за бюджетні кошти приміщення загальноосвітньої школи та будівельний майданчик зі спорудження центральної районної лікарні у Шацьку, відкрили відділення гемодіалізу у Любомльській ЦРЛ. В ході цих візитів було ініційоване виготовлення проектної документації для будівництва ще одного дитячого садка у Ратному та корпусу школи у Шацьку.

Загалом варто позитивно оцінювати турботу влади про потреби закладів гуманітарної та соціальної сфери області, але слід констатувати, що такими діями політики (особливо це стосується пана Смітюха), переслідують виключно політичні цілі.

З іншого боку, залучення голови ОДА до агітаційних заходів потенційного кандидата у народні депутати вказує на те, що Смітюх не надто покладається на власні сили та популярність партійного бренду на виборах. Очевидно, що, окрім бюджетної підтримки території виборчого округу, варто очікувати і чіткої мобілізації владної вертикалі відповідних районів на підтримку провладного кандидата.

Кандидатство затьмарене квартирним питанням

Схоже, що голова обласної організації ВО «Батьківщина», екс-голова обласної ради Анатолій Петрович Грицюк не особливо прораховує свої дії в якості потенційного кандидата на виборах. В той час, коли в рамках Комітету опору диктатурі відбувається узгодження кандидатів на мажоритарні округи, і Анатолій Петрович перебуває до певної міри на роздоріжжі (балотуватись по мажоритарному округу у Луцьку чи по округу з центром в Маневичах, куди входить рідний Ківерцівський район), він вирішує свої житлові питання за рахунок бюджетних коштів.

Так, на розгляд наступної сесії обласної ради виноситься проект рішення, ініційованого Грицюком, «Про встановлення черговості отримання квартир особам, які потребують поліпшення житлових умов», яким пропонується надати однокімнатні квартири в Луцьку ряду теперішніх та колишніх працівників обласної ради та інших установ, у тому числі і самому Анатолію Грицюку.

Проте з відкритих джерел відомо, що гострої потреби у житлі колишній голова обласної ради не має. Виходить, що напередодні виборів він сам «дає карти в руки» своїм опонентам та критикам як з числа партнерів по опозиції, так і з числа своїх прямих конкурентів з боку влади.

Хоча, здається, самі представники влади вирішили не доводити питання до розгляду на сесії у запропонованому вигляді та під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, трудових ресурсів та з питань, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, запропонували виключити з переліку осіб, які претендують на покращення житлових умов, Анатолія Грицюка та ряд інших осіб.

Остаточну відповідь на інтригуюче квартирне питання дасть сесія обласної ради, хоча вже зараз зрозуміло: завдяки таким діям представники опозиції зазнають суттєвих іміджевих втрат напередодні виборів. Це може відбитись як на їхньому особистому результатові, так і на рейтингах політичних сил, які вони представляють.

Інші потенційні

Серед інших кандидатів, які «засвітились» минулого тижня, можна виокремити ще одного співвласника «Континіуму» Ігоря Єремеєва та громадського діяча Володимира Гавриша.

Ігор Миронович, схоже, прагне повернутись у крісло парламентаря від уже знайомого йому виборчого округу з центром у Маневичах. Відомий бізнесмен ще не почав активної роботи на території виборчого округу, але вже вдруге впродовж останніх місяців публікує свої бачення стосовно вічних проблем української нації на сторінках найпопулярнішого в Україні політичного інтернет-видання «Українська правда». Проте сприймати такі публікації виключно як передвиборчий піар очевидно не варто.

Ще один потенційний кандидат по мажоритарному округу з центром в Ковелі, молодий громадський діяч, волинян, що проживає зараз у столиці, Володимир Гавриш, вже давно розпочав свою передвиборчу кампанію. Він практично щотижня реалізовує різного роду громадські ініціативи економічного, соціального та гуманітарного спрямування. Така діяльність несе у собі позитив для відповідних громад, проте говорити, що такі дії, не підкріплені іншими обов'язковими передвиборчими заходами, принесуть результат на виборах, наразі передчасно.

Підготовлено експертами Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цю херню пишуть находи і шелепи - місцеві доморощені політологи. Івахів ніколи не буде балотуватись у Луцьку. Ніколи!!! Ні при яких розкладах! Є прохання цих хлопчаків не розкладати примітивні пасьянси, аби не смішити людей.
Відповісти