Похреститися, повінчатися, померти: скільки грошей просять в церкві?

Похреститися, повінчатися, померти: скільки грошей просять в церкві?
З початку 2012 року у храмах Києва почали просити більші пожертви. Саме пожертвами православні священики просять називати плату за здійснення ними церковних таїнств, найпоширеніші з яких – хрещення дитини, вінчання молодят та похоронний обряд. Хоч часто люди кажуть простіше: «церковні послуги».

Наприклад, вінчання у Києві тепер коштує 1000 гривень, хрестини - 750 гривень, хоча ще в минулому році це коштувало на пару сотень гривень дешевше, повідомляє Сегодня.

Прейскурант надрукований на декількох листках А4 та прикріплений прямо до церковних крамниць.

Представники церкви кажуть, що ціни за звершення таїнств - необхідність. Адже будь-яка церква - це не тільки храм, де моляться, а й організація, яка веде своє господарство - з фінансами, бухгалтерією і витратами.

Відтак ціни - можливість цю господарську діяльність планувати. Які ж вони у православних церквах Луцька?

Пожертва пожертві…

У Луцьку в церкві Покрови Пресвятої Богородиці (Українська православна церква Московського патріархату) за похорон просять 50 гривень, вінчання обходиться в 400, а хрестини дитини – 200 гривень.

У Кафедральному соборі Святої Трійці (Українська православна церква Київського патріархату) просять жертвувати трохи інші суми. Наприклад, аби "відспівати заупокійну", як рекомендовану суму пожертви називають 250 (вдома) або 400 (в храмі) гривень.

Вінчання зі звичайним хором обійдеться в 382 гривні, з архієрейським - в 652.

Хрестини ж обійдуться в 254-354 гривні – знову ж таки залежно від місця здійснення таїнства.

Торгуємося

Для «чистоти експерименту» вирішили поторгуватися.

«Ну не знаю, може, й можна безкоштовно похрестити. Як немає грошей, тож бачте, то таке. Я вам сказала як у церкві. Але ж то таке, все можливе», - запевнила нас жіночка в церковній касі Покровської церкви у Луцьку.

При спробі домовитися повінчати якось дешевше жінка в Свято-Троїцькому соборі нам чемно пояснила: в суму входить усе – і вінчання, і співання, і пожертва.

«Якщо ж ви малозабезпечені, то можете написати прохання на ім’я владики - і все», – додали у храмі.

Утім, як розповідають прихожани, домовитися з священнослужителями можна безпосередньо, і сума пожертви в такому випадку дійсно буде добровільною.

Речники обох єпархій, храми яких стали об’єктами нашого маленького дослідження, пояснили нам: пожертви справді добровільні.

«Всі священики зобов’язані звершувати таїнства безкоштовно. А щодо пожертви, то це на вибір і можливості людини. Вона сама вирішує. Звичайно, що священик похрестить і без пожертви», – запевнив прес-секретар Волинської єпархії УПЦ МП Валентин Марчук.

Прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП Віталій Собко каже, що кожна парафія сама формує суми пожертви, виходячи з тих потреб, які вона має. Або ж узагалі немає чітко визначених сум бажаної пожертви за той чи інший обряд.

«У кожному разі, коли людина не може скласти тої суми пожертви, про яку просить парафія, священик не може відмовити здійснити той обряд, який просить людина, коли вона може скласти меншу пожертву або взагалі ніякої», – каже Собко.

Також отець Віталій Собко пояснив, що заяви на ім’я владики з проханням про меншу пожертву – своєрідний засіб контролю.

«Це робиться, аби уникнути непорозумінь. Аби усі були впевнені, що людина, яка звертається у храм для звершення якогось таїнства пожертвувала саме таку суму коштів».

При тому прес-секретар єпархії зауважив, що не знає жодного випадку, коли комусь було відмовлено у проханні зменшити суму пожертви або й провести обряд безкоштовно.
* * *
А ось що нам сказали, коли ми запитали про суми пожертв за церковні таїнства у римо-католицькому соборі Святих Петра і Павла в місті Луцьку.

«Немає суми пожертви ні мінімальної, ні максимальної. В католицькій церкві узагалі немає такого поняття як гроші, оплата якась за таїнство чи ще щось. Якщо людина має можливість, то вона дає, і це її приватна справа і приватна можливість. Якщо немає грошей взагалі, то це не значить, що їй шлюбу не дадуть чи не поховають. В нас узагалі немає такого поняття, як такса. Це вам будь-який священик скаже», – зазначив працівник курії Луцької дієцезії римо-католицької церкви Анатолій Оліх.

Підготувала Тетяна ГРІШИНА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: церква
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 22
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"У Кафедральному соборі Святої Трійці (Українська православна церква Київського патріархату) – просять жертвувати трохи інші суми. Наприклад, аби похоронити людину як рекомендовану суму пожертви називають 250 (вдома) або 400 (в храмі) гривень". - каже Грішина.
Таню, очевидно описка. Тут звучить, як ніби поховати дома чи в соборі. Можливо, відспівати "заупокійну" дома чи в соборі?
Відповісти
НОрмальна людина зрозуміє, що означає вдома, а що означає в соборі. Католицька церква гарно відповіла, якщо людина може то і пожертвує скільки вважає за потрібним. А в православній "такса" стоїть, якось не дуже приємно таке читати.
Відповісти
Переглядаючи останні новини в інтернеті, таке враження, що більше ні чим не можна здивувати читачів, як Церквою. Пані Тетяно, мені дуже було б цікаво прочитати статтю про те як і яким чином парафіянин може скласти свою пожертву (десятину-десять відсотків від свого доходу), і чому він повинен її складати. Тоді напевно відпала б потреба фіксації суми пожертви за виконані треби. А так зовсім легко пройтися по храмах і поцікавитися оплатою за виконання того чи іншого таїнства.
Відповісти
для того, аби скласти пожертву, статті читати не потрібно. все набагато легше. зайдіть у будь-який храм і там ви знайдете скриньку, куди можна кинути гроші. більше того, якщо ви активний користувач інтернету та користуєтеся послугами банку, то можете перерахувати гроші на, наприклад, будівництво храму. реквізити можна знайти на сайтах єпархій. чому складати: тому що церква є некомерційною організацією, а світ є комерційним і якось жити треба :)
Відповісти
Ви не зрозуміли мого коментаря.1. Коли людина читає вашу статтю вона повинна розуміти чому і для чого вона складає пожертву, зокрема десятину-і чому десятину. Тоді ваші статті будуть спонукати людей до роздумів, а не до осуду.2.Жити, працювати, відпочивати ми повинні якісно тому, що від нас залежить дуже багато і відносно церкви також, а не якось.
Відповісти
Нормально все написано, об'єктивно, чесно, без наїздів. Таня молодець.
Відповісти
Такси є майже скрізь. А В костелі так тому, що католиків на Волині мало. Якщо вони ще й цін и встановлять, то можуть розгубити й тих, кого мають. А я, можливо, Вас подивую дечим: є священики, які розуміють, коли людина не має грошей. І думаю, їх більшість. У храмі по вул. Володимирській вас точно зрозуміють, але підходити треба тільки до священиків. А в храмі Благовіщення Київського Патріархату по пр. Соборності, 8д (поблизу паспортного столу) взагалі жодної такси. Навіть на свічки. Кладете стільки, скільки можете - берете стільки, скільки потрібно. І ніхто не зловживає. Так само й пожертва за обряд: по можливості. Але жертвувати треба: священик теж має сім’ю, яку треба годувати. А у Святому Письмі сказано, що священик живе від престолу. Приклад Благовіщенської парафії особливий: адже тут храм тільки в стадії будівництва. Їм як нікому потрібні були б такси. А їх немає. Громада дивом виживає і постійно в боргах. Тож той, хто не любить такс, а може жертвувати, хай долучиться до спорудження храму на тому місці, де стояла церква на честь Богородиці в ХVІ столітті.
Відповісти
В той час,коли ще я не розумів суті сказаного,то почув від батька такі слова : "Наш народ зіпсували священники."
Я думаю,що ці слова коментарів не потребують.
Відповісти
Мені 43 роки, народився в Луцьку
хотів похреститись в Покровській церкві минулого літа,
ходив туди домовлятись і хреститись 4 рази,
молодий священник в першу чергу запитав мене де я працюю,
його зовсім не цікавило чи є в мене сім`я, діти, соціальний і матеріальний стан.
На призначений ним (за тиждень) час (в суботу) на процедуру обряда він не прийшов,
наполіг щоби я купив кілька релігійних книжок, вивчив напам`ять не тільки "Отче наш", але і ще одну молитву.
В останній раз він сказав щоби я прийшов в понеділок (робочий день) в 7 ранку і мав з собою довгу до колін сорочку. ДЛЯ ЧОГО?
Я сказав, що такої не маю, то він тоді: "Візьміть спортивні штани і футболку. Обряд буде тривати довго". Вже не пам`ятаю, що він мені ще сказав, але з його слів було ясно, що це триватиме більше години.
ПІП ЖОДНОГО РАЗУ МЕНІ НЕ СКАЗАВ СКІЛЬКИ ЦЕ КОШТУВАТИМЕ.
Більше я туди не ходив.
Якщо православна церква таким чином бореться за свою паству, то це виродження церкви.

P.S. Під час останнього мого візиту за кілька метрів до входу Покровської церкви стояв легковий автомобіль, який освячував інший священник.

Відповісти
Названі вище такси говорять або про цивілізованний європейський рівень життя в Україні, або про те, що церква це є комерція рівень прибутків якої конкурує із забороненими видами бізнесу.
Відповісти
нічого дивного. Я б на місці церкви збільшив тарифи в 2 рази мінімум. І платили б, куди б дінулись?? :))
Відповісти
Церква саме тому і вироджується, що є віддзеркаленням совіцької системи організаціїї суспільства яка сьогодні трансформувалась в кримінально-олігархічну.
Відповісти
і чому люди не радіють? :))
Відповісти
У католиків священники не одружуються, їм не треба за мізерну зарплату кормити сім"ю, часто з немалою кількістю діточок. Тому в них і ставлення до грошей, логічно, інше.
Але людям цього не зрозуміти - доброта аж пре. Те, що держава відбирає пдатки, щоб кормити армію чиновників - це нормально, а в церкві все по-іншому має бути... погоджуюсь, має. Але люди, напевно, стали такими щедрими, що добровільних внесків навряд чи на електроенергію вистачає.
Відповісти
Ніхто нікого не змушує йти в церкву. Помер - не хорони з попом, народилось дитя - не хрести, одружуєшся - не вінчайся, збирай гроші на потрібне і необхідне! Не можу зрозуміти проблеми? А якщо звертаєшся, то знайди щоб заплатити скільки скажуть.
Коли приїдеш на автозаправку чи в магазин - не сперечаєшся.
Відповісти
З якого часу церква стала балаганом,за виставу в якому потрібно платити.
Відповісти
Я атеїст, мені всеодно
Відповісти
Я згодна з паном Анатолієм Оліхом. Саме так: пожертва має бути добровільною і не можна відмовляти вінчати чи здійснювати інше таїнство лише з фінансових причин.
Відповісти
Я В шоці. Я вважаю що пожертвування мають бути добровільним. Церква в моїй уяві це щось святе. Це має бути прикладом для всіх і наставництвом. Віра в добро, в щирість, в любов. Чому ви наводете приклад на заправках і магазинах, на лікарнях і адміністративних будівлях. Церква це приклад і наставництво. Так задумайтесь який приклад подають ці священики. Якби священики не тратили ці пожертвування на свої євроримонти, шикарні машини, дорогі спиртні напої,на сауну з молодими гарними дівчатами то повірте добровільних пожертвувань вистачилоб на все. А то священики своїми діями відбивають усяке бажання сходити в церкву. Бо ніякого хорошого прикладу вони не подають. Це став гарний вільний бізнес на святому, на ВІРІ. За все що повязане з храмом треба дати грошей.
Відповісти
Коли спостерігаю за діями наших священеків. То згадую тих самих священеків які засудили Ісуса Христа. Я так думаю що напевне буде набагато щиріша молитва коли я стану вдома перед святою іконою і помолюсь, аніж сходити в церкву і набратись ще більше гріхів.
Відповісти
Скільки коштує гигорянка?
Відповісти