У Луцьку тролейбусів і туристів буде більше, а кіосків і гаражів – менше, – Сергій Григоренко

У Луцьку тролейбусів і туристів буде більше, а кіосків і гаражів – менше, – Сергій Григоренко
Курування підприємництва, транспорту, комуналки та інші обов’язки саме в компетенції заступника Луцького міського голови Сергія Григоренка. Нагадаємо, що нова команда мера працює з грудня. Що вдалося зробити за цей час у цих, проблемних останнім часом, напрямках, та що планується – читайте далі.

- Представили нового начальника ЛПЕ. Чи є якісь позитивні зрушення за такий малий проміжок часу?

- Раніше міський голова призначав начальників ЛПЕ одноосібним розпорядженням. З лютого місяця усі конкурси проводяться прозоро. Це – щоб не було звинувачень в лобізмі. На конкурсі може бути присутня преса. Цього разу було чотири кандидати, з них двоє презентували свою програму розвитку підприємства: колишній директор Володимир Пуц і головний інженер Ігор Грицюк. Рішення приймає конкурсний комітет, куди входять дев’ять чоловік (я лише один з дев’яти), за результатами подання підписує міський голова. Кажуть, що в Ігоря Грицюка немає досвіду трьох років роботи на керівних посадах. Це – не правда, тому що він лише головним інженером пропрацював понад два з половиною роки. До речі, в нього профільна освіта. А в одного з кандидатів навіть не було вищої освіти, проте і його допустили до конкурсу. Також невдоволені посилаються на Наказ Мінсоцполітики ще 2004 року, де необхідно п’ять років досвіду. Цей документ носить рекомендаційний характер, бо він незареєстрований в Мінюсті. А обов’язковими є лише ті документи, які зареєстровані як нормативно-правові акти.

Зараз вперше за багато місяців нормалізована ситуація із виплатою заробітної плати. Нема заборгованості перед працівниками. Гасимо попередню заборгованість перед пенсійним фондом, складено графік. Робиться клас на підприємстві, бо однією з умов колективу: щоб можна було вчитися, підвищувати свій розряд. Це має організувати автозавод. Укладена трудова угода, згідно з якою суттєво підняті зарплати. Плануємо до кінця року привезти із Польщі ще 10-12 тролейбусів.

Оголошено тендер на систему обліку пасажирів. Для чого це? В попередні роки держава компенсувала частину грошей за проїзд пільговиків. Цього року не дала ні копійки. А має бути не менше 30 мільйонів. Завдяки ініціативі Луцького міського голови і підтримці депутатського корпусу вдалося закрити цю дірку за рахунок грошей із бюджету розвитку. А на них можна було б зробити багато кілометрів доріг. Взагалі тут є три варіанти розвитку подій. Перший: держава суттєво зменшує кількість пільговиків та дає під них гроші. Другий: вводиться адресна допомога і тоді всі платять. Третій: держава визнає, що не може фінансувати. Органи місцевого самоврядування отримують певні рекомендації і самостійно вирішують скільки вони людей можуть возити. А зараз така ситуація, що хоча і є Указ Президента, що пільги суттєво скорочуються із тридцяти чи з сорока лишається лише сім пільгових категорій. Проте і досі діють Постанови Кабміну від 1993-94 року, де вказується, що на пільги мають право всі пенсіонери. Тому ми вимушені вводити електронний облік пасажирів. І тоді будемо мати картину щомісячну, щоденну, щогодинну скільки за кого платити. Бо раніше розраховували за приблизною формулою.

- Як це буде виглядати, якийсь прилад на вході в тролейбус?

- Коли ми це ухвалимо, видаватимемо пластикові картки проїзні усім пільговикам через департамент соцполітики. Людина проходитиме біля валідатора і активуватиме картку. Для цього ми на перших декілька місяців плануємо залишити кондукторів, щоб вони допомагали пенсіонерам, були екскурсоводами. А після того усі кондуктори буду переведені в контролери. Також будемо обмежувати кількість поїздок в день.

- На усі двері грошей поставити прилади не вистачить. Чи не призведе це до штовханини в години пік?

- Думаємо над цим. Чи встановити на всіх дверях, і збільшити кількість контролерів, або на одні двері і тоді можливий натовп. Ця система також оголошуватиме зупинки. І по третє: ми контролюватимемо де який тролейбус знаходиться через мережу інтернет. Поки збираємо пропозиції. Є від нашої фірми «Візор», є тернопільська фірма, вінницька. Виберемо найдешевшу і найефективнішу систему. Після тендера протягом двох місяців вона запрацює.

- На певному етапі було прийнято рішення надати перевагу електротранспорту. Бачимо, що справи в ЛПЕ йдуть не кращим чином. Чи не варто повернутися назад до автобусів, перевізників?

- Коли ми перевели маршрути 15 і 15а на тролейбуси, ці два маршрути привозять в день скільки само грошей. Як усі інші маршрути. Надалі плануємо перевести 17 і 17а.

- Проте лучанам стало гірше: раніше маршутки їздили кожних десять хвилин, тепер тролейбусів доводиться чекати хвилин 25.

- Саме тому і хочемо довести кількість тролейбусів на маршрутах до 60. Зараз виїжджає 45-47. Тому і не вистачає. Хочемо довести в наступні роки і до 70. Проблема в чому: новий тролейбус коштує п’ять мільйонів гривень, б/в – 200 тисяч обходився (вже з доставкою із Польщі). Тобто замість одного – 25. Зараз разом із колегою Тарасом Яковлевим працюємо над тим, щоб залучити кошти ЄБРР. Проте, це питання далекого майбутнього. Якщо цей кредит вигорить, то будуть і нові тролейбуси і нова мережа. Зараз говоримо за беушні. Інакше збільшити інтенсивність руху неможливо.

- Нові маршрути якісь плануються?

- Поки – ні. Плануємо заміняти старі тролейбуси новішими. Також «сімнадцятки» треба буде контактну мережу підлаштувати. До речі, протяжність її у Луцьку – 109 кілометрів (разом із Гаразджою, яка є абсолютно неприбутковим маршрутом. Просто – соціальний проект Миколи Романюка. Так само і маршрут до Вересневого мікрорайону є з точки зору бізнесу абсолютно невигідним).

- Чи продовжують лучани оформлювати субсидії. Чи дало це бажаний ефект економії. Чи допомогло суттєво це людям із цим підвищенням тарифів?

- 60% домогосподарств мають субсидії. Це свідчить про те, що суттєво впав рівень життя людей. І субсидії суттєво допомагають. Мінімальний розмір субсидії у Луцьку – гривня 44 копійки, максимальний – майже дев’ять тисяч гривень. Є субсидії, які нараховуються автоматично, є люди, які хитрують (машини купили по 500 тисяч, свиноферми побудували і подають на субсидію). Тому є і відмови.

Проблема в тому, що НАК «Нафтогаз» не хоче зараховувати субсидії. Тобто, держава однією рукою обіцяє пізніше дати гроші на субсидії, а іншою вже, сьогодні, вимагає гроші за газ. Але субсидії і надалі оформляють. Також плануємо ще декілька працівників перевести саме на цю роботу в ЦНАПі. Тобто люди зможуть оформити субсидію і в департаменті соцполітики, що на проспекті Волі, й в ЦНАПі, а ще в РАГСі є відділ, який обслуговує мешканців 33-ого, 40-ого мікрорайонів, а також на ДПЗ на вул. Бенделіані.

- На якому етапі зараз втілення ідеї нової схеми розміщення МАФів на вулицях Луцька?

- У нас, в Луцьку – 495 вулиць. По всім одночасно розробити схему неможливо. Поки що розробили по восьми. Підприємці подавали, громадськість в інтернеті голосувала. Зміни – лише по шести пропозиціям – там лишити, там забрати. Принципова позиція міського голови і моя, що проспект Волі і вулиця Лесі Українки мають бути вільними від кіосків, окрім тих торгових павільйонів на зупинках, які вже оформили право власності. Інша справа – спальні райони, зони біля ринків.

Зазначу, що прибираємо лише кіоски. Що стосується лотків морозива, квітів, окулярів, тобто все, що забирається на ніч – все це лишається. Так само і літніх майданчиків кав’ярень, якщо вони гарно оформлені – нема питань.

У нас на даний час – 450 МАФів. І підприємці все несуть, і несуть нові проекти на затвердження. Та схаменіться, скільки їх вже треба? Якби ми все дозволяли, то Соборності була б повністю заставлена від Північного до Завокзального ринку.

Ось через це і пишуться всілякі петиції в інтернеті з образами.

- Активно демонтуються незаконно-встановленні кіоски, гаражі. Щодо кіосків – це майно підприємців, хоч і недбайливих, бо ж до кінця не вірили, що знесуть. І все ж це їхнє майно. Ви ж в цій ситуації маєте захищати і підприємців, і ,водночас, благоустрій міста. Детально вивчаєте кожне питання?

- Майно підприємців демонтується лише після рішення міськвиконкому і лише ті, які стоять абсолютно незаконно: або закінчилася оренда, або взагалі встановлені без документів. Є такі, що стоїть незаконно, прийде і плаче, троє-четверо дітей, то члени виконкому йдуть на поступки. Але це не справедливо, бо поряд «стоїть» підприємець, який усе оформив…

Те саме і з гаражами. До двох тисяч «черепашок». Стали розбиратися – третина з них у власності людей, які взагалі в Луцьку не живуть; хтось – в сусідніх селах, здає в оренду під склад краму, щоб на ринку торгувати. І чого там тільки нема: хтось курчат тримав, хтось кролів. У одному гаражі знайшли бурштин.

Так, що робота триває. Ще залишилося більше тисячі знести.

Зазначу, що право на такі гаражі мають лише інваліди, у власності яких є машина з ручним керуванням і вона нею користується.

- Підсумовуючи минулорічний конкурс громадських ініціатив. Які ініціативи хотілося би бачити цього року? Наскільки він виправдовує себе?

- Я вважаю, що він був успішним, громаді сподобалося. Цього року ажіотаж ще більший. Подали – 73 проекти. Пройшло – понад 50. Ті,що не пройшли, просто перевищували вартість 50 тисяч гривень. Тут ми даємо можливість проявитися лідерам громад. Нехай це невеличкі проекти – на 40-50 тисяч гривень. Але люди можуть проявити творчість, що вони співвідповідальні за розвиток свого міста, не лише міський голова і депутати, а й вони, правильно проголосувавши в інтернеті, можуть зробити маленьку добру справу.

- Про пам’ятник Небесній сотні. На відкритті йшлося про те, що це – не остаточний варіант монумента, що будуть допрацювання, щось із лазером. Від ідеї відмовилися, чи коли чекати?

- Про під світку. Є вже проект повністю освітленні Меморіального комплексу. Він буде реалізований цього року. Буде замінено повністю мережі, бо старі або погнили, або вже їх там нема. Розкрию секрет: від пам’ятника уверх буде бити сім променів, як сім душ. Проте рішення по «Небесній сотні» ще шукаємо остаточне, бо ще є питання з напругою. Кабель заведемо, а потім будемо вибирати потужність прожекторів, бо ідея була, що ці сім променів було видно далеко.

- 15 травня у Луцьку відкрився туристичний сезон. Чи можете детальніше розказати про це. Та які ще новинки готують для гостей міста?

- До туристичного сезону в місті з’явилися нові мешканці: луцькі «кликуни» - маленькі скульптури, які вказують на різні частини міста: Старе місто, зоопарк тощо. Вони готові, просто зараз познімали, щоб варвари не понищили. 14 травня був проведений квест, під час якого лучани знайшли усіх, п’ять кликунів. А вже з 15 травня щодня з в’їзної брами сурмитиме кликун, який о 12 годині дня гратиме мелодію «Волинь моя». І аж до закриття туристичного сезону. Біля ресторану «Корона Вітовта» встановлено антивандальну дошку, яка розповідатиме про з’їзд європейських монархів у Луцьку із ілюстраціями. Ще однією родзинкою сезону будуть екскурсії з міщанкою, як це є у Львові, інших містах. Ми вже опублікували графік фестивалів. Цього року це зробимо ще в грудні, щоб наші представники управлінь під час різних презентацій ще взимку вже мали графік фестивалів на рік, який досить часто просять представники з інших міст. Тобто, упор робимо на подієвий туризм, коли люди приїжджають саме на якусь подію, шоу.

- Як це поєднуватиметься із сумними звістками зі сходу України?

- Кожне місто розробило такий графік. Зрозуміло, що в крайніх випадках будемо коригувати час. Проте, життя триває. Місто треба розвивати, люди хочуть і відпочивати. Зазначу, що це будуть не концерти із низькосортною музикою, це – більш історичні фестивалі, наголосом на місцеву специфіку, автентизм, патріотизм. Серед фестивалів відзначу: «Lutsk Food Fest», який буде двічі: на відкриття, 15 травня і в липні; 2 липня – Ніч Луцькому замку, хедлайнером планується група «Hardkiss»; на день міста, в серпні буде Свято меду, також традиційні «Бандерштат» та Джазовий фестиваль.

З відкриттям туристичного сезону запрацювало і луцьке підземелля (те, що раніше).

- А решту підземелля коли буде можливість відкрити?

- Частина, що під Костелом – власність римокатолицької громади, інша – в юрисдикції коледжу, який на балансі облдержадміністрації. І ми не можемо з бюджету міста Луцька виділити гроші, щоб відремонтувати ту частину підземель. А міністерство культури буксує в зв’язку із війною, а ще кажуть, що ми – багаті, нам дали повноваження, забуваючи, що держава не додала понад 70 мільйонів на тролейбуси і профтехосвіту. А за ці гроші можна було б зробити повністю проспект Волі й вулицю Лесі Українки, або зробити понад сто дворових територій, повністю з усім.

Квиточки до підземелля продаватимуться централізовано в касі замку. І, відповідно, гроші будуть іти на наше Старе місто.
Також буде встановлено різне туристичне знакування: вказівники та пілони в різних куточках міста.

А на відкриття туристичного сезон до нас приїде телевізійна програма «Феєрія мандрів» і буде знімати випуск про наше місто. І сподіваємося, що вже влітку на центральних телеканалах вийде передача про наше місто.

Костянтин Яворський (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
та взагали облаштувати при вйізді в луцк великі стоянкі де примусово висажувати не лучан та возити іх на тролейбусі.буде меньше аварій та повітря чистіше.
Відповісти
Молодець, Сергій! Одруження стало стимулом для плідної роботи. Три офіційні шлюби, не рахуючи купу неофіційних. До 91-го року такі стосунки вважали аморальними і оголошували "партійну анафему" (якщо мав квиток КПРС), а якщо був позапартійним, то мали місце "общєсвєнноє поріцаніє" і загальна зневага зі сторони громади. Демократія розвязала чоловікам руки і тілесні бажання. Роби що хочеш, аби болт стояв. Цікаво, яка "модель" буде у Серьожі наступного весняно-літнього сезону? Бажано без приклеєної посмішки, як у тієї, що в сезоні нинішньому.
Відповісти
свічкотримач певно відповідальна робота, нє?
Відповісти
Пора Сєрожі їхати в Італію. Поки не пізно.
Відповісти
Він схожий на дрібного афериста.
Відповісти
він ним і є
Відповісти
Він не дрібний,а справжній
Відповісти
Яке сердешне інтервю!!! Забув згадати про при..чну Сиротинську та про перенесення пішихідного переходу біля "Салюта" по рішенню комітету власника (Романюка).
"Ось через це і пишуться всілякі петиції в інтернеті з образами" - ви КО-МАНДА поваги до якої немає і не може бути бо з Івана не може бути пана.
Відповісти
Potrlben dlj zboru babla, a jk nakryut to i vykynyt ne ghalko, taki tegh potribni!
Відповісти
Останні статті
У Луцьку тролейбусів і туристів буде більше, а кіосків і гаражів – менше, – Сергій Григоренко
17 травень, 2016, 13:16