Олександр Вовченко про роботу патрульних, штрафи і «найкриміногенніші» райони Луцька

Олександр Вовченко про роботу патрульних, штрафи і «найкриміногенніші» райони Луцька
Проблема зростання рівня злочинності в Луцьку змусила шукати винних у такому становищі. Називали і скорочення кількості працівників Нацполіції та відсутність мотивації, і "провальну" переатестацію, і зубожіння населення.

За словами начальника міськвідділу ГУНП Нацполіції Олега Кічука, рівень злочинності на території міста зріс і у розрахунку на 10 тис. населення становить 107,7 (за аналогічний період минулого року – 67,2). До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено та розпочато досудове слідство у 3037 кримінальних провадженнях, що на 41% більше ніж за аналогічний період минулого року (2183).

Кічук повідомив, що спостерігається суттєве зростання (на 75,2%) вчинених злочинів проти власності. Так, в Луцьку ріст крадіжок склав 81%, розбійних нападів на 150%; грабежів на 84,1%, шахрайств на 32,2%. Розкриття кримінальних правопорушень, за остаточними результатами досудового розслідування, що зареєстровані в поточному році, становить 14,1% (у 2015 році – 42,2%).

Зважаючи на таку ситуацію, депутати Луцької міської ради звернулися до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з вимогою "розібратися".

Чимало звинувачень прозвучали і щодо роботи патрульної поліції, що зумовлені не тільки реальними проблемами, але і негативним ставленням до Авакова, роботи "грузинів" в Україні та реформ загалом.

Начальник управління Патрульної поліції Луцька Олександр Вовченко відповів на запитання ВолиньPost щодо того, чи виправдані конкретні претензії до патрульних у місті.



- Є закиди про те, що патрульні їздять лише по дорогах і не заходять у двори, тому там не контролюється ситуація. То чи працює патрульна поліція у дворах?

- Ці закиди не є правдивими. Ми постійно відслідковуємо по нашій системі, як працюють наші патрульні, де вони їздять, де вони знаходяться і скільки часу у них займає оформлення адмінматеріалів. До цього дуже прискіпливо ставимся.

Ні для кого не секрет, що зараз ми маємо в Луцьку не ту кількість патрульних автомобілів та патрулів, яку б хотілося, щоб повноцінно забезпечити той порядок в місті, який ми хочемо. Але навіть попри це все можу із впевненістю сказати, що починаючи із 3-4 години ранку абсолютно всі патрулі спішуються десь на 40 хвилин - годину і оглядають дворові території. Тому про те, що немає патрулів, говорять люди, які їх просто не бачать, бо вони о 4 годині сплять.

На сьогодні місто в середньому обслуговують 7 екіпажів. Я зрозумів за рік роботи, що Волинь і Луцьк досить "гарячі" - багато "гарячих" чоловіків, тому починаються, особливо ввечері, сімейні сварки. Вони забирають дуже багато нашого часу. Тому коли людям здається, що патрульна поліція в місті абсолютно не працює, я пояснюю постійно звичайну схему, яка створює таке враження:

Зараз у нас осінь. Коли починається дощ, в Луцьку в середньому за день стається 10 ДТП. На це впливає як неуважність громадян, так технічний стан автомобілів і погода. Всі "гарячі", всі кудись спішать, не пропускають один одного.

Коли у нас 7 екіпажів на місто, в короткий проміжок часу трапляться 3-4 ДТП в різних точках міста. Під час дощу оформлення ДТП займає більше часу. До того ж складність цих ДТП буває різна, тому це від 40 хвилин до 2 годин. Потрібно всебічно розібратися, виявити, хто насправді порушив Правила дорожнього руху.

Отож, в такі моменти 4 екіпажі по 1,5 години мінімум відсутні. В цей момент можуть трапитися 2 сварки в місті - ще 2 екіпажі задіяні. І ось у нас на все місто впродовж 2 годин залишається одна машина чи взагалі немає екіпажів.

Тому ці закиди "немає", "не реагують" - це також брехня. Якщо взяти статистику викликів, які ішли на "102" до того, як почала працювати патрульна поліція, і після того, ця цифра не зменшується. Люди вірять, що поліція приїде і допоможе.

У негоду в Луцьку трапляється більше ДТП
У негоду в Луцьку трапляється більше ДТП


- А чи є статистика, який рівень довіри до патрульної поліції в Луцьку?

- Зараз такої статистики немає, бо я не думаю, що хтось таке опитування в місті проводив. Ми до річниці Патрульної поліції в Луцьку (19 грудня) замовимо таке опитування, щоб об'єктивно дивитися на те, який є рівень довіри.

Зараз його можна оцінити за тим, скільки приходить подяк від людей, прохань відзначити того чи іншого патрульного. Ну і кількість викликів. Коли люди викликають, вони знають, що поліція приїде та зробить те, що повинна.

- Наскільки виправдані звинувачення про те, що патрульні неправильно складають протоколи і через це далі не можуть "рухати" справи?

- Вони не виправдані. Я нещодавно на нараду в обласній прокуратурі готував довідку за 8 місяців щодо кількості складених адмінматеріалів і кількості скасованих та повернутих на доопрацювання.

Так, як тільки почала працювати патрульна поліція, ця кількість була більша. Було таке, що деякі патрульні боялися, трошки помилялися.

Зараз також є випадки, що помиляються. Але це не та концентрація, про яку заявляють ці, як ви кажете, політично зацікавлені люди. Або ті люди, яким взагалі не подобається, що патрульна поліція працює по такому механізму, тобто рівності між громадянами.

Я можу навести конкретні цифри: із 12500 адмінматеріалів на доопрацювання судом повернено 195. Я б не сказав, що це такий високий показник, щоб казати "от в ДАІ такого не було...". Я не думаю, що в ДАІ таких показників не було. А всі протоколи, які нам відправляють, допрацьовуються.

Але треба бачити й іншу сторону. Скасовані постанови без будь-яких об'єктивних причин теж є. Я наведу приклад по статті 130 (КУпАП - Керування ...особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, - ред.). Є ще стаття 22 КУпАП - "Можливість звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення". От в мене питання: як можна для п'яного водія, який пройшов освідування та тест на "Драгері", щодо якого зібрані всі адмінматеріали, скасувати по 22-й статті відповідальність? Це як, "трохи п'яний"? Таких випадків у нас більше 19 вже.

Тому я не можу сказати, що це, як нам закидають, "тупість патрульних" чи "неосвіченість". Зараз патрульні доволі на високому рівні все складають. Але в нас є різні судді. Один суддя може більш упереджено ставитися до патрульного із різних причин: або навчити його, або просто йому не подобається патрульна поліція. А інший із розумінням ставиться.

У Луцьку були випадки, коли п'яних за кермом не карали через «малозначущість»
У Луцьку були випадки, коли п'яних за кермом не карали через «малозначущість»


- Тобто у Луцьку були випадки, коли ви помічали упереджену поведінку суддів?

- Звичайно, були випадки. Ми про це не мовчали і мовчати не будемо. Упереджене ставлення суддів у нас було. Зараз його вже немає. Не знаю, що на це вплинуло. Може, патрульні стали якісніше складати адмінматеріали. Може, просто думка цих суддів змінилася. Ми йшли назустріч, запрошували суддів проводити нам лекції щодо складання адмінматеріалів та інших питань. Може, вони після спілкування із патрульними зрозуміли, що тут не ті люди, які працюють "аби-як".

- А як щодо упередженого ставлення політиків?

- Є певні владці, які звикли, що їм колишні працівники ДАІ віддавали честь, а тут наші патрульні вимагають у них документи для перевірки, виносять постанови, виписують штрафи. Звісно, багато кому це подобається, тому мусується тема, що патрульні не виїжджають на виклики, погано оформляють адміністративні матеріали чи повертаються до якихось "схем". Такого нема і не буде.

- В яких питаннях ви очікуєте внесення змін до законодавства щодо посилення адмінвідповідальності, збільшення штрафів? Наскільки я знаю, є проблема, що штраф - 51 гривня - багатьох порушників не лякає.

- На мою думку, потрібно санкції посилювати. Бо от за статтею 173 КУпАП ("Дрібне хуліганство") штраф - 51 гривня. Ну що зараз таке - 51 гривня? Тут суть не в 51-й гривні, а в тому, що складається адмінматеріал і сам факт притягнення до відповідальності, що може негативно позначитися на репутації та кар'єрі. Але потрібна відповідальність, яка і "б'є по кишені". Щоб це було не 51 гривня, а 500 гривень.

Перехід дороги пішоходом у невстановленому місці, розпивання алкоголю у невстановлених місцях - теж абсурдні штрафи. Люди не бояться цієї 51-єї гривні. Навіть деякі молоді люди хваляться, розказують "по-приколу".

Тому потрібні жорсткіші покарання. Навіть не обов'язково грошима. Можуть бути виправні роботи: похуліганив - походи два тижні після роботи, подбай про чистоту міста. Це є, але судами дуже рідко практикується.

Тому за ці порушення, а також за насильство у сім'ї треба піднімати штрафи. Ми знаємо приказку "сім'я без сварки - що клумба без квітів". Але коли у цьому беруть участь діти, коли доходить до рукоприкладства, це абсолютно негативно впливає на підростаюче покоління.

Можна згадати приклад Канади: якщо сімейна сварка і викликали поліцію, в будь-якому випадку це вже буде штраф - чи хоче дружина писати заяву, чи не хоче. А в нас поки сваряться, поки патрульна поліція приїде, коли кажемо, що будемо забирати чоловіка, складати адмінматеріали, буде платити штраф, жінка ж розуміє, що це штраф повпливає на сімейний бюджет. І тоді вона ж сама починає казати: "Не забирайте, ми зараз вже помиримося". В результаті час у патрульних забрали, конфлікт так і не вичерпаний, він може далі продовжувати, коли патрульні поїдуть. А в Канаді, помирилися чи ні, - буде штраф, і навіть можуть поїхати у відділок.

- Скільки екіпажів потрібно, щоб ефективніше охопити місто?

- Так, як ми і від початку планували - 14 екіпажів на місто. Це із врахуванням того, що 12 патрулів, які працюютьу своїх "квадратах", і 2 екіпажі - командира батальйону і командира роти, які забезпечують сам механізм, направляють та перенаправляють, здійснюють контроль. У нас місто поділене на 12 "квадратів", в кожному забезпечується обслуговування одним патрулем.

- А які "квадрати" можна назвати найбільш проблемними?

- Ми ведемо інтерактивну карту, аналізували по сезонах, по концентрації грабежів, ДТП та інших злочинів. Сказати, що зараз в місті є певна концентрація ділянок з ДТП, ми не можемо. Такого зараз вже немає. Вони стали більш "розсіяні", будь-де можуть трапитися, в силу тих чи інших причин.

Якщо дивитися по грабежах, квартирних крадіжках, то концентрація на 33-у,40-у кварталах, загалом, спальні райони. Однак тут є і недалекоглядність людей: ідуть на роботу, залишають вікно на провітрювання, і таким чином самі провокують потенційних зловмисників. А центральна частина міста більш-менш спокійна.
Ми плануємо до Нового року переглянути розподіл цих "квадратів", щоб у 33-у,40-у районах зробити їх меншими та спрямувати туди більше патрулів.

Розмовляв Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це точно
Відповісти
А де інформація по викликах, які не стосуються ПДР, чому патрулюють лише на авто???
Остання інформація: поки їхали на виклик щодо злодіїв, які намагаються обікрасти квартиру, поліція приїхала після того, як злодії спокійно залишили місце злочину!!!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
Достойні відповіді!!! Удачі в роботі!!!!
Відповісти

Запитання:"Є закиди про те, що патрульні їздять лише по дорогах і не заходять у двори, тому там не контролюється ситуація"- дуже актуальне, і, хоча Вовченко відповів, що все під контролем - це не так. Вул. Володимирська, 9, 11 - центральна, біля цих будинків цілодобово збираються пияки (не рідко зчиняють бійки) - а патрульні проїжджають повз них багато разів на день, і нічого не бачать. А в буд.11 взагалі реалізовують спиртне. У той час, коли в Україні помирають люди від споживання сурогату - луцьких поліцейських не турбують "гинделики на дому".
Відповісти
Бачив вчора нашого керівника патрульної на Лесі Українки... Понісся з цигаркою в зубах серед людей, а потім ще й недопалок швирнув під ноги. Прикладом треба бути для інших, не всі ж без форми не впізнають
Відповісти
Чому половина розмови йде про ДТП і ПДР? Про те, що патрульні не встигають, бо в них багато часу іде на їх оформлення? Про те, які вони працьовиті, проте їм не вистачає екіпажів і працівників? То виходить громадянам Луцька потрібно зачекати декілька років до того часу, коли збільшиться кількість екіпажів або до того часу доки працівники навчаться швидше працювати? Однак до того часу пройде ще декілька РОКІВ і до того часу усе місто розкрадуть по шматках і всіх людей переграбують, а патрульна поліція в цей час буде вчитися і всім стадом на один виклик їхати, невідомо для чого, а коли хтось інший впіймає якогось злочинця, то в ЗМІ першими повідомлять, при чому неправдиво ствердивши, що це зробили саме вони. Чи хоч один патрульний хоч в очі бачив якогось справжнього злочинця? Самим не смішно?
Відповісти
Досить видавати себе кращими, ніж це є насправді! Чому не розповідають про ті часті випадки, коли патрулі лажають????? Оце справжня причина.
Відповісти
Останні статті
На руїнах слави
25 жовтень, 2016, 16:16
Олександр Вовченко про роботу патрульних, штрафи і «найкриміногенніші» райони Луцька
24 жовтень, 2016, 17:50