Світязь: там, де засмагають волинські ВІПи (част.2)

Світязь: там, де засмагають волинські ВІПи (част.2)
УВАГА! ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНИЙ!

ЧИТАТИ ПЕРШУ ЧАСТИНУ ПУБЛІКАЦІЇ

Отож віртуальну екскурсію по елітному дачному масиву, який в народі називають «Іллічівка» або просто «Конча-Заспа», ми почнемо з самісінького берега Світязю, де розташувався пляж для ВІП-відпочивальників. І вони таки там є.

Частина прибережної смуги є загальним пляжем для відпочивальників, куди вочевидь можна потрапити і місцевим. Тут під сонцем ніжаться тітоньки та дядечки, весело розважається молодь та щебече малеча.

Однак всього лиш за 300-400 метрів за парканом з живоплоту розкинулись доріжки з білого піску крізь зелені газони від будинків аж до самісінького озера. Подейкують на цих газонах полюбляють пограти у гольф місцеві багатії, після чого вони ніжаться під сонцем на власному пляжі. На кількох таких пірсах дорогі лежаки, підвісні крісла гойдалки та модні гамаки.



Саме тут, поруч з ВІП-пляжем, розташувалась перша дача – далеко не бідний котедж, навколо якого тривають будівельні роботи.


За даними онлайнової кадастрової карти, ділянка з дерев’яним особняком, належить Різнику Богдану Степановичу – власнику таких потужних підприємств, як «ЛЕМБЕРГ-АГРО» та ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат».

Тут же по-сусідству поселилась його бізнес-компаньйонка – Согор Людмила Романівна, яка має у власності ділянку площею 6 соток та ще одну трикутної форми на 9 соток. Вочевидь бізнес-компаньйони вже не перший рік товаришують, оскільки навіть свої дачі вирішили звести в однаковому стилі та з схожих будматеріалів. Будиночки-близнюки розташовані на території, яка об’єднала усі 3 ділянки.



А ліворуч з ними сусідить Степанян Любов Володимирівна. На Волині живе Степанян Геннадій Григорович, який працює головним державним інспектором митного поста „Луцьк”. Як виявилось, власниця дачного будинку є саме його дружина.



Нам вдалось відшукати його декларацію про доходи за 2014 рік, де він вказує, що на посаді головного державного інспектора Волинської митниці ДФС заробив всього 39 тисяч гривень зарплатні, однак сукупний дохід митника (з інших джерел) становив майже півтора мільйони гривень. В той же час, його дружина отримала лише 4 873 гривень зарплатні в той час, як загалом її сукупний дохід у 2014 році становив понад 2 мільйони гривень.

Усе – завдяки відчуженню нерухомого майна – загалом подружжя продало нерухомості у 2014 році на 3,2 мільйони гривень, ще плюс – майже 300 тисяч гривень отримали дивідендів. Як вказано у декларації, подружжя має депозитні вклади у банку: Геннадій Степанян – понад 2 мільйони гривень та 420 тисяч гривень у його дружини. Варто також зауважити, що у головного державного інспектора Волинської митниці ДФС немає власного авто, а є лише мотоцикл "Урал" з автопричепом. Натомість у членів його сім’ї - 2 елітні автівки: ToyotaLandCruiser 200 VX 2011, вартістю понад 50 тисяч доларів та BMW X3 2011 р.в., яка вартує близько 30 тисяч доларів.

Окрім цього Геннадій Степанян має земельну ділянку площею 804 м.кв., житловий будинок майже на 300 м.кв., та квартиру на 54 «квадрати». Натомість у дружини – дві земельні ділянки на 5000 м.кв. та 600 м.кв., квартира на 68,2 м.кв.

Також вказано і садовий (дачний) будинок на 190 м.кв., вочевидь – саме той, про який йшла мова - розташований в елітному садово-дачному кооперативі у селі Пульмо на березі Світязю.



А одразу за родиною Степанян має дачу проректор з наукової роботи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки доктор юридичних наук, а за сумісництвом – бізнесмен та власник транспортного підприємства «Транспаксервіс» - професор Яцишин Михайло Михайлович.



Зовсім по сусідству - на протилежному боці сектору, розташувалась дача 31-річного директора відокремленого підрозділу «Вуглезбут» Державного підприємства «Львіввугілля» Шайтана Олександра Вікторовича. Попри свій молодий вік, він встиг попрацювати заступником директора шахти «Червоноградська».

Та це й не дивно, адже своєю кар’єрою він завдячує впливовому татові – Віктору Шайтану, який довгий час був генеральним директором ДП «Львіввугілля», а на сьогодні є помічником міністра енергетики та вугільної промисловості України. До слова, в певних колах, його нарікають «вугільним куратором», адже за роки роботи у вугільній галузі освоїв усі «аспекти» бізнесу в західному регіоні.Тим не менше, його син у свої 31 рік обзавівся дачним будиночком на березі озера Світязь в елітному дачному масиві «Іллічівка».



А поруч з Шайтанами розмістив свій особняк студент Львівського інституту банківської справи, 23-річний Солонинка Іллярій Петрович. Він жив в студентському гуртожитку, а наприкінці 2013 року став власником дачної ділянки з будиночком на озері Світязь. Та виявилось, що він є сином покійного директора ДП «Волиньвугілля» Солонинки Петра Ілляріоновича. Вочевидь, дачу на елітному масиві він отримав у спадок.



Наступний сектор, або як кажуть дачники «лінію», відкриває новенький особняк. Як виявилось – дачна ділянка площею 12 соток належить одному з акціонерів АТ «Зелений кошик». Ще більш цікавим фактом є те, що власник – колишній митник Ханюк Сергій Броніславович. Зокрема, він обіймав посаду заступника начальника Ягодинської митниці по вантажним перевезенням. Варто зауважити, що він має поруч одразу 2 ділянки по 6 соток.



А ось цей будиночок, як виявилось належить Карпюку Павлу В'ячеславовичу.

Павло Карпюк добре відомий у Володимирі-Волинському. Разом з політичною кар’єрою він успішно будує фермерський бізнес. На сьогодні Павло Карпюк є власником фермерського господарства «Карпо-Агро», зареєстрованого у 2011 році у селі Ворчин.

А одразу поруч з ним придбала собі ділянку така собі Карпюк Галина Степанівна 1952 р.н. Як виявилось це однофамілиця, а мати Павла Карпюка.







За декілька ділянок від нього оселився горезвісний голова Ковельської РДА Грищук Вадим Петрович. Саме його у 2008 році зловили при отриманні хабара в розмірі 10 тис. дол. за «допомогу» у вирішенні питання видачі майже 2 га землі під фермерське господарство одному з ковельських підприємців. Фактично, співробітники УБЕЗу затримали його «на гарячому». На посаді голови Ковельської РДА Вадим Грищук пропрацював 3 роки.







Як не дивно, але на території Дачного кооперативу «Садівниче товариство» досі вільними лишаються 9 незабудованих земельних ділянок.

Особливо увагу привертає 6 соток, які межують з пляжем. Як виявилось, ділянка належить Віктору Вікторовичу Ващуку, директору ПП “Орбіта”, який є сином волинської екс-нардепки Катерини Ващук.



Також поруч з Ващуками оселилася родина Карпуків. Зокрема, 7 соток дачної ділянки з будиночком належить Карпук Галині Петрівні, дружині кількаразового депутата Волинської обласної ради, Шацької районної і голови Шацької селищної ради, та нинішнього директора санаторію «Лісова Пісня» Віктора Карпука.

З огляду на останні події навколо санаторію постать Віктора Карпука стала відомою у широких колах, зокрема, й через його ігнорування перевірок та вимог влади щодо прозорої діяльності. Тож на сьогодні зростає цікавість і до його статків, серед яких виявилась дача в елітному містечку на березі Світязя. Вона порівняно з іншими виглядає досить таки скромно, тим не менше, розташування як то кажуть «козирне» - на самісінькому березі озера Світязь.



Також ледь не на самісінькому пляжі обзавелася власною дачею колишня викладачка та декан факультету слов’янської філології, який діяв при колишньому Волинському національному університеті ім. Лесі Українки Мардієва Алла Костянтинівна. Як не дивно, але вона має ще одну ділянку при в’їзді на масив праворуч.

А фактично за одну ділянку від неї мають дачу брати Дмитруки — Олег Васильович (директор Волинського обласного бюро технічної інвентаризації) та Валентин Васильович (суддя Волинського обласного Адміністративного місцевого суду).



Саме вони є синами колишнього голови Волинської обласної ради Василя Дмитрука. Коли вони придбали ділянку чи отримали її – з кадастрової карти дізнатись неможливо, оскільки дані відсутні. Тим не менше Олег Дмитрук нині лишається при посаді начальником обласного БТІ, та знайти його декларацію нам не вдалося.

Чого не скажеш про декларацію його брата. Він, як суддя Волинського окружного адмінсуду, вже пройшов перевірку. Щоправда, у 2014 році. Тому декларацію Валентин Дмитрук подавав за 2013 рік. Однак вона порівняно з деклараціями інших суддів майже порожня...

Виявляється, що у 2013 році Валентин Дмитрук не отримав доходу. В той час як члени його сім’ї заробили лише 22 тисячі гривень. Разом з тим, суддя вказав, що має 2 земельні ділянки на 1200 та 1155 м.кв., а також житловий будинок, площею 288 м.кв.

В той же час, члени його сім’ї у 2013 році володіли житловим будинком на 155 квадратів та квартирою на 95 м.кв. Також Валентин Дмитрук має збереження в банку обсягом 137 тисяч гривень, а в членів його сім’ї — ще 95 тисяч гривень. Однак, у декларації немає жодної згадки про дачну ділянку та дачний будинок. Тим не менше, його сімейство ще у 2013 році застрахувалось на 22,5 тисячі гривень. Декларація Валентина Дмитрука.

Не обійшлось тут і без прокурорів… Аж під самісіньким ліском на 11 сотках облаштувалась Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація прокурорів». Як стало відомо журналістам з власних джерел, дача по нині фактично належить голові Асоціації та екс-заму генпрокурора Олександру Шинальському.

Він свого часу отримав її в подарунок від впливового бізнесмена з Волині, за сприяння у вирішенні певних правових питань. Натомість, аби не привертати увагу Шинальський вніс її у вигляді дарунку на баланс Асоціації прокурорів України, адже на ньому вже фігурувала елітна квартира в Баден-Бадені, яка спровокувала неабиякий скандал у ЗМІ.



Наступну лінія розпочалась з дач, які належать бізнесменам різного ґатунку. А от за ними згідно реєстрів володіє земельною ділянкою Гіль Тетяна Василівна — дружина колишнього прокурора Волині Андрія Гіля.



Жінка обіймає посаду головного спеціаліста відділу з питань громадянства, реєстрації та роботи з громадянами з тимчасово окупованої території України при Управлінні Державної міграційної служби України у Волинській області. Також вона є співзасновником вже неіснуючого обслуговуючого кооперативу «ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ ЛІСОВИЙ», який зареєстрований у Луцьку на Дубнівській, 36.

У списку учасників цього кооперативу також Ігор Коцан (проректор СНУ ім. Лесі Українки), Столяр Василь Андрійович (депутат обласної ради), Козюра Андрій Григорович (депутат Луцької міської ради), та Янко Наталія Вікторівна (головний санітарний лікар Волині).

Що ж до Тетяни Гіль, то офіційно у 2014 році вона задекларувала 27 тисяч зарплатні та 735 тисяч гривень доходу членів сім’ї серед яких донька та чоловік. Також вона має дві земельні ділянки на 27 та 15 соток, квартиру на 270 м.кв, гараж на 22 м.кв. і садово-дачний будинок на 67 м.кв. Вочевидь саме той, який знаходиться в садівничому товаристві поблизу села Пульмо.

Варто зауважити, що квартира та гараж знаходяться у спільній власності з чоловіком. Тим не менше, Тетяна Гіль їздить на автомобілі марки LexusRX 350 2008 року випуску, який на вторинному ринку коштує близько 23-25 тисяч доларів.

В той же час, цікавим є те, хто є сусідкою Тетяни Гіль... Це її старша донька Галина, яка вийшла заміж і змінила прізвище на Терещук. Саме на неї записано у власність земельну ділянку на 0,07 га, яка межує з ділянкою Тетяни Гіль.



За даними з онлайнової кадастрової карти, землю придбала Галина Андріївна ще у 2013 році. А нині вона працює помічником судді у Луцькому міськрайонному суді Волинської області. Минулоріч жінка проходила перевірку тож подавала декларацію за 2014 рік.

Основний дохід Галини Терещук (Гіль) - 403 тисячі гривень від відчуження нерухомого майна, та майже 10 тисяч гривень — інші види доходів. Старша донька екс-прокурора Волині задекларувала дві земельні ділянки на 15 та 7 соток, 3 квартири на 270, 34 та 36,9 м.кв. Щоправда дачного будинку в декларації вона не вказала, натомість повідомила, що має гараж на 20 м.кв., в якому вочевидь Галина залишає свій БМВ Х5, придбаний за 575 тисяч гривень. У членів її сім’ї нерухомості та дороговартісних авто немає. Щоправда чоловік має автопричіп. Окрім цього Галина задекларувала банківський вклад на 153 тисячі гривень.

Одразу ж поруч з ними через невелику стежину звів свою дачу Гордійчук Мирослав Павлович — екс-депутат Луцької міської ради, співзасновник ЖБК “Британія”, що будується на вул. Єршова в Луцьку, а також керівник ПП “Летранс” та ТзОВ “Волсинт”. Його будиночок і будинком назвати важко – тут звели справжню фазенду.



Невелику дачу тут також має Гурманчук Наталія Іванівна - старший державний інспектор відділу митного оформлення № 4 митного поста „Ягодин”. Під час проходження перевірки вона, як і всі митники, подавала декларацію про майно та доходи за 2014 рік. Проте, окрім зарплати у 66 тисяч гривень, в документі вказано лише дві земельні ділянки на 0,37 та 0,08 га, а також будинок на 149 квадратів… і знову ні слова про дачну ділянку на 6 соток з будиночком на Світязі.



А за 3 дачі від пляжу розташувалась ділянка, яка належить Ясельському Віталію Олександровичу. Його добре знають на Волині як заступника прокурора області та природоохоронного прокурора при Генпрокуратурі на початку 2000-х років. Його син – Ігор Ясельський сьогодні є суддею Луцького міськрайонного суду. Саме він у декларації про майно та доходи за 2013 рік зазначив членами сім’ї батьків. Однак, серед їхнього майна, ділянки з такою площею немає. Натомість ще у 2013 році вони задекларували дачний будинок площею 82 м.кв.



А одразу понад пляжем розташувалась хата багаторічного заступника прокурора Волинської області Василя Куренди, який нині, будучи пенсіонером органів прокуратури, входить до консультативної ради при прокуратурі Волинської області. Він має всього лиш 7 соток, однак над самісіньким пляжем.



А недалеко розташувалась дача ще однієї прокурорсько-адвокатської сім’ї – 0,077 га має у приватній власності Кухтей Віталій Степанович. Він нині є близьким родичем прокурорського сімейства Хилюків (батько Лесі Кухтей-Хилюк та тесть нинішнього прокурора Володимир-Волинської місцевої прокуратури Володимира Хилюка). На ділянці споруд нема.



Також по цій лінії розташувалась дача і колишнього віце-губернатора Ющака Сергія Івановича. Він має майже 6 соток землі, які офіційно декларував ще у 2012 році.



А на останньому трикутному секторі дачного масиву оселився Коцура Анатолій Васильович – екс-прокурор Волинської області, за яким вже десятиліття тягнеться «квартирний шлейф». Сам він – уродженець села Римачі Любомльського району і в різних роках встиг попрацювати у районних та обласній прокуратурі краю. Тож за часи своєї служби Анатолій Коцура обзавівся кількома квартирами і в себе в районі, і в Ковелі, і в Луцьку. Виявляється у 2015 році він також зареєстрував право власності на нерухоме майно в Шацькому районі – дачну ділянку в селі Пульмо, саме на території ВІП-масиву «Іллічівка». Як виявилось, його дача ще недобудована.



А сусідами в нього львівський бізнесмен та політик Майборода Костянтин Всеволодович та екс-прокурор Луцького району та Ковельської міськрайонної прокуратури Масалов Сергій Миколайович. Його по-праву вважають однією з найбільш одіозних постатей в історії волинської прокуратури. За роки роботи в прокуратурі він отримав у власність нерухомість, приміром, квартиру в Луцьку, фешенебельний будинок в селі Копачівка Рожищенського району, а також – дачу на березі Світязя.



А майже при самому виїзді з дачного масиву розташувалась земельна ділянка з величезним будинком, які належать депутату та бізнесмену-забудовнику Ігорю Вікторовичу Чорнусі. Попри невелику територію, власники звели ошатну споруду, де вочевидь полюбляють відпочивати разом зі своїм великим сімейством.




Навпроти облаштував собі дачу відомий політик та бізнесмен Іван Євдокимович Смітюх. Прізвище братів-Смітюхів досить добре відоме волинянам, оскільки багато років поспіль вони були прихильниками Партії Регіонів і потрапляли до рад різного рівня під символікою біло-блакитних. Неодноразово в ЗМІ вже піднімали питання щодо того, наскільки чесними шляхами брати Смітюхи заробляли свої мільйони. Також не оминалося і питання їхніх статків та нерухомого майна. Тож те, що брати Смітюхи мають дачу ще й на шацькій «Конча-Заспі» для більшості не буде дивиною.



Любомир КРОПИВНИЦЬКИЙ

«Розслідування підготовлене в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади»


Дякуємо за допомогу продакшн-студії «Правда PRO» та групі швидкого реагування «Самооборони Волині»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ДЯКУЮ! Цікава статья...кому на волині жить хорошо...одні митникі та інші держслужбовці...виродкі...
Відповісти
Більше прізвищ у наступних публікаціях. Буде і Івахів. Слідкуйте за оновленнями
Відповісти
всьо равно за четвьортой владой не вспіли ))) ги ги
Відповісти
Є ще відео на Громадському. Волинь. Це був спільний проект цих трьох медіа. Перші матеріали зявилися в один час, а потім кожен по різному публікує статті. Ми пішли довшим шляхом.
Відповісти
От то новина, всі і так знають хто там живе! Або ті хто нап..див або ті хто заробив! Чого публікувати фото будинків бізнесменів які офіційно мають сотні тисяч?! А з інформацією про маєтки чиновників спочатку в сбу в прокуратуру в набу а тоді вже в пресу!
Відповісти
Друкуйте, хоч лопніть,а що це змінить?
Відповісти
Пащенко вже прислужився громаді з евакуаторами. Тепер разом з компанією успішно освоюють канадські і польські гроші.
Відповісти
Стаття заказуха повна,( Гунчику привіт!)70% відсотків людей вже давним давно не власники навіть близько! А журналюгам - ганьба! про бурштин слабо написати,бо знають ,що "ответка" може бути..
Відповісти