У пам'ять про Миколу Романюка: «Абетка» міського голови Луцька

У пам'ять про Миколу Романюка: «Абетка» міського голови Луцька
3 лютого відійшов у кращий світ міський голова Луцька Микола Романюк.

ВолиньPost розпочинає публікацію серії матеріалів про Миколу Ярославовича, щоб нагадати нашим читачам, який був міський голова, що він зробив для обласного центру і не тільки.

Друга публікація - архівна. Луцький міський голова Микола Романюк був першим героєм рубрики «Абетка» на ВолиньPost .

В «Абетці» градоначальника зібрали асоціації до літер алфавіту, які виникли у журналістів при згадці імені луцького градоначальника.

А - аукціон
У квітні 2016 року Микола Романюк «пішов з молотка» заради благодійності. Зустріч із мером за чашкою кави продавали на аукціоні «Кава з волонтером». Стартова ціна за мера була вищою, ніж за «звичайних» людей - 1000 гривень. Зрештою, за очільника міста «вторгували» 4000 гривень.

Б – «Блок Петра Порошенка»
Список саме президентської партії Микола Романюк очолив під час виборів до Луцькради у 2015 році. Згідно із виборчою системою, Романюк претендував і на місце депутата. Тож, перемігши у мерських перегонах, Романюк відмовився від депутатського місця у міськраді.

В – весна
Улюблена пора року Миколи Романюка – весна. А ще імена обох його синів, які нині займаються бізнесом, розпочинаються на літеру «В» - Валентин та Володимир.

Г – господарник
Господарник – епітет, який міцно закріпився за луцьким мером. Ще під час своєї першої каденції Микола Романюк неодноразово висловлював тезу «я не політик, я – господарник», апелюючи до того, що йому не надто цікаво брати учать у політичних розбірках. Під час виборчої гонки за крісло мера плакати, які «агітували» за мера, теж натякали на цю рису мера.



Д – друзі
«Шукати особливих шляхів співпраці не потрібно, бо люди, які допомагають мені сьогодні, це мої друзі. Наприклад, підшипниковий завод — Цибульський (Генеральний директор ВАТ «СКФ Україна» Ігор Цибульський, - ред.), ми з ним дружимо, автомобільний завод Гунчика (нині голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, - ред.) — дружимо, Служба автомобільних доріг — дружимо, власник «Пакко», «Вопаку» Володимир Микуліч — мій найближчий друг»,- розповів в одному з інтерв’ю «Відомостям» Микола Романюк.

Е – економіст
Мер володіє спеціальністю «економіст», яку отримав у 1995 році після навчання у Луцькому індустріальному інституті.

Є - Європейський банк реконструкції та розвитку
Саме за управління Романюка Луцьк особливо активно розпочав співпрацювати з Європейським банком реконструкції та розвитку. Окрім того, місто отримало грантові кошти та кредити від Світового банку і НЕФКО. Тож луцький градоначальник наголошував, що завдяки цим грошам вдасться зробити в комунальному господарстві міста міні-революцію.

Ж- жезл

Серед іншого, у кабінеті луцького мера є й цікавий сувенір - сигнальний жезл залізничників з відкриття оновленого вокзалу. До слова, у кабінеті мера – ціла шафа, зайнята різноманітними сувенірами.


З - Зміїнець
У цьому селі під Луцьком проживає родина Миколи Романюка. Сам мер вважає епітет «царське» щодо Зміїнця перебільшеними. «Воно далеко не царське. Там багато будинків, які аж ніяк не назвеш царськими палатами, які будувались десятки років тому», - зазначав Романюк в інтерв'ю «Таблоїду Волині».

І – інженер
У мера Луцька - дві вищі освіти. Першу з них саме за спеціальністю «інженер-технолог» Романюк здобув у Львівському лісотехнічному університеті.

Ї – їсти
Про те, чим любить смакувати Микола Романюк, він також зізнався журналістам. Улюблена страва мера – вареники із сиром. Щоправда, він не зміг уточнити, чиї вареники смачніші – дружини чи тещі.

К – КВН
У Луцьку багато років поспіль квнщики борються за Кубок міського голови. А сам міський голова часто був у журі цього змагання.


Л – Левчук
Луцький краєзнавець Ігор Левчук став чи не основним критиком мера у питаннях забудови міста протягом останніх кількох років. Практично щодо кожного нового будівництва/реконструкції у Левчука є зауваги до чинного мера. Не забуває він приправити критику мера у мережі мемами та фотожабами.

М – мільйонер
Згідно із даними декларації Романюка за 2016 рік, окрім заробітної плати обсягом 156 671 тисяч гривень, на банківських рахунках у «ПриватБанку» він зберігає 1 054 905 гривень. Має Романюк й готівку: 2 500 000 гривень, 98 000 доларів та 25 000 євро. До слова, він входив до рейтингу найбагатших мерів України.

А ще улюбленим предметом Романюка у школі була Математика.

Н – нагороди
Микола Романюк - заслужений економіст України. Нагороджений Почесною грамотою Національного банку України, Грамотами Верховної Ради України.

О – орден
Окрім звань «заслуженого» та грамот, є в «арсеналі» луцького мера й ордени «За заслуги» III, II та I ступенів.



П – «ПриватБанк»
Луцький мер тривалий час керував волинським управлінням «ПриватБанку». Вперше він очолив Волинське головне регіональне управління у лютому 1993 року і пробув на цій посаді аж до 2007 року. Проте у 2007 році, ставши губернатором Волині, зробив перерву у банківській кар'єрі. Після цього Романюк на три роки повернувся до банку, щоправда вже на посаду директора Волинського головного регіонального управління. Лише після цього Романюк зайняв крісло очільника Луцька.

Р – риболовля
Саме сидіння із вудкою та мисливство є головними хобі луцького мера. Влітку Романюк хизувався своїми «рибними» успіхами у мережі Facebook, виклавши фото із двома коропами, яких спіймав власноруч. Найбільший улов Романюка – короп вагою понад 2 кілограми. Враховуючи те, що мер їздить на риболовлю 3-4 рази на рік, він вважає такий показник гарним результатом.

С – собака
Улюблена тварина луцького мера – собака, бо, на переконання градоначальника, саме вона є найвідданішим другом. У родини Романюка був собака породи алабай і в одному з інтерв’ю мер зазначав, що знову задумувався над тим, аби завести домашнього улюбленця.

Т – туризм
Луцький мер був неабияким спортсменом і навіть має звання кандидата у майстри спорту. Саме у пішохідному туризмі йому вдалося досягти таких висот. Романюк любить подорожувати у горах і раніше робив це часто – ходив у Карпати, Алтай і Саяни. Найбільша висота, яку підкорював луцький мер, – майже 3700 метрів.

У – «Укроп»
«Укроп» - опозиційна до мера фракція міськради, члени якої люблять покритикувати Романюка за будь-якої нагоди. Із головою фракції Ігорем Поліщуком у мера часто викликають дискусії та перепалки.

Ф – фонтан
Співаючий фонтан у центрі міста - одна з найамбітніших і досі нездійснених обіцянок чинного мера. Ще напередодні першої каденції у кріслі мера Романюк обіцяв «оживити» центр:

«Працюємо в цьому напрямку, розробляємо різні проекти. Що можу точно сказати – музичний фонтан існуватиме... Ідею обов'язково реалізуємо. Місце буде красивим», - розповів Романюк одному з інтернет-видань у 2011 році. Щоправда, у центрі поки не відновили навіть «мовчазного» фонтану.

Х – хвороба Ньюкасла
Про таємниче і маловідоме захворювання луцький мер згадував, пояснюючи необхідність податкової реформи. Романюк тоді наголошував на необхідності електронного документообігу у держустановах – мовляв, можна зекономити і час, і папери.

«Я в адміністрації підписував в день по 8 папок. Пачку паперу списував десь резолюціями. А скільки ще всього ходило? Я раз в тиждень підписував папери якісь із міністерства, що на Волині немає хвороби Ньюкасла. Я до цих пір не знаю, що то за хвороба толком і не розумію, кому то потрібно?» -дивувався Романюк.

Ц – Центр надання адміністративних послуг

Луцький ЦНАП - чи не найголовніше «дітище» Романюка. Центр розпочав роботу і став одним із найкращих в Україні. Періодично сюди «заїжджають» заступники міністрів та прем’єрів, а мер розповідає про схвальні відгуки та задоволених якістю послуг лучан.

Ч – час
В одному з інтерв’ю луцький мер філософствував на тему часу. За словами Романюка, найважливіші в житті цінності відбирає час. Він також лікує помилкові рішення.

Ш – школа
Школа №27 – одне з найболючіших для Романюка питань. Хоч будівництво школи розпочали ще у 2011 році, воно й досі не завершене. Нову школу зводять у спальному районі Луцька на вулиці Липинського, там заплановано три поверхи, басейн та великий спортзал. Проте витратити на таке «задоволення» треба 78 мільйонів гривень. У бюджеті міста таких коштів, звісно, немає. Тож щороку доводиться «відщипувати по-трошки» у міста та просити гроші у держбюджеті. Зате вдалося добудувати дитячий садок та запустити його в дію.

Щ – «щиро, від душі»
«Щиро, від душі» – чи не найулюбленіша фраза Миколи Романюка, якою він вітає матерів-героїнь із присвоєнням звання у міській раді, і гостей Дня міста, і навіть учасників всеукраїнських змагань зі змішаних єдиноборств.


Ю - Юрій Нікулін
За словами самого ж Романюка, його улюбленим актором є відомий радянський комік.

«Вважаю його дуже мудрою людиною. Багато фільмів бачив з цим актором», - розповідав Романюк в одному з інтерв’ю.

Я – ялинка по-європейськи
У 2013 році у часи Євромайдану Романюк заявив, що до новорічного вбрання ялинок на Театральному майдані додадуть символи України та Євросоюзу. До прикрашання ялинки мер тоді припрошував активістів.

Цікаво й те, що напередодні у місцевої прокуратури були претензії до використання символіки ЄС. Там вважали, що міська рада не мала права вивішувати прапор ЄС біля будівлі мерії і розміщувати символіку Євросоюзу на в’їздах в місто. Тоді у мера та працівників міськради відбирали пояснення.

***
Автор цієї публікації виключила букви "И", "Ґ", "Ь", "Й" з переліку, адже до них важко підібрати асоціацію. У публікації використані матеріали видань "Таблоїд. Волині", "Волинське Агентство Розслідувань", "Відомості", "Лісовий вісник" та сайтів Луцької міської ради і Волинської обласної держадміністрації.

Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Світла пам`ять.
Відповісти
мої співчуття ріднтм і близьктм.царство небесне
Відповісти