«Нотатки мандрівниці» Тетяни Сандової: Болгарія

«Нотатки мандрівниці» Тетяни Сандової: Болгарія
Болгарія – це тепла й атмосферна країна, де панують незвичні традиції і завжди смачна національна кухня.

Сьогоднішня героїня нашої постійної рубрики, поділилася своєю несамовитою любов'ю до цієї країни, розповіла про найкращі місцинки та дивну особливість мови жестів болгарців.

Журналістка Інформаційного агентства ВолиньPost зібрала для Вас найцікавіші факти про цю країну.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ

ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ РУБРИКИ В FACEBOOK


Райський куточок. В одній старій легенді йдеться про те, що коли Бог роздавав всім народам по шматочку землі та кожен отримав свою долю Божого творіння. І болгари спізнилися, не отримавши ні того, ні того. Однак Він подарував їм часточку РАЮ.

Куди піти? Болгарія розташована в південно-східній Європі, у самому серці Балканського півострова, тому там прекрасні умови як для літнього, так і для зимового відпочинку. З-поміж літніх курортів найпоширенішими, зокрема і для молоді, рекомендую Сонячний берег. А кому більш до вподоби сімейний відпочинок, варто обрати Св. Влас (місто у Болгарії).

Переважна більшість пляжів задовільнять смаки й забаганки найвибагливіших туристів. Не можу не пригадати вражаючий своєю красою о. Несебр, особливо його стара частина.
Для поціновувачам зимового відпочинку раджу завітати на лижні курорти, такі як Пампорово, Боровець та Банско.



Особливості традицій та звичаїв. Нещодавно, 1 березня, болгари дарували один одному «мартініци» (прикрасу з білих та червоних ниток), які носять на здоров'я. Цей день ще називають «Баба Марта», адже тоді з'являється на дереві перший цвіт, його знімають та прив'язують до гілки. Також серед цікавинок у традиціях є те, що болгари на день Св. Миколая не дарують солодощів, як-от в Україні, а готують фаршированого коропа.

А на Різдво печуть спеціальні пироги, всередині яких поміщають срібні монети. Вважається, хто знайде монетку – не повинен її втрачати, а має покласти в гаманець, оскільки вона проситиме здоров'я та успіх увесь рік.

На Новий рік діти ходять по домівках і носять в руках гілки кизилу (рослина), прикрашену повітряною кукурудзою, сухофруктами, червоними нитками та ватою, якими плескають господарів по спині. У такий спосіб бажають здоров'я і благополуччя у прийдешньому році. Натомість маленькі «колядники» отримують солодощі або ж гроші.



Болгари напрочуд дружелюбні та гостинні люди. Вони полюбляють веселитися, але поряд з цим, багато працювати.

Розмірений день болгарина. До цієї затишної країни приїжджають з усіх усюд. Найбільше з Росії, чимало й з Великої Британії, Німеччини та Туреччини. Зазвичай мій день (та й усіх болгар) розпочинається з пляжу, по якому я прогулююся десь до 12:00, а потім йду обідати. Відпочиваю з 14:00 по 16:00 (під час несамовитої спеки). А ось ввечері кожен шукає «свій» спосіб дозвілля. Хтось вирушає на вечірні екскурсії, споглядати захід сонця і неспішні кораблі, а дехто прямує до ресторану чи просто шукає затишні місцинки на березі моря. В цьому сенсі Болгарія така світла, така тепла, така різна, що скрізь можна знайти бажаний куточок!



Цікавинка. Болгарська мова навряд викличе у іноземця труднощі, втім є один нюанс. Болгари кивають головою горизонтально, коли говорять «так», і вертикально, коли говорять «ні», тобто не так як українці. Це дуже важливо знати особливо, коли щось запитуєш.

Ням-ням-ням. Основу національної кухні складають страви з овочів. Прочитати меню - легко, адже болгари використовують кирилицю. Серед перших страв ви знайдете «таратор» - холодний суп з йогурту, огірків, часнику й тертих горіхів. Повірте, це фантастично смакує у спекотну пору.

Мені найбільше подобається «шкембе чорба» - гарячий суп з подрібнених телячих шлунків, приправлений перцем та часником. А одна із найпопулярніших м'ясних страв – «мусака» - запечена картопля з фаршем, сиром, яйцем з помідорами чи перцем. Майже у всіх ресторанах подають «чушки» - солодкий перець різних видів, а також «кебапче» - короткі м'ясні ковбаски, запечені у духовці.



Зазначу, що до гарячих страв я не рідко надаю перевагу соусу із солодкого перцю – «лютеницю» та звичайний беру гарнір: соковиті тушковані овочі. Вражає те, що на відмінну від української кухні, на стіл подають величезними порціями. Уявляєте, я куштувала салат вагою 800 грам! А ще в моєму меню багато кисломолочних продуктів, зокрема й сирів. Вважається, що вони сприяють довголіттю.

За скільки поїсти? В Болгарії розмаїття вин - приголомшує. Вартість обіду в кафе до 10 левів і більше (1 євро=1.95 лев.), тобто це близько 5 євро. А в ресторані від 30-ти левів…

Краса архітектури. Фортеля Белоградчик, зведена на скелях, та курорт Несебр (вузький півострів), Римський амфітеатр в Пловдіві, а також місто Созополь, де фантастично багацько історичних цінностей.



Чимало заробітчан з України, які працюють, наче ті бджілки день і ніч, не покладаючи рік. Приміром, цього літа мені траплялися навіть переселенці зі сходу України, які вирішили перебратися туди назавжди.

Як я зазначила писала раніше, болгари надзвичайно дружелюбні та гостинні люди. Болгарія – це маленька країна, а тому більшість людей знайомі між собою. Я не можу стверджувати, що є якась разюча різниця між болгарами та українцями. Але нас об'єднує те, що ми любимо свою землю.

ТЕКСТ – Катерина ЛАЩУК



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну да,в нас не знайдеш салату 800 грам...порція 300 грам,надурять і отримуєм 200 грам.
Відповісти
Останні статті
«Нотатки мандрівниці» Тетяни Сандової: Болгарія
20 березень, 2017, 09:30