Луцьк 1915 року: 8 фото тоді і сьогодні

Луцьк 1915 року: 8 фото тоді і сьогодні
У 1915 році під час Першої світової війни Луцьк зайняли війська тоді ще існуючої Австро-Угорської імперії.

Менш ніж за рік вони покинули місто внаслідок Брусилівського (Луцького) прориву армії тоді ще також чинної Російської імперії, - пише на сторінках Хронік Любарта Олександр Котис.

Як змінився Луцьк із тих часів?


Австро-угорські солдати зробили дуже велику кількість фотографій окупованих ними земель, в тому числі Луцька. Це були як аматорські знімки, зроблені кишеньковими «кодаками» для приватних альбомів, так і професійні фото для військового і державного архівів.

Ми вибрали 8 найпоказовіших фотографій, зроблених австро-угорцями в 1915-1916 роках, і наклали сучасні фото з тих самих ракурсів 2017 року (деякі фото на рік-два старіші). Рухайте вертикальну лінію, щоб оглянути зображення. Краще переглядати не на смартфонах!


Вулиця Кафедральна і кірха

Хоча історія лютеранської кірхи в Луцьку за ХХ століття знає немало руйнувань, на фото вона виглядає майже без змін. Залишилося трохи старої бруківки. Більшість будинків оновлені.




Сквер на Лесі Українки

Зверніть увагу на центральне місце зображення. За каплицею – корпус монастиря тринітарів, у якому зараз військовий госпіталь. Будинок зліва отримав третій поверх, каплицю Іверської Богоматері знищили у 1959-1960, пам’ятника Бойку тоді ще в принципі не було (хлопцеві тоді було тільки 14 років), як і зараз нема після декомунізації.

Фото з пам’ятником Бойку 2016 року дали навмисно, щоб залишилася візуальна прив’язка об’єктів.




Алея до собору


Оновили пішохідне мощення. Все інше – майже на своїх місцях. Перевісили трохи вище ліхтарі після реконструкції 2016-2017 років.

Більше немає так густо дерев.




Вулиця Шопена

У цій будівлі розташовувався відділ військового картографування. Зараз тут – військово-медична служба СБУ.

Будівля протягом історія втратила фронтон, її поштукатурили і пофарбували.




Ханя Кіперман і сенаторка Левчанівська

Фото з цього ракурсу показує дуже сильні зміни в забудові. Проте є одна добра зачіпка – будинок Хані Кіперман (на початку ХХ століття) зліва. Він досі стоїть.

Будинок справа – радянський, збудований на місці зруйнованого війною міжвоєнного луцького кінотеатру «Сонце». А перед Першою світовою і під час тут був інший будинок, з аптекою. Вулиця Сенаторки Левчанівської дуже змінилася за сто років.




Замок і річка Глушець

Це майже той самий ракурс. Аби знайти точно той самий, треба було відійти вправо, тоді б на сучасному фото було видно будинки справа, які також є на старому. Проте зараз там дерева і повторити фото точно з того місця не вдається.

Головна зміна – втрата міської річки Глушець. Видно, що на місці, де раніше була вода, тепер базар. Може, було б варто вернутися до природного ландшафту столітньої давнини? :)

Також видно, що головна вежа замку отримала корону. Це не «новодєл». Корона була там в оригіналі, але перед Першою світовою її розібрали через аварійний стан. В радянський час конструкцію відновили.




Майдан перед собором

Загальний образ собору не змінився з моменту його появи внаслідок реконструкції давнього костелу бернардинів.

З’явилося більше автомобілів і незрозумілої забудови на території навколо.




Районний будинок культури

Розташовується на вулиці Ковельській. Більше знаний як місце, де виступає театр «Гармидер». Будівля втратила гарні декоративні елементи свого цегляного стилю. Змінилося навіть розташування вікон на другому поверсі головного фасаду. На третьому і першому замурували.

Не полінуйтеся заглянути на зворотній фасад – будете приємно вражені його збереженням. Там немає штукатурки і тому видно первинний декор.

В часи війни використовувався як торговий дім братів Жданових у Москві. Ще один напис на фасаді – «покупка ячменя».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Класні фото

Підтримайте.
Дійсно толкова ініциатива

http://e-dem.in.ua/lutsk/Petition/View/830
Відповісти
Особливо базарний ларьок біля собору, хто взагалі дозволив біля історичної пам'ятки будувати це чудо архітектури
Відповісти