Додати запис

В Україні вивели нову форму демократії

Британський філософ сер Карл Поппер вважав демократію не тільки неможливою, але й недоцільною.

На його думку, демократія у прямому її розумінні неможлива навіть суто технічно: немає таких механізмів, які б забезпечували пряме народоправство з будь-якого питання на всіх рівнях. Демократія, за Поппером, недоцільна, оскільки абсолютна більшість народу некомпетентна у вирішенні конкретних справ управління державою. Численні концепції демократії спрямовані на вирішення цієї суперечності.

Карл Поппер помилявся. Можливо, через те, що не розумів цілого ряду історичних процесів, які можуть відбуватись в межах Східної Європи і не обмежуватись географічним мінімалізмом Британії, Австрії, Нової Зеландії.

Народ не може бути некомпетентний. Народ – носій прадавньої народної мудрості, що передається з діда-прадіда. Демократія передається, особливо в степових народів, на генетичному рівні. Мало того: якщо та первинна народна демократія не зіпсована зовнішнім втручанням, гнилими ліберальними, соціально-демократичними, консервативними та іншими ідеями (чит. пестицидами), вона є справжньою, природною, натуральною. Органічною.

Головним інститутом такої демократії є вічеві збори. Це коли народ збирається на площі, відкритому майданчику і силою голосу обирає серед себе найорганічніших (найприродніших) демократів для виконання певних делегованих функцій. Головне крикнути голосніше і пообіцяти народу найпереконливіше. Тут особливо важливе знання основ театрального мистецтва та знання народних символів (свій-чужий, добро-зло, правда-кривда).

Органічна демократія зовні дуже схожа на військову демократію. Бо ж природно, що кожний чоловік серед загалу – воїн. Тому тут важливий символізм: військова атрибутика, однострої, обладунки, зброя чи замінники зброї. Але без надмірностей – аксельбанти, плюмажі і алебарди зайві.

Всі заходи повинні бути публічними, багатолюдними – нічого приватного, все на очах, все відкрито. Якщо зробив якийсь проступок – то привселюдно кайся, краще на колінах і зі сльозами.

Також всі дії, вчинки, слова, тексти повинні бути прості і доступні. Народ сприймає лише мудре (чит. спрощене). Партії як інститути поступово відмирають, як запозичене, неприроднє, неорганічне, штучне.

Залишаються лише вічеві сектори – «свої» – «чужі», або ті, що свистять і ті, що не свистять, або ті, що кричать і т.д.

Важливою перевагою органічної демократії є те, що освіта, досвід і професіоналізм не важливі. Тому весь час, витрачений на них, можна зосередити на військовій та таборовій підготовці.

В органічній демократії головне – бути відданим народу, всім разом, а не комусь індивідуально, заперечувати все інородне, навіть якщо воно тисячі років вже тут, і в усіх бідах винити «чужих». Вони («чужі») підступні і завжди хочуть зробити щось зле.

Тому потрібно завжди говорити про боротьбу, війну, повстання, лякати опонентів (тих, хто не з народом) розправою. А ще краще лякати їх сім’ї. Це хороший метод.

І ще важлива деталь: для органічної демократії притаманна сертифікація – чи ти органічний демократ чи ні. Це називається люстрація. Оскільки, слово явно складне (неорганічне), то пояснювати його можна по різному. Головне, щоб з народом, з переконанням, що ти правий! Бо ж ти – органічний демократ, а всі інші просто недолюстровані недоорганічні демократи.

Народ не може помилятись. Ним не можуть маніпулювати окремі особистості. Народ завжди правий! Ура!

(Свистіти будете?)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарний стьоб)
Відповісти
Пишіть краще про ресторани, любитель Поттера (ой, вибачаюсь Поппера) ви наш..
Відповісти
я хотіла те ж саме написати
Відповісти
Хай би як ми цього не бажали і не хотіли, народовладдя у нас не буде. І не тільки у нас. У всьому світі так. Все вирішує невеличка купка людей, яка при верхах, так звана політична еліта, яка споконвіків існувала та існуватиме.
Відповісти
Браво, Петре, аплодую стоячи, я сама ледве не повелась) Твереза думка серед тисяч фанатичних і надривних засліплених розумів.
Відповісти
Петр, я хотел бы Вас предостеречь. Вы - глава общественного совета при городском голове. Ваша хорошая и остроумная статья не всем по вкусу. Домыслите дальше. Владимир здесь отвечает только за себя (он может ставить смайлик), Вы - нет
Відповісти
Звичайно, це стьоб. Зрештою, К. Поппер теж стьобався, коли говорив, про недосконаліть демократії. Але він мав на увазі, що не існує взагалі досконалого способу управління суспільством. Тому зрозуміла сумна іронія автора щодо теперішнього стану нашого суспільства. Але, шановний авторе, а де, коли і хто бачив революційні рухи в рафінованій формі? Принцип "кому война..." працював завжди бездоганно. І завжди бидляча частина спільноти проявлялася саме в часи деградації суспільних інститутів. Дякуймр долі, що в нас ці прояви мали дійсно епізодичний характер. І, на щастя, переважно в провінції (що теж зрозуміло). Тому слава К. Попперу, який насправді виступав за перманентне вдосконалення форм і методів державного управдіння.
Відповісти
та допустіть вже автора в якийсь вічовий сектор, так проситься
Відповісти
Таке враження, шановний, що Ви не виходите на вулицю без хірургічних рукавичок, боячись забруднитись. Якби всі були такими пуританами, то Майдан не відбувся б і ми до сих пір жили у болоті Януковича. Кожний процес у суспільстві має свої наслідки, і не завжди вони є цілком позитивними, нажаль. Знайдіть таких рафіновани, як Ви, і організуйте свій Майдан, чистий і абсолютно незаплямований. А ми подивимося збоку і оцінимо, як це робите зараз Ви з бридливою і єхидною посмішкою.
Відповісти
ви ще будете згадувати часи яника з плачем. ви навіть не уявляєте, що оті скоти вашими руками зробили і що ще буде.
авторові дякую.
Відповісти
ба яка писанина -актуальна як ніколи ... болотоі ніякого конструктиву шкода часу
Відповісти
Автор вважає народ тупим неосвіченим бидлом, яким повинні правити такі високофахові та компетентні професіонали,як він та йому подібні, ефективні господарники(ефективність яких, судячи з рівня життя населення, дуже сумнівна). Його думка цілком має право на існування.
Але є ще думка народу, який не вірить усім тим, хто десятиліттями брехав та обкрадав його. І за свою думку народ, на відміну від кімнатної рослини-автора, готовий іти на смерть.
Відповісти
Автор висловив доречну думку, у якій присутній філософський мотив. А Вам, неПравдо, аби усе звести до заїжджаного та затертого до дірок "десятиліттями крав, брехав, обкрадав, дурив, гвалтував"... ДОСИТЬ!!! Мова у статті про це НЕ ЙДЕ. Не йде вона і про народ, про боротьбу, про революцію, про жертви, героїв і т.ін.

Мова йде про "опісляреволюційний період". І якщо Ви цього не зрозуміли, то обрати очільника, керівника чи ще когось - Ви не в змозі. Навіть керуючи парадом на віче, спотворюючи демкоратію. Тому що в тій самій Британії - революції, путчі і інші демарші проти влади робили одні добродії, а керували після цього зовсім інші, більш тямущі (чит. - професійніші).

Слава Україні!!! І дай Боже мудрості "голосно-кричущим" дати владу в руки таким людям, які будуть обрані за професійними критеріями.
Відповісти
Браво!!!! Влучні фрази, красиві порівняння. ПІДТРИМУЮ!!!
Відповісти