Додати запис

Кого люструємо?

Сьогодні Україна знову намацує шляхи поступу, власне, ще раз вчиться «жити по–новому», без корупції, без брехні й лукавства, морального і фізичного насилля над особистістю. Позаду — важкі, трагічні зимові місяці, які дали державі шанс змінитися, навчитися служити людям.

Зауважу і підкреслю: дали шанс змінитися ДЕРЖАВІ І ВЛАДІ! Бо люди — представники усіх суспільних груп — за честь і совість та за копійчану плату виконували свої професійні обов’язки. Якраз вони — працівники фірм і бізнесмени, освітяни і медики, творча інтелігенція і студентство — повстали проти несправедливості до себе з боку кримінальної влади, повстали проти приниження, обкрадання їхньої праці.

Серед багатьох вимог до нової влади є вимога люстрації. Заглянемо до тлумачного словника: «Люстрація (від лат. Lustratio — очищення через жертвоприношення) — механізм очищення влади через заборону чиновникам, які себе скомпрометували, обіймати державні посади довічно або на певний термін».

В українських реаліях це означає — позбавлення посад тих осіб, які розбудовували кримінальну систему Януковича, були задіяні в корумпованих схемах, відмивали гроші, протидіяли розвитку національної культури, нищили свободу особистості. І хоч про концепцію люстрації і досі дискутують, якраз цього вимагає люстраційний комітет Єгора Соболєва, цього хочуть українці, які втомились від корупції і брехні.

Та на Волині, складається враження, люстрацію розуміють і впроваджують специфічно. Пригадую, як була шокована, коли ще 24 лютого дізналась, що керівників різних установ області змушують скласти свої повноваження під загрозою фізичної розправи. Добре, що молоді й гарячі революціонери пішли на дискусію, на громадянський діалог, — і ми уникнули чогось небажаного і неприйнятного для цивілізованого суспільства. Добре, що керівництво радикальних організацій проводить зустрічі з громадськістю, публічні слухання.

Та не дуже добре або й зовсім недобре, коли з роботи викидають людей знаючих, розумних, досвідчених, відповідальних керівників. Спочатку із здивуванням сприйняла звістку, що в розбудові освіти й науки Волині не знайшлося місця компетентній і чесній людині Олександрові Хомичу. Чула, що освітяни, намагаючись захистити керівника управління освіти і науки області, зверталися навіть до Верховної Ради України. Та не допомогло.

Понад десять років письменники разом з управлінням культури й туризму Волинської облдержадміністрації в урочищі Нечимному проводили мальовниче свято «Лісова пісня», на якому побували тисячі волинян і гостей нашого краю. Великою мірою воно стало успішним завдяки відділу культури й туризму Ковельської райдержадміністрації і його тодішньому керівнику, згодом заступнику голови Ковельської райдержадміністрації Андрію Мигулі, сьогодні — майже безробітному! Бо був членом Партії регіонів.

І неначе забуто, як Андрій Дмитрович дбав про розвиток самодіяльних колективів, розбудовував систему культурно–мистецьких заходів на Ковельщині. Забуто, як він уміє цінувати людину, жертвувати собою заради справи, врешті, як популяризує народну пісню неповторним голосом.

Та невже ми не розуміємо, що регіонали, як і комуністи, заганяли у свою партію всіх і вся — або заяву на стіл. Тобто: або ти прощаєшся з улюбленою професією, перекреслюєш свій багаторічний досвід і йдеш в нікуди, або терпиш моральне насильство і працюєш для свого краю. Бо влада, закономірно, має здатність мінятись.

Поштовхом до написання цих рядків стала й передача Волинського телебачення про люстративні наміри стосовно директора Центру туризму, спорту та екскурсій управління освіти і науки Волинської ОДА Леоніда Толстіхіна. У ній пан Леонід розповідав про претензії до нього і намагався пояснити, що і як. Бідкався, що зазіхають на територію бази «Юний турист», показував місце, яке мало би бути душовою кімнатою для спортсменів… А все через вік і те, що працює на посаді 32 роки.

Що ж, із віком не посперечаєшся, це правда. Хоча недавно я дізналася про унікальний досвід польських освітян: досвідчені фахівці пенсійного віку отримують певну плату за те, що відвідують заняття молодих колег і надають їм методичну допомогу.

В Європі знають, що досвід — золото, яке не відкопаєш, бо це роки великої праці. І так легко викинути його з активу наважуються люди або недалекоглядні, або шкідники, яких не цікавить якість і результат роботи.

Я поцікавилась в інтернеті, чим «провинився» керівник закладу за стільки літ праці. І знову була вражена: чи не тим, що він, заслужений працівник освіти України, і досі виховує майстрів спорту, чемпіонів, нове патріотичне і здорове покоління українців? Та над усе спантеличила фраза люстраторів, донесена тележурналісткою: «Адже він працював тоді, коли правила Партія регіонів».

І я зрозуміла, що ми або «приїхали», або «приїдемо» невдовзі. То нам державу потрібно міняти чи народ? Бо ж ми усі жили при комуністах, регіоналах — і клято працювали, творили, дбали про майбутній день, ставали в оборону рідного слова та національних святинь. Кожне покоління проживає своє життя — чия в тім вина?!

Пригадую, що й мені, в недалекому минулому голові Волинської письменницької організації, закидали: ходила по владних коридорах… Так, не лише по коридорах. Заради того, наприклад, щоб відремонтувати приміщення спілки, о сьомій годині ранку намагалася потрапити навіть у кабінети перших керівників. А скільки добрих справ ми зробили у співпраці з відділом інформаційної діяльності, преси та книговидання, зокрема його тодішнім керівником Вірою Фамуляк, яка була і залишається нашою опорою в багатьох починаннях.

Я навела лише кілька фактів. Твердо знаю: на багатьох державних посадах працюють ті, хто має організаційний талант, увагу і повагу до конкретної людини. Десятки середніх і дрібних установ очолюють ті, хто беззастережно відданий своїй справі. Тож дозвольмо їм послужити Україні досвідом і знанням, нехай вони допоможуть стати до керма молоді, що забезпечить нашій державі розквіт завтра. Чи ж не за це наш народ так тяжко заплатив і платить досі?

До речі, політолог Сергій Кемський вважає доцільною постійну люстрацію — «очищення не від тих, хто колись з кимось співпрацював, а від тих, хто нині псує життя громадянам України або може піти на це у майбутньому». Цікаво, що думають про це наші краяни?

Ніна Горик, член національної Спілки письменників України
(написано для газети Волинь-нова)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 56
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пані Горик людяна особистість що видно із змісту статті. Вірно не треба дивитись на партійність чи слухати плітки. Проте чи не ці самі люди в ообі Хомича наприклад, викручували руки студентам на майдані закривали інтернати Чи не вони гнали вчителів на антимайдани і толерантно просили директорів вступати в ПР? ВОНИ!!! Автор статті мабуть не знала що пан Толстіхін теж підтримував корупційні схеми Хомича. Не кажучи за платні екскурсіі і сауну.
Відповісти
А ти вже була в цій комерційній сауні? То як сподобалось?
Відповісти
А по чому сауна коштує за годину.
Відповісти
Ніхто не говорить про її комерційність. Це ви самі пишете. Сауна це розсадник розпусти, ще й в дитячому закладі тьху-тьху.
Відповісти
Не судіть всіх по собі.
Відповісти
Пані Ніно, дякую за те, що висловили думки багатьох громадян з приводу недолугої люстрації
Відповісти
Думка БАГАТЬОХ ГРОМАДЯН пролунала ще в листопаді-лютому!!! А Це заказна стаття, яку писати поету -НИЗЬКО! ГАНЬБА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
222 я тебе найду і побачимо, які ти мені поеми будем розказувати хто і кого заказав.
Відповісти
Біжи шукати псих))))) Це друзі Толстіхіна заказали і Хомича сюди приплели і ще когось, добре що четвертого не придумали))))))))))) ЗАКАЗУХА!!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
Бездумна люстрація за партійною ознакою - це по суті кастрація системи органів державної влади. Час задуматись про майбутнє
Відповісти
"Бездумно" - це коли поет за гроші чи через зв'язки захищає людино, яка тягала за руки студентів на майдані, а то і викручувала!!!!!!!, прикриваючи цю саму людину цими самими студентами! Щеб інтелігенцію в особі цієї мадам люструвати!!!
Відповісти
Кого саме з цих осіб заганяли у партію регіонів? Якщо Хомича, то так: Його загнали в авто Клімчука і повезли на погодження посади до Табачника, він пручався, впиравля в двері ногами, йому погрожували запхати в багажник і довезти в Київ у такий спосіб, всю дорогу до столиці він гриз зубами руль, ставив підніжки шоферу, щоб той газ з тормозом переплутав, а зайшовши в Міністерство вигукнув "Діма ...(цензура)"
Відповісти
Стаття, без перебільшень, написана ВІДМІННО, в ній є паростки правди, якою зманіпулювали в особистих цілях, а автор - політично-вишколена...
Відповісти
Знайшов силу волі дочитати лише до абзацу, де пані Горик захищає «розбудовника науки і освіти Волині» Хомича, який сів в крісло «розбудовника» по квоті бандитської партії. Стиль авторки цього сердитого опусу вказує на низький професіоналізм, недопустимий при обговоренні таких болючих питань, за які вона береться. Вражаюче, коли людина літератури закликає не до «служінню музам», не до напрацювання чіткої моральної позиції щодо поточного моменту в державі (на надто веселого), а гіркими сльозами оплакує долі чиновників, яких «не так «пролюстрували». Ідейна мутація авторки розпочалась і розцвіла в кріслі голови спілки письменників Волині. Горик досить швидко і безболісно відійшла від літературного «волонтерства» і почала користуватись послугами влади. Які ці послуги, сподіваюсь, коментувати немає потреби. Доля спілки залежала від того, чи вдасться отримати від влади черговий «транш». На цьому, власне, й акцентує письменниця, не страдаючи надлишком сумління. Тому й то ті письменницькі організації, які втримались перед спокусою симбіозу з владою, зуміли зберегти обличчя і якісний контент, ті ж, які піддались спокусі, сьогодні являють собою доволі жалюгідне видовище інтелектуального згарища. І усе це - «завдяки» пані Горик. Не можна пити мед вустами цієї письменниці чи поетеси – надто гірким буде.


Відповісти
Мені тут знизу зараз понаписують, та Ви правий....
Відповісти
сподіваюсь, що наступні поступлять з вами так само...Ви ж бо будете приспішниками хунти!
Відповісти
вам не здається, шо "наступними" і є тепер ті кого ви називаєте хунтою? Не подобається коли платять тією ж монетою?
Відповісти
А ті хто прийшли, хіба були безробітні, не працювали при "папередніках"? працювали, співпрацювали? чого не було громадських слухань про Загреву? чого волинські СМІ не озвучили інформацію про представлення її в ОДА? чого не представляли освітянам? знайшли майданівку...
Модератори, спробуйте забанити...
Відповісти
зегреву бережуть і слухають, бо тримає контрольний пакет "більшості" у волинському парламенті. А люстрація йде поки що по схемі, де міняють "часи на труси".
За Толстіхіна вчепились, як гієни. Його замовили, ті, кому він заважає зі своїми дітьми, які майже щороку стають чемпіонами України порізним видам туризму. Він - профі. Йому не має рівних на Волині. Його ще треба просити, щоб він працював і навчав підростаюче покоління екстремальним видам спорту. Ті люстратори, хоч самі ходили коли в похід, долали перевали і переправи гірських річок?
Руки геть від Леоніда! Не туди у вас пар іде.
Відповісти
Чому видаляєте? В Толстіхіна є заступник Ампіса (чи Анпіса) Петруха, то ім'я.))))
Відповісти
Є в нашому районі теж такий "праведний" і "невінаватий" начальнік відділу освіти Віктор пась.Хоча він є обраним депутатом райради від УНП,але голосував і розпинався за партію Регіонів,мало не лизав дупу колишньому голові Камінь-Каширської РДА одіозному ригіаналу Івану Вовку.На догоду цьому ж Вовку в одному селі під надуманим приводом Пась звільнив через суд вчительку, що майже 40 років пропрацювала в школі..Результат-ця вчителька зараз лікується від дуже тяжкої хвороби..
Крім цих "чеснот" віктор пась на сесії райради фізично перешкоджав голосувати іншій депутатці райради,до речі його підлеглій директору міської школи.Зробив це пась нахабно пригинаючи руку депутатці,щоб не проголосувала за Звернення проти партії регіонів та Івана Вовка.Почитайте тут : http://www.visti-kamenia.com/news/viktor-pas-na-sesi-pereshkodzhav-golosuvati-inshim-deputatam-deputati-kamin-kashirsko-rayonno-r
Відповісти
Дуже мудра і виважена публікація. Усі названі люди працювали для людей, а не для влади..І різниця в тому й полягає, що ніхто з них голосно не кричав зі сцен...Це інтелігентні і думаючі люди, на відміну від горе-люстраторів. Час розставить усе на свої місця. А декому уже приніс посади. Сумно.
Відповісти
пане інтелігенте - скільки чікушок ви випили з толстіхіним під час ваших інтелігентних дискусій? Жаль що Загреву не поставили начальником одразу, як Попович пішов на пенсію, хоча... навряд чи б вона прислужувала регіонам... А інтелігент Хомич своїми "досвідом і знанням" дав колективу управління освіти гарний досвід того, як працювати не можна.
Відповісти
а кому ж прислужувала? На посаду не з майдану ж прийшла, крісло поміняла і всього
Відповісти
Приніс-приніс.... Це ви такий розумнику пишете, що "Пустовіта підуть" під іншою статтею? Так от Пустовіт знає що колись піде і піде достойно, а вам посади ніхто не поверне.
Відповісти
цікаво, а яку таку вигоду має ніна від хомича, толстіхіна чи їнших? що такого заслужила вона від влади, що її так обпаплюжувати? ніно, ви молодець. так, як ви думає справді багато, а от озвучили ви вперше. і не побоялися всяку "дрянь, яка корчить із себе праведників і правельників". спасибі за позицію.
Відповісти
Народ , про яку там позицію йдеться. Ніна Горик дружила з Батьківщиною ,поки та її фінансувала,а тепер захищає Хомича. Як людину його не знаю, прийшлося взнати ,як керівника. Керівник - нульовий,ніякого рішення не приймав сам,користувався послугами шептунів.То кого ж ви так пошановуєте,Ніно Горик.
Відповісти
А саме головне - ми так і не зрозуміли, який урок хотіла показати нам доля призначенням Хомича на посаду, чи це було випробування...?
Відповісти
Якщо сьогодні "поетеса" шкодує за тими, з чиєї вини в Україні ллється кров (адже вони якщо не прямо, то опосередковано поділяли політику ПР і їхнього "вождя"), то краще б вона колекціонувала сірникові коробки і пивні корки. Знаємо ми про її "поезію" - далеко ходити не треба.
Відповісти
Скрутні часи настали на Волині, якщо на політичну панель йдуть торгувати собою письменниці.
Відповісти
Скільки можна людей поливати брудом, позвільняли людей, погрожували люстрацією і що? Де корупційні схеми?
Відповісти
Корупційні схеми в уже проведених тендерах на харчування дітей в дитячих садках: низька якість не масла,а спредів і т.д. Корупційнй схеми у прийнятті нових працівників на роботу через блат та хабарі.
Це те що зверху.
Відповісти
ото скажи просто,як знаєш, де і в чому корупція Хомича.Буде чесно перед людьми. А не знаєш чи боїшся казати - то на ганьбися на всю Волинь як борець за правду. А то про спред плетеш як з болячки
Відповісти
Сяся витри від соплів монітор))))))))))))))))))))
Відповісти
123 -ПІДТРИМУЮ ПОВНІСТЮ!!!!! Щодо тендерів і корупційних схем, блатів та іншого ви праві на 1000%. Щодо коментаря Дядька, то хто зганьбився на всю область... хоча ні - не зганьбився, швидше розчарував освітян і себе в першу чергу - це О. Курилюк, призначивши такого "інтелектуала" очільником освіти нашого краю. А Хомич не зганьбився, він от сидить перед комп'ютером і коментарі сам собі пише, про те який він непорочний і всемогущий мудрійший Сулейман цього світу.
Відповісти
Ви Саша Хомич? Або просто не працювали під його керівництвом чи ви його протеже? Бо колишній начальник управління в якому я як рядовий працівник працюю в рази довше 20 % свого часу тратив на підмазування до верхівок влади а інші 80% на те щоб з їсти свою наступницю. Ось така у нас була робота. Хомичу треба подякувати - він показав нам як НЕ треба працювати. А на рахунок Толстіхіна - він підтримував регіоналів.
Відповісти
Хай та мадам бере на роботу цих двох друзів-толстіхіна і хомича, керувати людьми вони не здатні. Навіть не дуже розумію чому з тим толстіхіним так довго возяться - він яро співпрацював з хомичем, клімчуком та іншими регіоналами,а зараз тихенько ввійшов у тінь, треба самообороні перевірити чи не був толстіхін членом партії регіонів!!!
Відповісти
Я, дядько,маю свою думку, яка не така,як ото ваша. Я можу назвати свою фамілію,вона не Хомич,а хай перше правдолюби напишуть їх, чого ж їм боятися?
Відповісти
Перше, правда , хочеться подякувати автору за статтю, за вміння аналізувати. І щонайперше, хочеться вигукнути " А судді ХТО??? Хто ті самопризначенці-люстратори" Чому члени люстраційного комітету нишком-ншком призначилися ( а чи не за квотою свободи чи правого сектору, яких підтримує не вся громада міста, а в межах країни то взагалі мізерна кількість), чи на сьогоднішній час такі особистості як Пустовіт, Гузь, Пирожик, Карпюк та багато-багато інших пройшли не за квотою. Чому хтось бере на себе право судити інших? Тому, як на мене, то перш за все, потрібно зробити люстрційний комітет прозорим. І взагалі істина "Не суди, судимий не будеш" повинна бути пріорітетом.
Відповісти
толстіхін чи хомич ці коментарі пишуть. А скільки зараз коштує "подякувати автору за статтю, за вміння аналізувати"
Відповісти
Насправді мені глибоко байдуже на всіх вищезазначених в статті, бо я їх не знаю, тому оцінювати не маю права (я вважаю, що має бути люстрація, от тоді нехай і зясовується хто, де, скільки, як). Також я не знаю особисто Ніну Горик, хоча неодноразово чула про неї від різних людей. І відгуки були хороші! Тому висловлюю свою думку стосовно статті і коментарів.
КОЖНИЙ громадянин України і не тільки має право на свою думку. Кожна публічна людина, якою є і Ніна Горик, має право на ВЛАСНУ позицію (подобається вона комусь, чи ні діло десяте). Людина написала те, що вважає важливим сказати громаді. І це заслуговує як мінімум на конструктивні коментарі. Чомусь статті народних обранців, яким в очі готові плюнути не один лучанин, збирають менше емоцій, ніж стаття від людини, яка підтримує молодих поетів. Саму творчість оцінювати не беруся, бо не надто з нею знайома.
Понаписувалааааааааа)))))) Думаю зрозумієте, що хотіла сказати.
Відповісти
Я наприклад розумію, що Ви хотіли сказати, але і Ви зрозуміте - одна справа коли людина підтримує молодих поетів, а от коли вона підтримує регіоналів-махінаторів, прикриває студентами, яких ті самі люди не пускали на майдан, то на це і реакція відповідна. Ці люди просто добре вміють чистими виходити із води тому Ніна Горик описала лиш вершину айсберга. Вона ж в кінці-кінців не працювала з вищезгаданими особами, чи то під їх керівництвом, яким би чудовим поетом не була Ніна Горик, вона не взмозі оцінити їх компетентностей і професійних якостей так само, як я чи ви читаючи її твори не можемо оцінити справність цієї жінки наприклад в кулінарії.
Відповісти
Знаєте, і слава Богу, що в ній є ця вершина айзберга. Люди творчі мають зберігати в собі якнайбільше дитячої щирості і віри в добро (нажаль вік цих внутрішніх якостей стає все меншим). А "каструвати" можна практично всіх, хто займає хоч якісь більш-менш вагомі посади, бо система вибудувана так, що нормальній людині практично неможливо залишатися порядною.
Особисто для мене мало має значення партійна, релігійна, статева ознака, бо до професійних якостей це не завжди має відношення.
Можна один на одного плюватися, але від того наше життя не зміниться. Ми всі довели цю країну до того стану в якому вона зараз знаходиться (і пасивністю теж).
Давайте робити щось хороше і тоді життя навколо зміниться;) ))))))
Відповісти
Працюю в освітній сфері, про людські якості цих 2-х людей, про яких коментарів найбільше не буду судити, але таких керівників і колег я наприклад не хочу з професійної точки зору, тому у цьому плані зміни радують. Загалом з вами погоджуюсь - партійність нічого не говорить про людину, а партквиток компетентності не прибавляє і не віднімає, як і інші ознаки які Ви описали.
Відповісти
все буде добре! дякую за приємну розмову! ))))
Відповісти
люди, ...бать ви придурки, хто розгледів в цій статті тільки прізвища, можливо приклади не найкращі, загалом все правильно, пройтися б по ваших батьках, хто був в комуністичній партії при СРСР, і заставити Вас відповідати за їхню на той час неспроможність повстати проти режиму, правильно - це було тупо, робіть правильні висновки
Відповісти
Так у тому то і вся справа, що ПРИКЛАДИ НЕ НАЙКРАЩІ, ДАЛЕКО НЕ НАЙКРАЩІ.
Відповісти
запропонуй свої. раз на те пішло, і я більш ніж впевнений,, що й на твоїх найдеться маса бруду.
Відповісти
Ви як так тикаєте то нік "мораль" краще візьміть у лапки. Дискусія завершена.
Відповісти
"Ben aşağı ve sonbahar gelir, ama ben kalkıp zaman olacak - tüm düşecek!" Hürrem Sultan.
Відповісти
Ben, sonbahar sonbahar ve sonbahar, ama ben kalkıp zaman - tüm düşmek - це так звучить правильно)))
Відповісти
Толстіхін навіть на круглому столі був під шафе і відверто хамив. Про який професіоналізм може йти мова?
Відповісти
Гниль не варто захищати її потрібно випалювати. І зробити це має люстрація. Де були всі ці прихвостні, яких захищає уже не шанована мною письменниця? Невже стояли вніч на 1 грудня на Майдані чи 18-22 лютого захищали кровю свободу? Ні, тряслися як зайці під капустою. А тепер на її думку вони такі шановані, досвідчені. А ви молоді дайте шанс себе показати. Отій молоді, яка через майдан пройшла, яка вивчилась за кордоном. Їм дайте шанс і зваліть уже нарешті у минула. Ви совки у вишиванках і мислення у вас примітивне і пристосуванське. Ну, таке як у союзі дозволялося...
Відповісти
честь і хвала автору, яка не побоялася написати думку більшості,
Відповісти
А щоб вас двох злюструвало коровам в задній прохід під старою вижвою!!!
Відповісти
з вами разом
Відповісти