Додати запис

Загін «Пагоня»: десять тез про білоруських добровольців

Деякі роз'яснення та коментарі з приводу створення Загону білоруських добровольців "Пагоня".

1. Хто ініцатор створення загону? З такою ініціативою виступили самі білоруси, зокрема ті, які вже декілька років співпрацюють з Національним Альянсом та відвідували наші вишкільні табори.

Мета проста - допомогти українцям у боротьбі проти російських посібників терористів та сепаратистів.

Загін буде складатися виключно з білорусів, я та мої українські колеги лише організаційно допомагаємо. Ключове завдання загону - зібрати достатню кількість активістів, пройти відповідне навчання та їхати на передову, вливатися в в українські добровольчі батальйони "Азов", "Айдар", "Донбас" та інші.

2. Чи варто, аби іноземні громадяни воювали за інтереси України? Моя відповідь однозначна: при їхньому особистому бажанні - варто!

Сьогодні кожен повинен зрозуміти, що Україна очолює антипутінський фронт і ми зобов'язані переконувати в своїй правоті світове співтовариство, а в першу чергу сусідні держави. Михайло Жизневський був білорусом, але загинув за Україну і став Героєм та Мучеником нашої землі.

3. Чи зможе невелика кількість білоруських патріотів реально допомогти в проведенні АТО? Очевидно, що ні, але не так важлива кількість таких патріотів, як їхня готовність стояти на смерть проти путінської імперії. В УПА було достатньо неукраїнців, саме ОУН творила антибольшевицький фронт боротьби проти Сталіна та СРСР.

5. На якому етапі створення загону? Наразі до "Пагоні" зголосилося більше 60 білорусів. Ми лише декілька днів займаємося налагодженням адекватної логістичної системи і прийняли пропозиції лише десятка активістів.

Тривають ретельні перевірки, серед тих зголошується багато підозрілих осіб або ж просто агентів КДБ. Перші добровольці перебувають у вишкільних таборах і незабаром вирушать на Схід.

6. Як бути з відповідністю законодавчим вимогам? Так, дійсно українське законодавство має ряд зауваг стосовно участі іноземних громадян в українських мілітарних формуваннях.

Але, вибачте, у нас за столом переговорів сидять фінансисти та керівники сепаратистів! А ми будемо зважати на такі дрібниці?

Всі добре знають, що десятки іноземців воюють разом з українцями зі зброєю в руках. Тому вважаю, що варто сприймати це як належне. А доб'ємо терористів, далі буде видно...

7. Що можна сказати тим, хто вважає, що це лише піар? Сприймайте, як хочете. Але білоруси реально приїжджають в Україну і їдуть на реальну війну.

Якщо завтра хтось організує загін добровольців з чеченців/молдаван/прибалтів, які будуть стояти пліч-о-пліч з українськими солдатами, я буду такій людині аплодувати стоячи.

Ну, і чого приховувати: так, дійсно ми працюємо над пропагандивною частиною цього процесу, про що свідчать десятки статей та відеосюжетів в білоруських, українських та, що особливо приємно в російських ЗМІ.

8. Чи білоруси підпадають під небезпеку від КДБ та МВС? Так, однозначно! Лукашенко не хоче мати під боком з сотню вояків, які пройшли пекло і знають, що таке автомат та гранатомет. Тому на днях була опублікована офіцйна заява білоруського МВС, в якій зазначається, що за участь у військових діях в Україні білоруським громадянам "світить" до 7 років ув'язнення, а у випадку убивства якогось терориста і довічне ув'язнення. Кожен хто до нас приїжджає знає про цю ситуацію...

9. Як тримати зв'язок з "Пагонею"? Можна через e-mail: [email protected], а невдовзі - через наш сайт та сторінку у фейсбуку.

Хтось поширив інформацію, що ця пошта фейкова. Це неправда. [email protected] - офіційна пошта "Пагоні".

Ми будемо намагатися оперативно інформувати усіх про всі події, пов'язані з розгортанням та діями загону.

10. Як допомоти білорусам? Загону потрібна і фінансова підтримка, в першу чергу для екіпіровки, оплати проїзду, харчування, а головне захисної амуніції (бронежилети та каски).

Для цього ми відкрили такі рахунки:

- PayPal: [email protected]
- Картка. Приватбанк 5168 7572 6058 0669 Лавришик О.О.

Незабаром прозвітуємо про перші надходження.

Наразі формується група підтримки "Пагоні" з білоруських та українських активістів, яка буде допомагати у цій справі. Один з напрямків групи координує відома білоруська активістка, яку особисто знаю вже багато років - Тетяна Єлавая.

P.S.

Для чого це мені? Я люблю Білорусь та білорусів, я завжди з біллю в душі переживав за їхню долю в підневільній, диктаторській країні? в якій править вбивця і тиран. Довелося і в білоруському ізоляторі "Окрестіно" посидіти і бути депортованим з країни з забороною на в'їзд протягом п'яти років. Тому сприймаю за честь допомогти в цій благородній справі, справі яка потрібна для України.

Cюжет телеканалу "Інтер".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прекрасно! Нехай гусь вступає в пагоню і ганяє ворогів України. Шанс!
Відповісти
Да Гузь! Цитата в PS прямо за серце шкребе.Такий патріот України,точно як Симоненко.Двадцять років (ветеран),в ВР без упину "боровся"за "світле",комуністичне майбутнє і накінець аж в Іспанії опинився.Так і Гузь на язик гострий,все своє свідоме життя "віддає служінню"народу.
Відповісти
Підтримую Гузя, але в цій позиції.
Відповісти
выкинул его бацька и правильно сделал. теперь беларусь - европейская страна. а мы свою промайданили.
Відповісти
Хіба можна порівнювати наш гейропейський мадаун, і тоталітарну Беларусскую ССР, ці запахи революції гідності, які відчуваються на майдані і тепер, і цю совкову Бєларусь. Замість того щоб захищати гейропейські свободи, вони працюють, совки, що з них візьмеш
Відповісти
чи створили фінансисти мендауну батальон "шалом"?
Відповісти
Гузёвый бред, там такие белорусы как Гусь украинец!!!
Відповісти