Додати запис

«Волинь» - «Металург» (З): у другому таймі гра пішла, як по нотах

Двотижнева перерва в Чемпіонаті України, пов’язана з іграми національної та молодіжної збірних, плідно завершилась як для «Волині», так і для її наступного суперника – запорізького «Металурга». На допомогу молодіжній збірній у потраплянні до раунду плей-офф Євро-2015 головний тренер молодіжки Сергій Ковалець викликав гравця запорізького «Металурга» Дмитра Юсова та одразу трьох волинян – Руслана Бабенка, Редвана Мемешева та Віталія Приндету. Усі вони залишили помітний слід в історії українського футболу.

З капітанською пов’язкою на поєдинок проти молодіжної команди Швейцарії українців вивів півзахисник «Волині» Руслан Бабенко. Інший «хрестоносець» Редван Мемешев на сімдесят сьомій хвилині відзначився влучним ударом по воротах. До слова, у тому поєдинку на заміну у другому таймі виходив і ще один волинянин – Віталій Приндета. У завершальному матчі відбору проти Ліхтенштейну капітан молодіжки уже не зміг допомогти своїй команді через дискваліфікацію. Проте, нападник «Волині» Мемешев та захисник Приндета вийшли цього разу в стартовому складі. У другому таймі зіграв і гравець «Металурга» Юсов. Так, спільними зусиллями українські футболісти перемогли суперника з рахунком 3:0. Молодіжка – у плей-офф. Черга тепер за національною збірною.

У той час, як молоді українські таланти перемагали європейських суперників у молодіжній збірній, решта футболістів, як «Волині», так і «Металурга», теж часу даремно не втрачали. Команда Віталія Кварцяного відправилась на Закарпаття на короткий навчально-тренувальний збір, де зіграла товариський матч з місцевою «Говерлою». «Металург», тим часом, на своїй навчально-тренувальній базі провів два контрольні поєдинки проти луганської «Зорі» та дніпропетровського «Дніпра».

Між собою в рамках Прем’єр-ліги луцька та запорізька команди зіграли шість поєдинків. Цікаво, що у кожному зіграному матчі неодмінно забивала лише одна команда. Так, чотири з шести зіграних поєдинків завершувались перемогами «Волині»: 0:1 та 1:0 – у сезоні 2010-2011 років, 0:3 – у сезоні 2012-2013 років, 2:0 – у минулому сезоні. Історично голами за луцьку команду відзначалися Євген Павлов, Олександр Пищур, Сергій Пилипчук, Володимир Аржанов, Алессандро Селін та двічі Ерік Бікфалві. Один раз в історії Прем’єр-ліги було зафіксовано нічийний результат у підсумку з нулями на табло стадіону «Авангард». Ще одна гра завершилась перемогою «Металурга» з рахунком 3:0. Забивали тоді Олексій Годін, Юрій Штурко, та капітан команди Сергій Рудика. Не став винятком і нинішній поєдинок.

Хоч ще рано говорити про якісь досягнення команд у нинішньому сезоні Прем’єр-ліги, проте на певні результати своїми стараннями футболісти обох клубів уже напрацювали. Так, волинські «хрестоносці» двічі перемагали суперників – маріупольський «Іллічівець» та луганську «Зорю» - з рахунком 2:1. Влучні удари на рахунку Руслана Бабенка, Еріка Бікфалві та Редвана Мемешева. Двома перемогами з такими ж рахунками може похвалитись і запорізький «Металург». Забивали за свою команду бразилець Лео, Олександр Каплієнко, Дмитро Льопа та Микита Татарков. Отож, у нинішньому сезоні команда Олега Тарана уже здолала два західноукраїнські клуби – ужгородську «Говерлу» та львівські «Карпати». Втім, третя команда з Заходу – луцька «Волинь» – виявилась «козакам» не по зубах.

На гру проти «Металурга» волинян вивів незмінний капітан команди Сергій Сімінін. Ворота захищав герой минулого поєдинку Віталій Неділько. Здивував Віталій Кварцяний, виставивши у стартовому складі п’ятьох захисників. Окрім капітана Сімініна в лінії захисту зіграли Івіца Жуніч, Віталій Приндета, Артем Шабанов та Гал Шіш. У центральній лінії уже звична трійка: Руслан Бабенко, Ерік Бікфалві та Флорентін Матей. Вийшли у старті і одразу двоє нападників – Редван Мемешев і Алессандро Селін.

Щодо гостей, то вони зіграли у такому складі: у воротах – Євген Боровик, в захисті – Павло Пашаєв, Саша Баліч, Ігор Коротецький та Віталій Лисицький, у півзахисті – Ігор Жураховський та Орелесі Адегбола, під нападником – Володимир Прийомов, Сержио Філіпе і Дмитро Льопа, єдиний нападник – Дмитро Юсов.

Перший тайм активніше розпочали господарі поля. Розігравши м’яч у центральному колі, волиняни зуміли організувати атаку на першій же хвилині поєдинку за участю Флорентіна Матея, який перспективно промчав ближнім флангом у напрямку воріт суперника, проте не зміг віддати точну передачу комусь із партнерів. Буквально за дві хвилини потому хороший для реалізації момент мав Ерік Бікфалві, який взявся виконувати штрафний удар, назначений після фолу Пашаєва проти Матея. Втім, удар виявився не надто потужним і Боровик без проблем приборкав шкіряного. По тому була п’ятихвилинка активності від футболістів «Металурга», однак до удару по ротам діло не дійшло.

На вісімнадцятій хвилині другий аналогічний до попереднього момент з’явився у Бікфалві. Уже вкотре не встигаючи за Флорентіном Матеєм, захисник запорожців Павло Пашаєв порушив правила, грубо поваливши румунського півзахисника «Волині» на газон. Арбітр матчу Олександр Білокур призначив штрафний удар. Трішки розгубившись після удару Бікфалві, воротар «Металурга» перевів шкіряного на кутовий. Однак і подача від кутового прапорця позитивного результату волинянам не принесла.

По-справжньому гаряче біля воріт Боровика стало на двадцять восьмій хвилині, коли Ігор Коротецький збив у власному штрафному майданчику Редвана Мемешева. Суддя вказав на одинадцятиметрову позначку. Сам Мемешев бити пенальті не став. Взяв на себе ініціативу інший гравець молодіжної збірної Руслан Бабенко. Удар у нижній кут воріт виявився достатньо легким для Боровика. Волиняни не змогли реалізувати надану їм перевагу. Нереалізований пенальті знову відтворив у пам’яті аналогічний момент у нещодавньому матчі з Чорноморцем. Поряд з Бікфалві до «чорного списку пенальтистів» потрапляє і Бабенко.

У підсумку, перший тайм запам’ятався досить млявою грою з боку обох команд. Та ситуація кардинально змінилась по перерві. Очікувано для усіх уболівальників «Волині» та зовсім несподівано для гостей на сорок восьмій хвилині у ворота Євгена Боровика влітає перший м’яч. Відзначився Редван Мемешев після прострільної передачі від Бікфалві. На табло «Авангарду» засвітився рахунок 1:0. Однак, як виявилось, не надовго.

Команда із Запоріжжя навіть не підозрювала, що це лише початок. Починаючи із п’ятдесят п’ятої хвилини футболісти «Волині» організували навалу на ворота Боровика. Після подачі від кутового прапорця у виконанні Редвана Мемешева у верхній кут цілив Ерік Бікфалві. Та воротар запорожців сказав своє «проти», перевівши шкіряного знову на кутовий. Виявилось, це була лише розминка перед справжнім моментом. Друга спроба Мемешева виконати кутовий виявилась більш вдалою. Аналогічний момент уже просто не міг змарнувати Івіца Жуніч, до якого і потрапив м’яч. Захисник луцької команди ударом головою таки влучає у верхній кут воріт – 2:0 на користь «Волині».

Не можна сказати, що у другому таймі глядачі на стадіоні спостерігали гру в одні ворота. У «Металурга» були хороші моменти. Перспективну атаку організував для своєї команди Павло Пашаєв на шістдесят сьомій хвилині, яку зупинив Артем Шабанов, за що був покараний жовтою карткою. Після штрафного удару був ще момент, де на трьох розіграли м’яч Льопа, Орелесі та Жураховський, однак до удару по воротах не дійшло.

Остаточну крапку у поєдинку поставив Флорентін Матей на сімдесятій хвилині. Сам заробив штрафний – сам взявся і виконувати. Прямим потужним ударом півзахисник забиває третій м’яч у ворота Боровика. Отож, 3:0 у підсумку і «Волинь» опиняється на п’ятій сходинці турнірної таблиці.

Перевівши подих після психологічно важкого поєдинку, Віталій Кварцяний взявся розбирати ключові моменти та індивідуальну гру своїх підопічних. Як розповів головний тренер «Волині», по сьогоднішній грі радує Віталій Приндета, оскільки зіграв свій кращий поєдинок за команду, а турбує Редван Мемешев, оскільки втрачав м’ячі і не реалізував усіх моментів.

«Так складалась турнірна таблиця, що хотілося грати сьогодні на перемогу. Ми не мали права не виграти. Непогано ми попрацювали на зборах і футболісти частково реалізували набутий потенціал. Головне, що у другому таймі почали ловити впевненість. Футболісти, як музиканти, якщо ловлять ту ноту, то починають грати. Поки не впіймали ноту впевненості – нічого не вдавалось. Загалом, те, що ми задумували, реалізувалось відсотків на тридцять-сорок. Однак, ми розраховували на перемогу – ми її отримали», - розповів Віталій Кварцяний.

Гру своєї команди на післяматчевій прес-конференції прокоментував і головний тренер запорізького «Металурга». «У нас відчувається дисбаланс у ігрових зв’язках. Ми прекрасно знали, що луцька команда дуже вдало використає своїх високих захисників. Дуже хороші передачі при стандартних положеннях – це те, чого ми побоювались і ретельно розбирали такі моменти. На жаль, нашим футболістам було досить важко працювати з такими гігантами, як Жуніч і Приндета. Усі стандарти, які ми виконували, були з браком. Якби ми їх використали, то, можливо, була б якась інтрига. Плюс далися в знаки відносно слабка уся лінія оборони і відсутність креативних флангів. Ми намагалися використати свої моменти за рахунок контратак, та, на жаль, нічого не вийшло», - зазначив Олег Таран.

І на завершення. Є така відома приказка: «Не взявшись за сокиру хати не зробиш». Перший тайм сьогоднішньої гри тому підтвердження. Та, якщо проаналізувати поєдинок загалом, хочеться зауважити: в «Волині», яка, за словами головного тренера, у цьому сезоні не програла жодній команді по грі, повинно бути більше вдячних уболівальників. Отож, шановні любителі футболу, збираємо усю свою енергію і готуємося підтримувати рідний клуб в 1/8 Кубка України у поєдинку проти дніпропетровського «Дніпра» на рідному стадіоні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так, уболiвальники в Луцьку це ганьба.
На фонi сусiднiх Ровно, Житомира i Тернополя фактично порожнiй стадiон на п`ятому пiдряд чемпiонатi УПЛ в Луцьку - це просто ГАНЬБА.
Відповісти