Додати запис

Молодіжний рух як форма вияву соціальної активності

Молодіжний рух як форма вияву соціальної активності молодого покоління є найефективнішим механізмом взаємодії нових поколінь із суспільством. У рамках молодіжного руху молода людина не лише проходить соціалізацію, здобуває необхідний досвід, але й самореалізовується.

Особливості розвитку молодіжного руху, визначаються значною мірою, сутністю політичної системи та адаптацією державної політики до потреб молоді. Від цього залежить: спрямованість молодіжної ініціативи, кількість молодіжних організацій, ступінь їхньої політизованості та ін.

У зв'язку із стагнацією людських цінностей молодого покоління, та приймаючи до уваги, політичну ситуацію в Україні, заново відроджуються національні молодіжні рухи, які ставлять своєю метою донести широкому загалу ті ідеї та цінності, які, на її думку, будуть формувати майбутнє України. Теперішня, «післяреволюційна» молодь, чітко усвідомлює, що незабаром саме вона, а не хто інший, буде брати безпосередню участь у формуванні політичної долі України.

Але до сьогодні, державна політика була кардинально іншою, відносно даного питання, сутність її полягала в обмеженому сприйнятті проблем молодого покоління. Головною її тезою, були слова: «Все залежить від Вас, від молоді, держава надає вам освіту, а решта залежить лише від Вас». По перше, надання освіти в Україні, в її одвічному розумінні, це доволі риторичне питання, для якого вартує виділити час на окрему дискусію. По друге, задля гармонійного розвитку особистості, молода людина повинна розвиватись різносторонньо, одна із найефективніших форм розвитку і є участь в молодіжних рухах та об’єднаннях. Я говорю про створення сприятливих умов, для розвитку дієвих молодіжних організацій, про створення суспільно важливого та корисного для громади молодіжного об’єднання. На сьогодні в Україні чимало різноманітних молодіжних структур, безперечно не є винятком і наше місто. Переважна частина, це лише формальні молодіжні об’єднання, яких «навалом» по всій країні, що в своїй більшості являється придатком загальнонаціональних партій та блоків, основна задача котрих, полягає у піарі «своєї партії» серед молоді.
Реального молодіжного об'єднання, яке було б дієвим та суспільно важливим, на сьогодні не помітно.

Можливо хтось рахує, що дане питання доволі незначне і не варто його обговорювати? Можливо, але одне я знаю точно, розвиток свідомої, інтелектуальної та культурної нації, починається з молоді, з особистості, яка являється відображенням суб'єкта соціокультурного життя, що розкривається в контекстах соціальних відносин. Саме про розвиток соціальних-культурних відносин, в рамках молодіжного руху за підтримки державної політики і йде мова.

Якщо держава не прийматиме участь в даному питанні, молодь знайде вихід і за такого варіанту, але не факт, що даний варіант виходу із ситуації буде вірним! Як приклад такого халатного відношення державної системи, являється «стихійне» створення екстріміських та радикальних молодіжних організацій. Як приклад «неофашиський» рух, соціальна база якого складається з молоді витісненої життєвими обставинами на узбіччя життя. В Україні такої молоді чимало, тому питання, яким чином відбуватиметься розвиток молоді в Україні залишається відкритим!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
  • Статус коментування: коментувати можуть тільки зареєстровані (постмодерація)
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Для використання як методичні рекомендації по написанню магістерських, дипломних та курсових робіт для студентів кафедри політології СНУ.
Відповісти
Пане Тарасе, Ви написали про такі молодіжні рухи як "Український вибі"р, який Ви підтримуєте?

http://vybor.ua/news/ukrayinskiy_vibir_proviv_u_lucku_krugliy_stil_z_pitan_civilizaciynogo_viboru.html
Відповісти
Я не підтримую жодного молодіжного руху! Але приймаю участь в різноманітних круглих столах, як громадський активіст, публічно висловлюю свою позицію, яка описана вище.

Відповісти
Тарасику, дуже Вас прошу, вчыть мову. На 23-му році незалежності говорити "приймаю участь" - це справжня ганьба. Затямте, участь беруть, а приймають у піонери або в партію, чи в члени, чи куди-небудь ще.
Відповісти
навчити молодь манданувати...
Відповісти
Не "мандатувати", а надати варіант розвитку.) В Європі, третина молодого населення об'єднана в молодіжні організації. За допомогою яких, вона знайшли спільну мову не тільки зі старшими поколіннями, а й усвідомила що таке демократія.
Відповісти
Тарасику, ну знову купа помилок. Сідайте, двійка. І принесіть щоденника.
Відповісти
Гарна стаття.Розділяю погляди, бо сам не раз вступав до молодіжок, які просто займались позерством. Нема альтернативи..
Відповісти
екстремізм, беззаконня, анархія...
Відповісти
Дуже цікава і змістовна стаття. Продовжуйте надалі розвивати цю тему...вона сьогодні вкрай актуальна!
Відповісти
Як підписався те і написав...
Відповісти
"Я не підтримую жодного молодіжного руху! Але приймаю участь в різноманітних круглих столах, як громадський активіст, публічно висловлюю свою позицію, яка описана вище"... Українською - не "приймаю", а "беру участь". А ось як це можна робити в "круглих столах" - несамовита загадка!!! Якщо серйозно, то варто знати - як людина розмовдяє, так вона і думає.
Відповісти
Кру́глий стіл — форма публічного обговорення чи висвітлення якихось питань.Матеріал з Вікіпедії.
Відповісти
Тоді треба взяти в лапки, бо йдеться не про вид меблів, а про форму спілкування, яка побудована на повній рівноправності всіх учасників розмови.
Відповісти
http://vybor.ua/news/ukrayinskiy_vibir_proviv_u_lucku_krugliy_stil_z_pitan_civilizaciynogo_viboru.html
Ах ти ж ушльопок

11 вересня 2013 року ти агітував вступати в Митний союз, а зараз розказуєш, як навчати молодь?

даремно ти показався на люди...так тебе всі забули, а ти знов нагадав про себе...
Відповісти
Ситуація змінилась, хто видавав себе за друга, виявився ворогом! Потрібно не боятись відкрито змінювати свої погляди!
Відповісти
Це вiрно, головне при цьому завжди фоткатися на фонi укр.прапора, ще б бажано у вишиванцi.
Відповісти
Молодець! Це справжня украiнська мужнiсть!
Відповісти
Це справжня чоловiча мужнiсть! Головне при цьому фоткатися на фонi укр. прапора, i бажано б у вишиванцi.
Відповісти