Додати запис

Брехати, покриваючи соратників Януковича. Ще один привід зняти Ярему з посади

Знаю, що генпрокурор Віталій Ярема зараз терміново кинувся обходити фракції Верховної Ради. Зустрів близько 18 години у ліфті депутата із "Самопомочі". Питаю: "Куди їдеш?" Каже: "На фракцію, зараз у нас буде Ярема".

Такий він, український генпрокурор. На засідання антикорупційного комітету Верховної Ради він не прийшов. А, коли на цьому комітеті ініціювали його відставку, одразу почав ходити по депутатах і "звітувати".

Я би на місці депутатів питав Ярему не лише про резонансні злочини. Бо це – колективна робота десятків прокурорів та слідчих, і в деяких справах є об'єктивні складнощі (наприклад, наскільки я знаю, Швейцарія не дає інформацію про арештовані рахунки українських можновладців, вимагаючи від України спочатку надати докази вчинених злочинів із застосуванням цих рахунків).

Я би питав Ярему про питання, які перебувають у виключній його компетенції.

А це – кадрова політика.

За цей напрямок у Яреми відповідає Анатолій Даниленко – заступник на прізвисько "Толя-Супермаркет", який встиг потрапити уже в декілька скандалів. Наприклад, щодо його масштабних володінь під Києвом. Я також писав про те, як Даниленко працював фіктивним радником міністра внутрішніх справ, тільки щоб отримати звання генерала. Але це жодним чином не вплинуло на бажання Яреми позбутися одіозного персонажу в своєму оточенні.

Але зараз – не про це. А про інше ганебне призначення Яреми. Я намагаюся з'ясувати, на підставі чого він призначив заступником начальника управління керівника Сумської та Луганської митниць в часи Януковича на прізвище Володимир Орлов.

Люди, які обізнані про діяльність цього діяча, хапаються за голову від кадрового вибору. "Донецький" Орлов після перемоги Януковича потрапив під загальноукраїнську програму інкубування земляків "єнакіївського різника" на посади. У 2010 році Орлов став першим заступником Сумської митниці, потім очолював Сумську та Луганські митниці.

Ось він на цій фотографії в генеральських погонах сидить у кріслі керівника Сумської митниці.


Згідно з законом про люстрацію, Орлов має бути люстрований, бо більше року в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року обіймав посади з цього переліку:

керівника, заступника керівника територіального (регіонального) органу прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та/або митну політику (це стосується Орлова) , податкової міліції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

І от я дочекався від Яреми відповіді, чому він не звільнив Орлова: бо той начебто очолював регіональні митниці, коли ще не було створено Міністерство доходів та зборів, а була Державна митна служба. "Положення закону про очищення влади застосовуються виключно до осіб, що працювали в цьому міністерстві", – пише мені Ярема.

Це неправда – читайте ще раз закон! Люстрація поширюється на керівників територіальних осередків "центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та/або митну політику".

Там ніде не сказано, що ідеться саме про Мінздох.

Навпаки!

Згідно з указом президента від 12 травня 2011 року, все навпаки – "Державна митна служба України (Держмитслужба України) є центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи".



Кадрова політика Яреми викликає безліч нарікань. Але він вчинив оригінально. Замість того, аби стати на шлях виправлення, просто... прибрав з сайту Генпрокуратури розділ "Призначення". Тобто закрив доступ для громадян до призначень у структурі головного правоохоронного відомства, позбавивши всіх нас права на інформацію.

Дякую, пане Ярема, що ви мене вкотре переконали у правильності мого рішення підписатися під вашою відставкою.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
відрізняються мендаунні злодії від попередників?
Відповісти
А ні чим. Були біля годівниці одні бандюки, тепер їм на зміну прийшли інші бандюки, тільки ще більш зухвалі, цинічні, жорстокі, але такіж ненажерливі.
Відповісти
Довіряю Лещенку! Є й інші приводи зняти Ярему з посади.
Відповісти
поки Лещенко, а іже з ним Мустафа Наєм не стали депутатами. Нехай "сміливий" і "талановитий" Лещенко напише про свого патрона Порошенка, про його обіцянки продати бізнес в разі обрання президентом, про те, як він оберігає колишні кадри Янука, про те, як Порошенко ревно оберігає кланово-олігархічну систему в Україні, яка є головною першопричиною усіх наших проблем, в тому числі війни на Донбасі. Усі ці люстрації і інші окозамилювання для "піпла" треба починати з Порошенка і його оточення. А все решта від лукавого, яким в даному випадку є "змилок" Лещенко.
Відповісти
Лещенко і Наєм - це початок справжнього українського парламентаризму
Для мене особисто - це взірець нашої журналістики
Бажаю Сергію перемог у його боротьбі
Відповісти
Ха-ха-ха!
Відповісти
Коли всі журналісти зрозуміють самі та після цього зможуть переконати більшість громадян в тому, що лише після звільнення з прокуратури 95% працівників, з числа тих, хто більше 6 місяців працював в цій установі, то можна буде говорити про створення умов для подальшого реформування цього правоохоронного органу. Бо з діючим персоналом навіть ангел, призначений на посаду генерального прокурора, за місяць перетвориться на "ярему".
Відповісти
Усетаки слід прагнути бачити ліс за деревами. Ну змінимо ми завтра всіх працівників прокуратури, і що далі? Складемо ручки і чекатимемо, коли зміниться характер роботи цього органу. Та зрозуміло, що від такої зміни нічого не зміниться. Прокуратура - це лише частина системи, важлива, безумовно, але не настільки, щоб змінити саму систему. Коли якийсь триб у великій системі трибів зміниться, то він просто зламається і його замінять, зрештою, на той, який підходить даній системі. За всієї критичності в оцінці діяльності Саакашвілі, йому необхідно віддати належне, як мінімум, у двох речах: 1) він не був олігархом; 2) він взявся міняти усю систему влади і досяг у цьому дійсно видатних успіхів. У нас президент олігарх, на думці якого, перш за все, бізнес. Це підтверджуєтьсяйього діянями з моменту обрання. Він навіть і не натякає на наміри міняти систему влади в Україні. Тому треба спочатку знищити український Карфаген - кланово-олігахічну систему влади, і вже потім рухатися далі.
Відповісти
Ваш спіч є чудовим прикладом усталеної серед українців традиції двоїстості. І Саакашвіли прихвалити і прокуратуру захистити. В Україні немає прокуратури, є злочинна система, яка привласнила собі назву - прокуратура. Прокуратуру треба будувати наново, так само як всю правоохоронну і судову системи. До речі, абсолютно новою має бути адвокатура. Але мова про прокуратуру. Жодний працівник прокуратури, який за шість місяців не усвідомив злочинність організації, в яку він чи вона потрапили, не звільнився з інфікованим злодійським вірусом і має бути звільненням. Тобто відправити в карантин на 10 років. Грузини так і зробили. Сформували прокуратуру з нових людей, які на спочатку були дилетантами в прокурорській справі і в справі злодійства. Їм дали можливість подолати перший недолік і назавжди зберегти другий.
Відповісти
Другу Януковича та Азарова повернули заарештовані активи
В квітні 2014 року управління по боротьбі з економічними злочинами Великобританії заблокувало гроші на рахунках компанії Brociti Investments Ltd, а 31 жовтня Великобританія заарештувала його активи. Раніше Генеральна прокуратура України оголосила в розшук екс-міністра екології і природних ресурсів Миколу Злочевського. Йому оголосили про підозру в скоєнні злочину за ст. 368-2 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за незаконне збагачення. 13 листопада Генпрокуратура України відмовилася порушити справу проти екс-міністра екології і природних ресурсів Миколи Злочевського, який, за версією ЗМІ, брав участь у видачі ліцензій через підставних осіб компаніям, власником яких був сам. Чиновник обіймав посаду міністра екології і природних ресурсів в уряді Азарова з 2010 по 2012 рік. Він володіє газодобувною компанією Burisma Holdings, а зараз знаходиться за межами України.
Відповісти
Це ж надо! Жах! I що ж людина iз прiзвищем Байден робить в Радi директорiв Burisma Holdings? А пан Квасневський?
Відповісти