Додати запис

Чи можна зекономити при заміні лампочок?

У зв’язку зі складною економічною ситуацією, з підняттям тарифів на електроенергію багатьом громадянам України довелося задуматися над шляхами економії коштів та пошуком оптимальних рішень, як економити електроенергію вдома.
Беручи до уваги те, що основна кількість витрат електроенергії витрачається саме на освітлення,то важливим є проаналізувати ефективність використання нових засобів освітлення з традиційними. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала ефективність 3 видів лампочок– розжарювання, люмінесцентна та світлодіодна.
Звичайно ж, розрахунки є приблизними, проте вони дають змогу наочно побачити різницю. Придбавши одного разу дорожчу лампочку, ми не тільки заощадимо електроенергію, але й забезпечимо себе рядом переваг, які надають енергозберігаючі лампи. Серед них:
- Світлова віддача люмінесцентної лампи в середньому у 5 разів більша, ніж у лампи розжарювання. Відповідно енергозберігаючі лампи дозволяють знизити споживання електроенергіїна 80% без втрати звичного рівня освітленості кімнати.
-Термін роботилюмінісцетної лампи, в середньому, в 6-15 разів довший, ніж у лампи розжарювання, а у світлодіодних ламп у 40 – 60 разів.
- Енергозберігаючі лампи виділяють значно менше тепла, ніж лампи розжарювання. Тому їх можна застосовувати у світильниках і люстрах з обмеженням рівня температури.
- Площа поверхні енергозберігаючих ламп більша, ніж площа поверхні спіралі розжарювання, що сприяє м’якшому і рівномірному розподіленню світла по приміщенню. В наслідок цього,очі втомлюються менше
Звичайно, навіть для енергозберігаючих ламп є й ряд недоліків:
-Згубними для таких ламп є перепади напруги, які відбуваються досить часто, особливо у старих будинках.
- На термін використання негативно позначаються часті включення і виключення. Фахівці рекомендують вимикати лампочку не менш, ніж після 5-10 хвилин роботи, що є досить незручним та непрактичним.
Але не зважаючи на недоліки, переваг більше. Тому, запитайте себе ще раз, чи потрібно переплачувати за електроенергію, чи краще один раз заплатити більшу суму і придбати енергозберігаючі лампи? Окрім цього, для домівки потрібно не одну лампочку. Купуючи більше, ми, у майбутньому, заощадимо більше. Придбавши їх, ми значно зекономимо на витратах за електроенергію та забудемо на довгий період про проблему з невчасним перегоранням ламп.
Ірина Кантарія

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Стара лампочка за своїм принципом дії дуже схожа на наше рідне сонце. Таке собі абсолютно чорне тіло з фізики. Тому і світло максимально наближене по природі до випромінювання нашого світила. В мінусі спектр випромінювання світлодіодки та люмінесцентної лами. Для дитячої кімнати я б обрав лампу розжарення і к бісу ту економію
Відповісти
http://habrahabr.ru/post/131216/
Відповісти
Кажуть, що освiтлення це лише 10-15% вартостi вiд загального споживання електроенергii.
Відповісти
Окрім наведених переваг, енергозберігаючі лампи відомі також наявністю трьох видів світла: природнього, денного та природного. Тепле біле світло (температура кольорів перебуває в районі 2700ДО по шкалі Кельвіна) ідеально підходить для будинку, зокрема для дитячої.
Відповісти