Додати запис

Мовне питання - біологічна зброя влади

Раз за разом влада залишається у виграші на політичному полі бою. За цим можна було б спостерігати певною мірою без почуття трагізму, якби технологи Партії регіонів та її сателітів перегравали лише опозицію – не справжню, звичайно, а свою,кишенькову. Це нормальна політична гра і опозиціонери, що граються у об’єднання перед черговими виборами аби одразу після перегонів розбігтися по різних таборах і звично гризтися у пошуках «головного», самі винуваті у тому що їх постійно «розводять». Найгірше те, що влада переграє свій народ. Не весь, а ту його частину, яка «ведеться» на цю гру. Частину, нажаль, чималеньку. Влада прораховує дії, реакції, прогнозує поведінку людей, підштовхує їх до певних дій. І нажаль, розрахунки владних політтехнологів здебільшого виправдовуються.
Останні дні проходять під знаком мовного протистояння. В черговий раз мовне питання використовується задля реалізації давньоримського принципу «Розділяй та володарюй!». І мова тут вже, вибачте за тавтологію, не про мову. Йдеться про чергову провокацію, про добре сплановану та реалізовану політтехнологію. Доречі, досить примітивну та заяложену. Але цей гачок частина суспільства вчергове охоче проковтнула.
Найбільшою помилкою у цій ситуації є думати, що ініціатори скандального законопроекту та ті, хто за нього голосував, взагалі дійсно переймаються мовним питанням. По-перше, їм просто начхати, в них по життю інші пріоритети. По-друге законодавчі витівки навколо «язика» не є найнагальнішою проблемою у сьогоднішніх українських реаліях. Невже в країні вже вирішені економічні проблеми? Невже люди спокійні і впевнені у своєму завтрашньому дні? Невже ми вже стали заможною європейською нацією? Перемогли корупцію? Ми всі знаємо відповідь. Вона однозначна. Вона написана на цінниках у магазинах будь-якого українського міста. Якщо ми, лучани, не можемо втямити, чому, скажімо, молоко продається населенню за цінами, що вп’ятеро перевищують закупочні; чому «поліпшення життя» проявляється виключно у вигляді появи все нових недолугих торгівельних центрів, які можна відвідувати хіба що як музей, - про які мовні питання йдеться? Чи на часі воно?
Для нас – ні. Для влади – актуальне, аж горить. Згадаймо - чи були колись в Україні дійсно болючі заворушення на мовному ґрунті? На рівні емоцій – так. Але не треба дуже напружуватись, щоб помітити, що ці емоції проявляються виключно у час виборчих кампаній. У «міжвиборчі» сезони на диво все спокійно. Принаймні без конфліктів, протистоянь та інших неприємностей. Можливо, мовне питання і вимагає деякого законодавчого коригування. Можливо. Але не в цьому справа. В цій царині треба діяти дуже обережно, толерантно, виважено. Ми ж спостерігаємо нахабний, провокативний спосіб. Законопроект, у якому буквально прописані, запрограмовані суспільно-політичні конфлікти, який певною мірою підриває саме поняття державної мови, приймається у брудний протизаконний спосіб, неприховано і зухвало! Так, щоб це було помітно. Щоб викликати відповідну реакцію протидії. І ось - отримуємо по всій країні лайку, майже бійку. У цю гру втягується все більше людей, розумних і патріотично налаштованих, які, одначе, не замислюються над тим, що їх просто використовують, як маріонеток.
Будь-яка провокація «вкидується» тільки тоді, коли для неї визріли певні умови. З точки зору політтехнології вони нині просто ідеальні. Кволі партійний та президентський рейтинги, прогнозовані неприємності із держбюджетом, невиконані обіцянки щодо «економічного покращення», початок розмов про корупцію під час підготовки до «Євро», тотальне розчарування людей «стабільністю» зубожіння … а до виборів – кілька місяців! В цій ситуації будь-яке соціальне потрясіння грає на руку владі. Не думайте, що вони бояться розлюченого натовпу, ні, вони бавляться, бо все вже прорахували.
Сам законопроект та спосіб його прийняття залишають владі можливості для будь-якого маневру. З одного боку, розлючений і зневірений електорат Сходу отримує сигнал, що передвиборчі обіцянки Віктора Януковича – не якийсь «порожняк». Сам факт спроби «виконати» у такий спосіб одну із головних передвиборчих ідеологем – непоганий аргумент для виборців: мовляв, нехай «реформи» буксують, але політична воля – на висоті! Тобто у Віктора Федоровича є ще порох у порохівниці, а значить – і у його партії. З іншого боку цілком прорахована владою реакція опозиції (вона апріорі не може бути іншою за ту, що ми спостерігаємо нині) прогнозовано викликає бурхливу реакцію у маргінальної частини прихильників ПР, які лаються у телевізорів на «западенців», які, бач, бунтують проти «руського язика». Зверніть увагу на провокативну поведінку «Свободівців», які, позуючи перед камерами, прискають сльозогінним газом у правоохоронців, або на риторику деяких ватажків «об’єднаної» опозиції – від них тхне старанням виконати владне замовлення на протистояння і заворушення. Бо за ними на вулиці – від сили кількасот людей (більшість з них прийшли дійсно за покликанням душі), і цього замало. А потрібна яскрава телевізійна картинка! Так от - те, що люди мітингують не проти чиїхось прав, а відстоюють свої, прошарок магріналізованих виборців Сходу ніколи не зрозуміє, натомість їхня підтримка рідній партії на виборах вже гарантована. Бо голосувати вони будуть аналогічно: не за владу (вона їм теж остогидла), а проти «свідомитів», під якими розуміється вся різнобарвна опозиційна толока.
Все це – за великим рахунком лише демонстрація, шоу, розраховане на повернення хоча б частини колишньої прихильності виборців партії влади. Бо насправді далі прорахований внесок у відмивку особистого президентського іміджу. Віктор Федорович вже всівся на білу лицарську конячку і демонструє небачену політичну мудрість, заявляючи, що законопроект треба ретельно вивчити. Годі, невже хтось повірить у те, що «солодка парочка» Колєсніченко-Ківалов ліпили своє недолуге мовне дітище цілком самотужки, без консультацій з АП? Але сценарій розігрується дисципліновано, як у бездарній театральній виставі. І от вже Арсеній Яценюк вже волає про начебто перемогу «опозиційних сил» (перемогу, запрограмовану на Банковій), а провладні сили довели своє начебто бажання виконувати передвиборчі обіцянки. А щодо тих людей, які нині відстоюють своє право на власну ідентичність на мітингах по всій країні… Є така стара істина: якщо у людини щось забрати (або вселити в неї страх такої втрати) а потім повернути, навіть частково – вона стає щасливою. Коментарі зайві.
Нам всім треба зрозуміти – нинішній владі невигідно ставити крапку на мовному питанні. Бо для неї не існує більш дієвого інструменту внесення в маси вірусу недовіри, неприязні і протистояння, яким звично інфікується українське суспільство перед кожними виборами. Існування мовної проблеми вигідно і ніхто не буде ставити на тому крапку. Ніхто з нинішньої владної верхівки. Тим більше, що «под шум волны» вирішується багато другорядних питань: скажімо, відволікти увагу людей від впевненої ходи «покращення», або проштовхнути пару-трійку лобістських законопроектів.
Але навіть чітке розуміння таких цинічних політтехнологій не дає відповіді на питання – як суспільство повинне реагувати на такі провокації. Я розумію людей, які кинули справи і родини, та поїхали до столиці, до Українського дому, щоб захистити свої права. Вони, найактивніші, разом з тими, хто виходить на мітинги у своїх містах, є ідеалістами, які вважають що таким чином можна змінити ситуацію накраще. Ситуативно – можна. Але у глобальному сенсі вулична боротьба з цією владною машиною є, скоріше за все, програшною та небезпечною. Деякі «опозиційні» ватажки, які кличуть людей на вулиці, знають про це краще за інших (бо бувають на Банковій не менш, ніж на своїх мітингах), тому у їхній поведінці немає нічого, окрім цинізму: вони просто використовують ситуацію для здобуття електоральних балів.
Іде політична боротьба. Боротьба за владу, а не за мову чи інші права і свободи, бо нинішня політична генерація не бачить у владі інших мотивів окрім самої влади. І людям по обидва боки барикад треба зрозуміти – їх використовують у брудній нечесній грі . Ті, кого вони певний час тому обрали. Реакція кожного особиста, тут нічого не порадиш. Хтось піде на мітинг, хтось залишиться вдома дивитися у телевізор. Але чому під час виборів нас все менше на дільницях? Чому «противсіхи» вирішують за нас? Як знов і знов у парламент потрапляють люди, які десятки разів демонстрували свій цинізм та готовність маніпулювати людьми заради власних потреб? Ті, які грають картками для голосування, як у покер? Ті, хто під час найважливіших голосувань раптом виявляються «за бугром», а потім посипають голову попелом, як наш відомий земляк, «не розуміючи», як його картка опинилася у ворожих руках? Ті, хто готовий у будь-яку мить скористатися «біологічною» зброєю, вкинувши той клятий вірус недовіри і непорозуміння?
Мені здається, що саме ці питанні найважливіші. Насмілюсь стверджувати, що вони актуальніші за мовне питання. Бо якщо суспільство не поставить крапку на політичних кар’єрах маніпуляторів, вони таки заберуть в нього мову. Коли більше не залишиться чого забирати – ані людської гідності, а не надії на достойне заможне життя. А останньою, панове, буде Держава. Бо заберуть мову – і України не стане. Нас не стане.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 27
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хороша стаття. Дійсно,перебіг останніх подій у ВР навколо цього закону свідчить, що мова йде не про мову... "Сдєлали опозицію как котят" і робить провладна більшість, що "хотят".
Відповісти
Найбільше поважаю тих людей, які по-справжньому там голодують. Вчора бачила по тв, як біля Українського дому голодують двоє абітурієнтів, хлопець з дівчиною, котрій немає ще й 18-ти років. А Кириленко вже не голодує, а лише підтримує мітигувальників морально. Така вулична боротьба нідочого не приведе. Оце і є використання ситуації для здобуття електоральних балів.
Відповісти
З Днем народження, Олена Василівна!!!
Відповісти
І хто це вам нерозумній такі статті пише?
Відповісти
Рада, що Вам сподобалось :)
Відповісти
Все складно, а чим складніше, тим дурніше. Наймані "письменники" Голєвої підлаштовуються під Конфуція чи Аристотеля. Логіки немає, є софізми. Ходіння навколо проблеми "закуклюється" ніби-то під розумні речі, а після прочитаного таке враження, ніби це написано на стіні міської вбиральні.
Відповісти
Олена Голєва вперше публічно принизила свого шефа - Катеринчука, адже в парламенті він член опозиції, як написав спічрайтер Олени Голєвої, "кишенькової". Це розкол в Європейській партії. Тепер партія розкололась на Катеринчука та сім'ю Голєвих. Це віддяка йому за те, що не зумів переконати об'єднану опозицію, що Голєва краща за Грицюка. Грицюк вкотре відверто дурить сім'ю Голєвих. Спочатку вставивши їх фінансово у кругленьку суму з посадою голови транспортної комісії, а потім пообіцявши Луцьк на вибори до Верховної Ради. Грицюк форева! Хоть і колгоспник, а за гроші й цигана надурить. Невже Голєва ризикне і вчергове програє Луцьк та вчергове буде обдурена Грицюком. Грицюк з такими темпами докінця вмборів стане мільонером.
Відповісти
Олена Василівна, ви там щось про корупцію писали? Що вона ще не подолана?І це пишите ви?Голєва яка купує всі рішення судів! Олено Василівно,ви є джерелом та розсадником корупції!Дійсно,ви хоч читайте,те що вам пишуть.
Відповісти
Сам,у нее сгодня день рождения,вот и зделали ей подарочек,статейку написали.
Відповісти
Голєви? Щось на захист мови пишуть?Дивно?Вони ж українофоби!Коля лише на російській розмовляє!Між собою та з дітьми теж лише на російській! Показуха та повний піар!
Відповісти
Краще вже голосувати до Верховної Ради за умнічку Оленку Голєву, ніж за хабарника, алкоголіка та мєлкого ворішку Грицюка.
Відповісти
З коментарів видно, як наші люди переживають за мову. Байдуже, краще Голєву брудом облити.
Відповісти
Іде боротьба за владу. Одразу після виборів тема мови зникає з усіх темників і месиджів. А зараз це просто один із слоганів Партії регіонів - "Мы хотим разговаривать на родном языке!".
Відповісти
Голєва про мову, це те ж саме, що лисиця, будучи головбухом в курнику, про кількість в ньому курчат. Її мати наприкінці 90-х років викреслила з паспроту національність "українка" і поставила "росіянка". Цей матеріал був у "Радянській Волині" (в рубриці "Кловня") під авторством тодішнього начальника паспортного стола Березюка. Ці люди ніколи не розмовляли українською мовою і з презирством ставились до неї, як до мови "хамської" і "мужицької". А про Миколу, то вже й мови немає. Сімейка - рідкісні лицеміри, слизняки, хамелеони, корупціонери, здирники, лихварі. Такі "псевдоліберали" класично описані в оповіданні М. Коцюбинського "Коні не винні". Вони назавжди не відходять з нашого життя, а зявляються періодично, в час всенародної смути, як домові мурашки чи таргани. Ціль одна - щось вхопити. Можуть кривити душею на кожному кроці, якщо бачать десь вигоду чи свіжу копійку. Тому ці наймити-спічрайтери, які продаються за нюх тютюну, можуть писати, як сказав блогер вище, лише на стінах міських вбиралень. Але бажано - простішою мовою. "Мужицькою".
Відповісти
перепрошую за помилку: в другому рядку слід читати "... наприкінці 80-х років...".
Відповісти
Привіт волиняни! Нє, ну ви справжні мужики! А голєви мають знати про себе правду. і ми також.
Відповісти
Дивує ось що - замість обговорювати зміст написаного, обговорюють автора. Мабуть тому, що самих дописувачів не хвилює тема. Суцільний тролінг. Я не знайомий особисто ані з Голєвою, ані з її родиною, але її ставлення до ситуації та розуміння суті питання мені імпонує. Шкода тільки, що замість дослухатися до позиції людини, левова частка коментаторів несамовито лають жінку. Це що? Незгода? Самоствердження? Тому, мабуть, ми в Україні так і живемо - рабськи. По психологію маємо таку. Не за позицією людину судимо, а дослухаємось до особистих комплексів. тож нажаль висновки автора статті - "якщо суспільство не поставить крапку на політичних кар’єрах маніпуляторів, вони таки заберуть в нього мову. Коли більше не залишиться чого забирати – ані людської гідності, а не надії на достойне заможне життя" - виглядають цілком реальними. Не поставить суспільство ніякої крапки. Бо найулюбленіший спорт для нього - лити бруд.
Відповісти
Всіх українців хвилює та обурює мовне питання!І звичайно можна було б та потрібно обговорювати цю статтю,якби ця стаття була б надрукована не від імені сімейки Голєвих,Голєвих цинічних українофобів!
Відповісти
В чому проявляється їхнє українофобство? В даному випадку мені начхати, хто це пише, я тих людей не знаю, я тільки зауважую, що їхні міркування цілком слушні. А справжнє цинічне українофобство, як на мене - це їхати світ за очі з країни, коли картка сама собою голосує. От пан Палиця - не українофоб?
Відповісти
"Мужик" - це по-мужськи...
Відповісти
Василю. Ти - молодець! Сміливо встряваєш в розмову. Увесь твій блуд в тім, що ти не знаєш людини і далекий від предмету розмови. Це ознаки базарної баби. Це як би людина, яка далека від балету, встрявала в розмову про техніку балетних танців. Тема для незнаючої людини ніби звучить з вуст, якими мед тільки пити, а насправді - це не так. Це - фальш.
Відповісти
Шановний "свате"! Якщо я не знаю пані Голєву, про що і зазначив, то чипляти на мене ярлик "базарної баби" та казати про мій начебто "блуд" не є логічним. А якщо називати речі такими, якими вони є - це примітивне хамство. Скидається на те, що критика, присутня у цій високочолій розмові, базується саме на такій "чесноті". Вибачте якщо образив.
Відповісти
Шановна Олено Василівно! Не підписуйтеся більше ніком Василь. Пишіть зразу Василівна. До Вас питання. Микола Панасюк в останньому номері "Вільної думки" написав, що прізвище Вашої мами Мордехай. Чи це правда? Якщо так, то ми можливо родичі.
Відповісти
Статтю прочитали між рядків, але побачивши, що від Голєвої, тоді відразу налетіли))А по великому рахунку - примітивно! Не бачите за деревом ліс (але не всі), а за дією тенденцію. Пишіть побільше - це тільки плюс!
Відповісти
Василь і Сват - молодці! Працюйте))
Відповісти
мордихай на мордихаю й мордихаєм поганяють а про мову треба пропіаритись.
Відповісти
А оно таки-ДА!!!
Наши в городе.
Айсберги, Вайсберги, Айзенберги, и прочие там Рабиновичи.
Как говорил незабвенный Михаил Самюэльевич Паниковский:"Она вас всех продаст, потом купит и еще раз продаст"
Відповісти