Додати запис

Чому в Луцьку перестали слухати місцеве радіо

Як би я не любила радіо як явище і як засіб масової комунікації, все ж варто інколи глянути на нього з дещо критичної сторони. Попри те, що я можу знайти мільйон аргументів, які захищають радіо, які доведуть, що воно житиме вічно і все ж люди його слухають, сумні реалії говорять інакше. Нині рейтинги радіостанцій поступово спадають.

Епоха радіо відходить у минуле

З появою нового виду засобу масової комунікації – радіо – воно набуло нечуваної популярності у тогочасному суспільстві. А точніше попиту. Попиту на оперативну, легкодоступну інформацію. Пам’ятаєте, як у фільмах про події хоча б століття тому? Усі уважно слухають радіо, аби довідатися про події в країні, отримати оперативну інформацію від Партії, чи то навіть почути про оголошення війни.

Тому якщо людям, які жили у тому суспільстві, сказати, що на радіо можна дзвонити і замовляти пісні – вони б покивали вказівним пальцем біля скроні і не зрозуміли б жарту. Радіо еволюціонувало з часу своєї появи.

Безумовно, радіо має ряд беззаперечних переваг. Це, приміром, фоновість. Увімкнути радіо можна будь-де, слухати – також. До того ж, можна поєднувати приємне із корисним – займатися своїми справами і паралельно стежити за ефіром. Радіо розвиває уяву і змушує думати. Останнє для мене найважливіше.

Чому радіо почало ставати менш рейтинговим? По-перше, тому, що стало більше можливостей отримувати інформацію. Газети, телебачення, Інтернет. Це, безумовно, прямі вороги радіостанцій.

Був в історії радіо і такий період, коли основною в його ефірі стала не інформація, а музика. Не можна стверджувати, добре це чи погано. На моє переконання, це пов’язано із розвитком суспільства. Або навіть навпаки – деградацією.
Винні люди. Їм стало цікавіше дивитися, а не бачити, слухати, а не чути.

Відтак на радіо почали «крутити» більше музики. Тієї музики, яка модна і прийнятна для слуху більшості населення. Більшості. Якщо це правда, то мені соромно за нинішнє українське суспільство.

Хоча все закономірно і логічно. Радіо фінансово залежить від реклами. Реклама з’вляється тоді, коли ефір популярний серед слухачів. Судячи з усього, популярністю у нас користується неякісна музика із не вельми філософськими текстами і попсовим почуттям рими. Хоча, можливо, це моє суб’єктивне ставлення і сприйняття.

Оскільки музика почала не влаштовувати багатьох слухачів, ворогами радіо стали MP3-преєрами та інші подібні пристрої. Але ж хіба музика без інформації змушує мислити?

Словом, люди самі винайшли геніальну річ – радіо. А згодом самі ж її занедбали, загнали в глухий кут і тепер лише нарікають, мовляв, там немає що слухати. Слухати завжди є що. Головне вміти правильно це почути. І правильно обрати свою хвилю.

Радіо у Луцьку

Мало хто знає, але саме у Луцьку з’явилась перша в Україні державна FM-радіостанція. Радіо «Луцьк» вперше можна було почути 1 лютого 1995 року на хвилі 107,3, де його, власне, транслюють й зараз. Тоді станцію слухало чимало людей. Ведучий радіостанції із багаторічним досвідом Сергій Ткачук навіть жартував: «Уявіть два мільйони вух наших слухачів. Оце так видовище».

За весь час функціонування радіостанція змінювала формат, редакцію і навіть студію. Але попри все передусім радіостанція позиціонує себе як така, що служить Українському у всіх його виявах.

Інша луцька FM-ка – радіо Сім’я і Дім (СіД FM) почала працювати дещо пізніше. Перше комерційне волинське радіо в ефірі транслюється з 18 листопада 2003 року.

Формат радіо «СіД FM» — сучасна популярна та рок-музика наших днів та найкращі хіти 80-90-х років XX століття. Радіо працює на хвилі 102,4 і веде мовлення щопівгодини. Решту – 50% ефіру – заповнює всеукраїнська мережа «Перець FM».

Якщо ефір радіо СіД забезпечують лише ведучі, то на радіо Луцьк до гвардії «глухарів» радіоефіру приєднуються і звукооператори. Усе, що лунає з приймача, зокрема, заставки, анонси, реклама, музика, а також своєчасність і оперативність подачі до ефіру – саме на їх відповідальності.

Чому ж лучани не слухають своє?

Неповноцінний ефір. Коли я вперше почула ефір на хвилі 102,4 у Луцьку – я була шокована. Ну як можна щопівгодини змінювати радіостації на одній і тій же хвилі? Виявляється, можна. Причина проста. Радіо СіД отримало ліцензію від Нацради із питань телебачення та радіомовлення лише на 12 годин в добу.

Як розповів у одному із інтерв’ю директор радіо СіД FM Андрій Зубенко, такі експерименти небезпечні, особливо для місцевого радіо. «Це, звичайно, неправильно, адже користі воно нікому не дає – ані місцевому радіо, яке хоче розвиватись, ані столичним гігантам, чий ефір обривається. Інша справа, якщо локальному мовнику немає чим завантажити ефір, тоді він ретранслює програми», - сказав Зубенко.

Щодо перспектив радіостанції отримати повноцінне мовлення керівник радіо висловився трохи скептично: «З нашою Національною радою з питань телебачення та радіомовлення не вгадаєш. Спостерігаючи за іншими радіостанціями, бачу що солідні мережеві мовники подають заявки на безліч частот – жодного результату не отримують. А з приводу місцевого мовлення позиція Нацради взагалі незрозуміла та неоднозначна. Маю надію, що ситуація виправиться».

Тож таке «розполовинення» ефіру часто не влаштовує слухачів, інколи навіть дратує. Тому рейтинги радіо СіД, очевидно, втрачаються завдяки неповноцінному ефіру.

На радіо Луцьк ситуація із цим в рази краща. З 2007-го року станція працює цілодобово.

Однаковість. Найкраще про однаковість радіохвиль, як на мене, сказав дослідник радіо Борис Скуратівський. Він взагалі виносить проблему наявності в українському ефірі схожих радіостанцій як головну на сучасному ринку радіо.
«Чи не здається вам, що радіоефір нашої країни сповнений близнюками? Чому ж так трапляється? Невже варто мати в ефірі десяток станцій, що пропонують слухачам один і той самий стандартний набір музичних композицій, однотипних конкурсів та подібних, як дві краплини води, програм? Та й музики хіба в світі мало – чому ж ми чуємо якісь 40-50 гарячих хітів від зірок (а частіше «зірочок») новомодної поп-культури?».

Скуратівський називає таку ситуацію «синдромом мавпи», який став характерним для пострадянського простору принципом і мало не нормою життя загалом і принципом ведення бізнесу зокрема, в тому числі і радіобізнесу.

Музика. Тільки у нас можна почути невідомих виконавців, пісні яких ще далеко не на слуху у більшості населення. Це, як не дивно, відштовхує слухача. Чомусь, більшість людей, обираючи хвилю, шукають знайомі мелодії: нове дізнаватися вони беруться не охоче.

Ведучі. Українська місцева ментальність не дозволяє любити своє. Люди думають, що раз ведучі в Луцьку – значить із ними щось не так. «А от там, у Кииииєві – кльові ведучі». Ні, нічим не кращі. Вони просто інакші.

До речі, програмний директор колишнього «РадіоМан» Роман Заяць в інтерв’ю ТелеКритиці розповів про свої плани створити школу радіоведучих. Мовляв, майбутнім радійникам немає на кому вчитися. «Теперішні радійники наслідують весільних тамад і переконані, що бути таким – це «зашибісь прикольно». Або друга крайність – «зашибісь умно».


***

Місцеве радіо у нас на грані занепаду. Якість передачі сигналу, ведучі, музика – усе це лучани сприймають стереотипно негативно. Принаймні, в основній масі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 22
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Усі перераховані авторкою інформації причини - далеко другорядні. Головна причина занепаду радіомовлення - низька кваліфікація тих, хто його "робить". Саме в цьому полягають "сумні реалії". Поспілкуйтесь з цими представниками ЗМІ, зверніть увагу на їхній напівблатний суржик, на рівень якості новин і розважальних програм, і у вас зявиться враження, ніби ви в щось вступили. Я відірвав від стіни рідіорозетку ще у 1993 році при ремонті квартири. Була така нагода!..
Відповісти
немаэ в нас нормальних радіостанцій. Музика - низькопробна попсня, майже немає цікавих передач. В європі хочеш слухати рок - включаєш рок радіо, класику - радіо з класикою і тп. В нас на всіх хвилях верка сердючька і інші імбіцили.
Відповісти
Послухайте радіо "Ехо Москви". Воно має аудиторію, яка вимірюється десятками мільйонів слухачів. Є чому повчитись.
Відповісти
На якій филі?
Відповісти
На біса так багато слів? Анастасія, все у ваших руках, ви ж, як та набридлива муха, крутитесь коло усіх місцевих радіостанцій, зорганізуйте хорошу передачу.. Міняйте ті події, які зараз творяться в фм просторі.
Відповісти
Анастасія, щось забагато песимістично-мемуарних інтонацій для людини яка-таки зізнається у любові до радіопроцесу. До чого тут сумні реалії - хіба ж не Ви серед тих "творців реалій??"...
Відповісти
Дмитро, а Ви чому вже не серед "творців реалій"?
Відповісти
;) це тема для інтерв"ю, яке я пообіцяв Анастасії Передрій ;))) тому - "стежте за ефіром"
Відповісти
Радіо Луцьк!!! Я його іноді включаю, але зразу шукаю іншу станцію...слухати немає що!!!напівзахриплий ткачук, який хворіє зірковою хворобою (незрозуміло чому) теж усих дістав!!!
Слухати тому що наше???? Слухати брєд ГПЗовський "Хадити" "рабити"...для того щоб притягнути аудиторію, робіть щось. Щось сучасне, живе, емоційне, а не допотопна музика здебільшого рок, або ще якась фігня!!!
Відповісти
Вам Лабаду, Альошу, Патапів подавай?
Відповісти
Шановний богдан!У чому проявляється моя зіркова хвороба? Прошу уточнити. І чим конкретно я вас особисто дістав?
Судячи з вашого допису - ви не наш постійний слухач, і зовсім не орієнтуєтесь у тому, що відбувається у нашому ефірі. А якщо маєте пропозиції, конкретні, приходьте - побачимо на шо ви здатні. Кричати - "сучасне, живе, емоційне" може кожен, а ось зробити щось... Мені особисто не соромно за мої авторські передачі, а їх у мене щотижня шість. Це ж стосується й ведення ефірів.
Я розумію, що я не сто доларів, всім не можу подобатись, але хто ж для вас є "хорошим" ведучим?
богдан, прийдіть до нашого керівництва й скажіть їм, і мені заодно, що у мене зіркова хвороба і я всіх дістав, - може хоч відпустку дадуть:)
Відповісти
Сергію, велике прохання від постійних слухачів - попрацюйте над дикцією. Інколи Ви нагадуєте мені слоненятко з радянського мультфільму "38 папуг"
Відповісти
Повністю погоджуюсь.Неможливо слухати гундосний голос ведучого.
Відповісти
Больше интерактива, больше ярких и свежих проектов, меньше страха перед экспериментами - и все будет отлично!
Радиостанцию создают качественная музыка и харизматичные ведущие :)
Відповісти
На таких как "напівзахриплий Ткачук" радио и держится =))) еще хорошо,что не все уехали покорять столицу )))
Відповісти
2:Стрийко
Бачите, комусь захриплий, комусь "слоненятко" - проведіть в ефірі хоч день, по 5-6 виходів щогодини, і продемонструйте "дикцію". Я із задоволенням послухаю:)
Я не диктор радянського телебачення ("папуга", який читав з листочка і навіть не думав про що говорить, а думає тільки про вимову й дикцію) і не Левітан (Диктор-легенда). А над дикцією попрацюю, обіцяю:) Хоча в ефірі це не головне, повірте...
А з приводу "радио и держится"... З 95-го залишився з ведучих тільки я...Хтось у столиці, хтось знайшов свою, більш комфортну фінансову нішу...Хоча всі казали, що "радіо - це моє життя!". без образ, всіх їх розумію, але, яЯк показав час, радіо тільки для мене залишається життям.
І як би я не "гундосив", я все одно "гундошу" з любов'ю до своєї роботи і Слухача. І мені не соромно за те, що я ставлю в ефір. Хто хоче почути, той знає коли увімкнути радіо, щоб почути те, що він хоче:)
Перефразую стару приказку, - скажи мені яку радіостанцію Ти слухаєш і я скажу хто Ти є:)

Відповісти
Якість передачі сигналу це дійсно проблема. І велика. Все інше - питання смаку. А смаки не тема для суперечок. "Скажи мені яку радіостанцію Ти слухаєш і я скажу хто Ти" - підтримую Сергія Ткачука на 100 %. Не констатуватиму, але припускаю, що ті, які воліють чути "сучасне, живе, емоційне" переважно слухають Люкс FM. А для мене особисто це ефірна клоака і ганьба українського ефіру. Спробуйте ПОСЛУХАТИ радіо, а не просто знайти відомий хіт. Це різні речі.
Відповісти
я б навіть сказала не послухати, а ПОЧУТИ..
Відповісти
Як на мене, то "гундосіння" Ткачука - його фішка. Але він говорить справжньою українською мовою, а не суржиком. Вдало підбирає інформацію до ефіру і, погодьтесь, дотепно коментує. Головне - інформаційне наповнення і емоції, які ведучий передає слухачеві.
Відповісти
Образили Ткацика незаслужено. Скажу, що на відміну від багатьох, хто намагається блєснуть умом, Ткацик не зчитує і не списує цитат. І майже всі його жарти - то його жарти в ефірі. В людини є почуття гумору, харизма, талант... І я відповідаю за те, що кажу.
А з приводу всіх претензій до нецікавого радіо - викладіть їх у письмовій формі і пришліть керівництву ВОДТРК, якщо воно захоче їх читати. Політику радіо визначають люди пенсійного і передпенсійного віку, яким, якщо відверто, глибоко все одно до того, що з радіо відбувається. А тримається воно ще завдяки державному фінансуванню і тим людям, які там працюють - за порівняно невеликі зарплати і на власному ентузіазмі. Вам бракує креативу на радіо? 100% його немає. Бо його просто не пропустять. Цензура, різні маразми осіб, які "рішають всьо"... Комерційні радійники теж роблять те, за що їм платять і те, що їм скажуть.
Відповісти
Респект тобі Ткацик. Гарна ти людина. Мені подобається коли про тебе кажуть радіо легенда Волині. Спасибі тобі.
Відповісти
Ткацику респект і уважуха. Радіо не слухаю, але чувак ти молодець :)).
Відповісти