Додати запис

ЦНАП і «проліски»

Колись мені розповіли притчу. Імператор Олександр ІІ, прогулюючись Петергофським Нижнім парком, звернув увагу на солдата-чатового, що стояв досить-таки недоречно посеред парку. «Чому він тут стоїть?» - поцікавився імператор. Та ніхто з його свити так і не зміг пояснити чому. Пост на тому місці з’явився дуже давно, а коли та чому вже й ніхто не пам’ятав. Почали розбиратись, підняли всіх на ноги і один старий садівник, розповів історію, яку почув ще від свого діда, теж садівника цього парку. Якось знаменита німфоманська скрєпа Росії Софія Авґуста Фредеріка Ангальт-Цербст-Дорнбурґська, відома під іменем Катерини Другої, прогулюючись весняним парком, побачила гарний пролісок і щоб його не розтоптали веліла поставити біля нього охорону. Так ця охорона і стояла б аж до повалення царату у 1917 році, якби майже через сто років Олександр ІІ не задав сакральне питання. Висновок з цієї історії в кінці статті.

На другій сесії Луцької міської ради виникла дискусія між мною і Карп'як Ларисою Володимирівною, директором департаменту «Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку» щодо неналежної підготовки Положення про департаменту «ЦНАП у місті Луцьку». На моє зауваження, що в розділі 2.3. «Основними завданнями департаменту ЦНАП є:» пункт 2.3.3 важко зрозуміти, що при його формулюванні була допущена помилка і його потрібно переробити. Дуже шанована мною Лариса Володимирівна досить таки наполегливо стала переконувати мене і весь депутатський загал, що там все нормально викладено. Я не став сперечатися, довірившись вчергове професіоналізму доповідача. Тому пропоную бажаючим спробувати зрозуміти зміст пункту 2.3.3: «прийом заяв і клопотань для подальшого юридичного оформлення суб’єктам звернень прав, свобод і законних інтересів за їх заявою».

Для цікавості я вирішив ознайомитися з Положенням про Центр адміністративних послуг "Прозорий офіс" Вінницької міської ради. Це один з найперших та найкращих ЦНАПів в Україні. Яке ж було моє приємне здивування, коли там я знайшов код для розуміння глибоко зашифрованого в п.2.3.3 завдання нашого ЦНАПу. Тільки там це викладено в п.1.6 «Метою Центру є забезпечення»: 1.6.1. «організації прийому та реєстрації заяв і клопотань суб'єктів звернень для подальшого юридичного оформлення УМОВ РЕАЛІЗАЦІЇ НИМИ (виділене мною) прав, свобод і законних інтересів за їх заявою». Ось де як-то кажуть «собака порилась»! Переписуючи з вінницького Положення мету і видаючи її як завдання нашого ЦНАПу, переставляючи місцями слова аби ніхто не подумав, що використали досвід Вінницького ЦНАПУ (хоча, що у цьому поганого?), згубили три слова: УМОВ РЕАЛІЗАЦІЇ НИМИ.

Не дивлячись на те, що ЦНАП у нас працює добре, а Ларису Володимирівну я знаю як прекрасного керівника, все ж виникло декілька питань: «Чи варто було так запекло відстоювати відверто неправильно сформоване завдання, яким тепер кожен бажаючий може насолодитися, знайомлячись з Положенням на сайті Ради?», друге: «Чи читає взагалі хтось ці Положення, хоча б керівники ЦНАПу, юридичного управління, профільні заступники міського голови?» і третє: «Чи вистачить тепер посадовцям мужності визнати помилку і внести на наступній сесії правки?». Та у цій історії є все ж один позитив: ми маємо повне право претендувати на місце в пантеоні чиновницьких ляпів.

Тепер про висновок з притчі: в житті ми часто не звертаємо увагу на звичні речі, тому що ми покладаємось на авторитет професіоналів, думаючи, що ті, хто за це відповідають, вникають у кожне рішення, продумують його до дрібниць, вчитуються у кожне речення, у кожне слово. Ми віримо професіоналам. Та інколи під цією вірою приховується банальна безвідповідальність. Виборці вірять міському голові, міський голова – своєму заступнику, заступник голови – юридичному управлінню та іншим контролюючим структурам, контролюючі структури – директору департаменту, як у даному випадку, директор департаменту – своїм заступникам, заступники директора – керівникам відділів, керівники відділів – своїм підлеглим, яким доручили, між іншим, написати Положення.

Так цей ляп і кочував би з Положення в Положення. А потім, коли хтось реально почав би читати документ, то й повилазили б такі неочікувані здавалося б «проліски». Шановні посадовці, не лінуйтесь, читайте хоча б те, що підписуєте.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 29
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікава історія про пролісок і чатового солдата, лише я читав версію, що вона трапилась не в Петергофському Нижньому парку, а в Літньому саду, а чатового підмітив не Олександр II, а майбутній перший канцлер Німеччини Отто Бісмарк, будучи послом в Петербурзі, про що петербуржці пригадують на щорічному святі перших квітів. Але справа навіть не в цьому: легенди з роками обростають легендами, далеко цікавішими за початкову легенду, а Григорій Пустовіт, як на мене, вельми цікавий і ерудований співрозмовник і цього у нього не відбереш. А якщо по темі, то кострубата фраза з документу Луцької міської ради, приведена Григорієм, нагадує роздуми богослова Тертуліана в його творі «О теле Христовом»: «Сын Божий распят и это не стыдно, потому что постыдно. И умер сын Божий — это вполне достоверно, потому что нелепо. И погребенный воскрес — это верно, потому что невозможно». Фразу іронічно наводять в якості коментаря до сліпої впевненості в чомусь людей. Філологічні «ребуси», які нагадують вищенаведену середньовічну схоластику, зустрічаються в документах не так вже й рідко. Немає мови – немає спілкування, немає культури. Зверніть увагу: сьогодні люди жестикулюють навіть при розмові по щільниковому телефону – ніби співрозмовник їх бачить. Причина - незнання мови. Володіння 300-стами літературними словами і 100-ма сексоцентричними і відгенітальними матюками не дають можливості сформулювати елементарну думку. Для яскравості прикладу я наведу одну з фраз (з пісні слова не викидають), депутата ВР Ляшка, адресовану колезі Гайдаю: "Зустріну - їбло наб'ю, підар кончений!". Я веду до того, що, очевидно, в міській раді потрібні не тільки юристи (як на цьому наполягає юрист Козюра), а й філологи. Щоб ніхто нікому нічого не бив. В тому числі - й Козюрі. Нам треба повернутись до гуманітарної освіти, повернути в суспільство читаючого громадянина. Не відбудеться ніякої модернізації, якщо не буде відповідного людського капіталу. Досягнення інженерної думки помітні для кожної людини, досягнення в гуманітарній області не так помітні, проте не менш значимі. Будь-яке управлінське рішення – це гуманітарні технології. Будь-яке рішення в соціумі на рівні держави – це теж гуманітарні технології (математики, інженери, астрономи і фізики законів не пишуть). Воно має гуманітарні причини і наслідки. Якщо рішення помилкове, масштаби руйнування, які прийдуть за цими рішеннями, будуть величезними. Це – по великому рахунку. А по малому: усе починається з цнапів і пролісків, а закінчується тим, чим закінчується.

Відповісти
Ознайомившись із текстом та коментарем, я б порадив обом, за відсутністю інших справ, взяти лопату та копати яму від забору до обіду у пошуках пролісків. Користі більше б було.
Відповісти
В другому абзаці - Лариса Володимирівна, в четвертому - Лариса Василівна. І ще ображаємось що хтось не такий.
Відповісти
Дивуюсь з того, як деякі коментатори використовують публікацію для демонстрації власної ерудиції або для звинувачення автора в неуважності чи навіть безграмотності. Насправді ж, щановні, плакати, ні, ридати треба від таких горе чиновників, бо в описаному випадку і в самій публікації, як у краплині відображається справжній стан нашої держави: якість нинішнього чиновництва, його ставлення до своїх прямих обов'язків, рівень його культури (правильніше - її цілковитої відсутності), рівень службової дисципліни, відсутність не лише службової, а й просто громадянської відповідальності. А чиновник, як би ми про нього не гворили, це завжди становий хребет будь-якої держави. Чиновник з'явився з появою держави і зникне лише після її кончини (держава, як форма організації суспільства, явище історичне). Судячи з якості нашого чиновництва, в Україні, як держваи, хребет хворий, кволий, гнилий, і це дуже небезпечно. Тому не треба кпитися, чи демонтрувати свою сумнівну ерудицію. Бо ми самі обирали цих депутатів і від прямо залежить якість цих чиновників.
Відповісти
При чому тут лопата, ями і демонстрація ерудиції? Навіщо тулити горбатого до стіни? Немає що сказати? Є тема. Виникла суперечка. Є приклад, як це робиться в людей. Чи не так? А протилежна сторона продемонструвала козлячу впертість і синдром гоголівського Собакевича чи ротного старшини радянської армії типу «сказав - люміній, значить люміній». Між тим, усі регіони вихваляють свої ЦНАПИ, що, мовляв, вони найкращі в Україні: і Луцьк, і Вінниця, і Київ з Житомиром, а Мелітополь про це кричить з піною навколо рота вже років десять. А якщо б спробувати поміняти пані Карп’як, то чи не пішли б справи на краще? Існує закон природи: якщо людина керує чимось чи кимось довго і її втомлюють похвалами, то це керівництво закінчується узурпацією і корупцією. А ті, кого хвалять, трансформуються в шейхів, принців (принцес) і емірів. Врешті решт, ключова сутність поняття "ЦНАП" - його громадянська, соціальна складова - діяльність на благо людей, як би банально це не звучало. І якщо "слузі народу" вказали, то те ж таки самодурство якраз не до місця. Тому хлопам і чиновникам треба взяти лопату, до обіду копати рів, а після обіду його засипати. Таким чином можна відкопати істину чи компроміс.
Відповісти
Шановний Григорію, краще б поділилися з читачами власними досягненнями,що ж такого особливого ви зробили, що даєте собі право критикувати інших?
Відповісти
Що я зробив? Прочитав для початку Положення про Департамент ЦНАП. І виявив там повний букет: від порушень закону до граматичних помилок, від невиправлених назв посад з попереднього Положення про Управління ЦНАП до відвертих нісенітниць на кшталт пункту 3.2.2.
Відповісти
Чиновник критикує роботу ЦНАПу, а за собою не помічає недопрацювань та масси помилок,мені здається він обожнює шукати помилки інших, це напевно його хоббі...
Відповісти
Чиновник - це Ви про кого?
Відповісти
Китайське інформагентство СІНЬХУА передає, що, згідно українських законів, державний службовець не може бути депутатом місцевих рад, отже, він не є чиновником. В Китаї про це знають, а в Луцьку - ні. Шкода.
Відповісти
Григорію, для чого уся ця х... Хібе це було достойним дискусіїї на сесії міської ради !!!!!!! якщо Ви професіонал, то потрібно було врегулювати це питання на стадії підготовки проекту рішення, Ви, як депутат, службовець з досвідом та врешті просто справжній чоловік підійшли б до Лесі Володимирівни випили б чаю, вказали б на помилку її підлеглих і все .... А тут Ви такий крутий мен на сесії підняли таку "важливу" полеміку ... просто сміх та й годі ... мені соромно було читати Ваш допис ...
Відповісти
Шановний аноніме, Українська Православна Церква Київського Патріархату оголосила 2016 рік роком без ненормативної лексики, тому сподіваюся, що Ваше багатозначне х... не має жодного стосунку до лихослів'я. Всі матюки від нестриманості та відсутності аргументів. Звичайно ця дискусія на сесії була недостойною. Не повинні подаватись на сесію документи з граматичними помилками, не повинні в Положенні закладатись пункти, що суперечать закону, документ має бути вичитаним в кінці кінців. Це не справа депутатів виправляти помилки. Проблема в іншому: втрата керованості процесами у місті. Багато що стало робитися неякісно, непрофесійно. А Положення про ЦНАП - це всього лише підтвердження тих процесів. Питання не в Лесі Володимирівні, до неї як до керівника менше всього претензій. Просто нині такий рівень вимог до документів, до виконання робіт, до виконавчої дисципліни. Це називається втрата керованості та безвідповідальність. Я сподіваюсь, що на наступних сесіях мені більше не нададуть підстав писати блоги, які Вам соромно читати. Думаю, якби я через слово писав х.. і т.д., то у Вас би мій допис викликав лише захоплення. На жаль для Вас і на щастя для мене, це Ваш стиль, а не мій. Це щодо пробудження Вашої сором'язливості. А відвертий маразм пункту 2.3.3 Положення у Вас які емоції викликає?
Відповісти
Цілком згоден з п. Пустовітом. Люди у владі мають бути грамотні, компетентні, відповідальні. Контроль за ними має здійснювати громадкість, тобто кожен з нас. А для цього все має бути прозоро. А інакше буде повний бардак. Тут Пустовіт цілком правий.
Відповісти
Це у Вас незнищенний совок говорить: усе тишком-нишком залагодити, щоб плебс нічого не знав і навіть не підозрював. А те що повна руїна і тотальна безвідповідальність у владі, то воно якось минеться. З такими совковськими підходами так і гнитимемо в хаосі, безвідповідальності і корупції.
Відповісти
2...випили б чаю, вказали б на помилку її підлеглих і все ....". Як все просто вирішується, як два пальці запісяти. Ще б вибачитися перед Лесею. Вона ж - чиновниця, слуга народу.
Відповісти
Будь-який документ у будь-якій владній чи комерційній структурі готується за такою схемою: перший варіант готує рядовий клерк, потім цей, зазвичай сирий, нарис редагує рангом вищий чиновник, потім папір попадає до начальника підрозділу, який відповідає за дану ділянку роботи, потім документ узгоджується з відповідними структурами (зазвичай, юридичними, фінансовими, а також тими, на які покдажатиметься співвідповідальність за виконання). І вже потім документ з усіма підписами і візами попадає до головного начальника для подальшого затвердження або узгодження. Така система роботи з документами працює в будь-якій нормальній країні, незалежно Це США, Швеція чи щось там в Африці. Наведений випадок свідчить про те, що система не працює. Виникає питання чому. Автор цього не пояснив. А я так розумію, що він знає чого. Таке пояснення було б куди цікавішим, ніж наведення окремого факту злому чиновницької машини. Я згоден з Чиновником зі стажем, що цей окреми випадок тягне на серйозніший аналіз і вагоміші узагальнення. На місці "ВП" я б взявся за розслідування цієї проблеми, бо вона безумовно має великий соціальний резонанс. Це не повідомлення про те, що якась п'янь вкусила собаку, якими рясніють волинські ЗМІ.
Відповісти
«Радянський чиновник» правий на 100 відсотків, але справа в тому, що документів, які мають якусь вагу, немає кому писати. Відсутні грамотність, елементарна логіка, глибокі знання предмету, яким займаєшся, нуль відповідальності. Тим паче, що чиновників на 80% готує до тла деградований Луцький учительський інститут. Почитайте документи міської ради, ОДА, будь-якої державної установи, міліції, прокуратури, подивіться позови адвокатів: воші можуть напасти від цієї «грамоти». Перше стійке бажання, яке з’являється - виправити червоним кольором помилки і відправити автору «сєго документа». З мови починається нація і культура. Ми живемо у XXI-му столітті. Треба з цим боротися, треба негайно повертати український сатиричний журнал «Перець» з рубрикою «Страшне перо не в гусака», яка різко висміювала подібні речі типу (звернення до начальника ЖЕКу): «Задєлайтє половую щель моїй сусідці, а то як у неї тече, то в мене капає» (мова йде про підтоплення квартири). А ці «щєлі» нині - чи не в кожному документі, тому й від них і «тече», і капає». В нашому випадку «тече» в чиновниці яка закопилила губу за свою «правоту», а «капає» на голову, на психіку і в цілому – на здоров’я простих людей.
Відповісти
В радянській армії ходив банальний анекдот: Первый пункт Устава внутренней службы гласит: командир всегда прав. Второй пункт гласит: если командир не прав, смотри пункт первый. Замкнуте коло. Так і в чиновників: чиновник завжди правий (про Карпяк Лесю). Вони забули, за рахунок кого і чого отримують зарплату і їм варто частіше про це нагадувати.
Відповісти
При чому тут Леся Карпяк? Вона все робить так як вимагаэ Романюк. А Романюк завалив все що можна.одне що у нього виходить це п!ар за грош! Громади. В!н розвалив все ! Чимдовше в!н буде при влад!, тим швидше хбанкрутуэ м!сто.
Відповісти
Тетянко, Леся Карпяк виконує не якісно все, що їй доручає Романюк. І якщо тут є вина Романюка, то лише в тому, що він набрав напівграмотних і безвідповідальних чиновників.
Відповісти
Тобі прощається як виняток, адже тут повна неграмотність. В неповних трьох рядках - 21 помилка. Низько поклонися Романюку за те, що він терпить таких начальників, як Леся.
Відповісти
Скільки все ж таки людей в нас займаються тим, чим УПЦ КП забороняє в 2016 році писати:)) По законах бюрократії, значущість питання обернено пропорційна значущості його обговорення. І, на жаль, немає ніяких сподіваннь, що в 2017 році таких чиновників з депутатами, яким більш доречна лопата в руки, стане меньше, але можна бути називати всує "діяльність" цих "слуг народу", якщо УПЦ МП не підхватить ініціативу КП.
Відповісти
Сильно висловився, а головне всім зрозуміло. Круто!
Відповісти
:))) І мені лопату!
Відповісти
Ти сам зрозумів, що написав?
Відповісти
"Поручик, говорят вы в молодости были членом суда ? Да, отвечает, членом - туда, членом - сюда - молодость"..
Відповісти
Довелось скористатись послугами ЦНАПу. Або то саме мені так "пощастило", або я щиро не розумію чому всі аж захлинаються від захвату з приводу роботи цієї установи, яку визнано кращою в Україні, самому Яценюку показували і по телебаченню на "весь світ" про це розтрубили, навіть уявляти не хочу, як тоді працюють ті що не є кращими.
Відповісти
скажи про свої досягнення, а буквоїд ти був добрий, тільки й того, а кнкретики ніякої
Відповісти
Деценко

Відповісти