Додати запис

Пам’ятка отримувачу медичних послуг

Натхнення для цієї статті я отримав, після того як будучи направленим на МСЕК, проходив по лікарнях та поліклініках лікарів для обстеження, та стикнувся зі спробами мене ошукати, мало не на кожному кроці. Згадавши часи, коли я сам платив в медицині за те, що є безкоштовним, мені стало гірко, що моя нація кожного дня ошукується медичними закладами на чималі суми, за що насправді не повинна платити. Ще прикрішим є той факт, що це не покращує медицину, на відміну від матеріального стану деяких лікарів. Вже давно прийшов час людям знати правду.

Медична сфера є однією з найбільш корупційних сфер в Україні. Щодня люди стикаються з хабарництвом в цій сфері, викладаючи чималі суми на обстеження чи лікування, насправді не знаючи, чи повинні вони платити за щось чи ні. Медперсонал та керівництва лікарні не соромляться ошукувати людей, заробляючи на ній найбільш цинічним чином – на їхньому здоров’ї.

Ті хто давав клятву Гіпократа нерідко можуть не поступатись в доходах від корупційних схем прокурорам чи суддям, що ми й спостерігаємо на Волині, проте хабарі не покращують їх роботу, що й видно зі статистики - Волинь є однією з лідерів по інфікованості гепатитом С http://genderz.org.ua/rezultat-vseukrayinskogo-testuvannya-na-gepatit-s-9-infikovanih/

А по Віл-інфікованості – на 1 місці в Західній Україні.http://www.pravda.lutsk.ua/ukr/news/85151/
http://prozak.info/Zdorov-ya/Lishe-10-ukrayinciv-zadovoleni-yakistyu-medicini

Проте низький рівень роботи ескулапів, не зупиняє їх обдирати власних громадян. І щоб захистити свої права – для початку добре було б їх знати, а в нас дуже малий відсоток населення знає свої права в медичній сфері.

Коли я побачив відповідь заступника начальника управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації Грицюка. – що МРТ в Україні, в державних медичних закдладах є безкоштовним – зізнаюся, в мене очі полізли на лоба!



Адже лікарнях навіть не соромляться вивішувати власні розцінки, які зараз сягають близько 1000 грн за дане обслідування. Сумнівним є й те, чи потрібно платити за гелій, як вказано в відповіді, оскільки згідно інструкції, ним заправляється томограф раз на рік. Але навіть якщо це правда, то гелію на 1 людину використовується далеко не літр, і не можуть бути ціни 700-2000 грн, як собі видумали корупціонери серед керівництва лікарень.

Насправді ж безкоштовними є й інші обслідування – УЗД, рентген, енцефалографія, ендоскопія – будь-яке обстеження є безкоштовним! Ви повинні платити лише за фармакологічні препарати і засоби., в випадку, якщо вони не виділені на лікарню державою (фотоплівка для флюрографії, наприклад, чи реактиви для аналізів). Проблема в тому, що немає доступних прозорих списків для громадян, що виділила держава на лікарню, тому наприклад та ж сама плівка на рентген може бути безкоштовною. Якщо матеріал видає лікар і посилає вас в благодійну касу – отже це шахрайство і матеріал безкоштовний, якщо ви купуєте його в аптеці – то скоріш за все на лікарню виділено не було. Сама ж по собі послуга лікаря є безкоштовною, оскільки лікар отримує зарплату з наших податків, і якщо йому не подобається її розмір – нехай йде працювати на будівництво, там платять більше. В більшості ж випадків вас відправляють в благодійні каси, хоча це є виключно вашим бажанням – допомогти лікарні (поряд з видатками від держави, які також йдуть з наших податків), чи ні.

Тобто виходить, що ми платимо двічі – 1 раз з власних податків, які йдуть до держбюджету, 2й – в благодійній касі. І коли я сидячи кілька місяців тому в Луцькій міській раді, на засідання Постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови – слухав від представників медицини, що люди платять в благодійну касу за бажанням – хто 5 гривень, хто 10, і все це чітко контролюється і є прозорим – я ледь стримував себе, щоб не луснути зі сміху.

Незаконна вимога оплати стосується не лише діагностики, а й лікування. До прикладу, в моїй попередній статті я писав про вимагання суми на операцію лікарем Зубановою, яке здыйснювалось за допомогоюблагодійних внесків. http://www.volynnews.com/messages/id_58/ Хоча це таке ж шахрайство, як і з діагностикою, оскільки максимум що повинна оплатити людина, це матеріали на операцію, сама ж по собі операція є безкоштовною, лікарі за це отримують зарплату. Тому якщо вони вимагають оплату через благодійні внески чи напряму, не виписавши вам конкретно що потрібно купити для цієї операції – можна сміливо порушувати проти них кримінальну справу за ст. 184 ККУ. На стаціонарі – все аналогічно.

Навіть за заведення історії хвороби з вас намагаються «збити» 10-20 грн, що насправді є безкоштовним. Часом вимагати можуть й за саме поступлення благодійний внесок, як наприклад відомими є факти вимоги 50 грн на благодійний внесок в Горохівській ЦРЛ (хоча звісно ж благодійний внесок може бути лише добровільним), який не міг би відбуватися без вказівки головного лікаря Коби Валерія Володимировича. Те що відбувається в Горохівській ЦРЛ – варте окремої статті, яку я в майбутньому напишу, бо це не лікарня, а ветеринарна клініка, де в більшості працюють не лікарі, а коновали, за винятком деяких осіб, тому нехай Коба, династії Якобчуків (трансплантологів) з їх дуже «розумним» сином, Петрашко та інші послідовники Доктора Менгеле – нехай не сподіваються, що не будуть в ній згадані.

Що ж робити, якщо в поліклініці за обстеження, чи з лікарні за лікування з вас вимагають незаконну оплату за послуги ( не плутати з оплатою фармакологічних матеріалів та препаратів для обстеження) чи через благодійну касу, чи напряму? В такому випадку, вам варто піти до начмеда чи головного лікаря, та заявити йому про те, що вам порушується ваше право на безкоштовне надання медичної допомоги, прописане в ст. 49 Конституції України - Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування.

Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно (!!!!); існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності. (що не заважає порушувати цю статтю конституції голові ОДА Гунчику та начальнику управління охорони здоров’я Ващенюку, намагаючись закрити лікарню в смт. Колки, яка була відстояна лише громадськими активістами, зокрема «Правим Сектором» (до розколу організації та вступу більшої частини організації в «Державницьку ініціативу Яроша», а другий раз – завдяки зверненню голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці).

Також посилайтесь на статтю 184 Кримінального кодексу України - 1. Незаконна вимога оплати за надання медичної допомоги в державних чи комунальних закладах охорони здоров'я,(!!!) -
карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.
2. Незаконне скорочення мережі державних і комунальних закладів охорони здоров'я -
карається штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Є ймовірність, що вас спробують ошукати за допомогою демагогії – що допомога і обстеження це різні речі, але й обстеження є безкоштовним. Не бійтеся грубити, адже така мова, на жаль доходить корупційним особам краще, аніж нормальна, і краще відношення до себе, ви можете вибити лише їх страхом. Гіршим воно не стане, як багато хто помилково вважає, оскільки їм є що втрачати. Пам’ятайте, що послуга вже заплачена з ваших податків (неважливо безробітній ви, чи пенсіонер і т.д., адже є прямі податки, як ПДВ, які неможливо оминути і їх платять всі), а ви не платите в магазині двічі за 1 товар, вірно?

Заявляйте, що будете звертатися по даному факту до правоохоронних органів, по можливості краще залучити в процес громадських активістів чи ЗМІ, яким ви довіряєте. І цілком можливо, що ви збережете власні гроші, як я за останні декілька днів не дав себе ошукати на 350 грн., які для мене, студента не є лишніми, а якби й були – я б віддав їх на благодійність чи на потреби бійців АТО. І хоча я не є прихильником безкоштовної медицини, і вважаю що нам необхідна реформа в сторону страхової медицини – поки вона безкоштовна, нехай лікарі будуть ласкаві дотримуватися закону.

Не бійтеся відстоювати свої права, ви не повинні оплачувати будинки, автомобілі, відпочинки лікарів. Більше того, цим ви допоможете й іншим, зменшивши корупцію в медицині, адже в випадку масовості таких випадків, лікарі будуть 10 разів думати чи брати гроші з пацієнта чи посилати його в благодійну касу. Бездіяльністю і покірністю ви лише будете усугубляти корупційну ситуацію в даній сфері. За Миколою Міхновським, українці поділяються на козаків та свинопасів. Визначтесь, до кого з них ви належете.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Очевидно, з протилежного боку справи - не такі кепські, адже який бибув резон одному з мастодонтів волинської медицини, 1942 р.н. - в кілька етапів ставати молодшим ?..
Відповісти