Додати запис

Забираючи стипендію у студентів, влада позбавляє Україну майбутнього!

Якісна освіта у сучасному світі забезпечує неухильний динамічний рух держави до кращого майбутнього і гарантує місце під сонцем серед мінливого світу. Розвиток економіки, науково-технічний прогрес неможливі без міцної освітньої бази. Провідні держави планети чудово розуміють, що добробут та благополуччя їх націй в майбутньому базуватиметься на рівні освіченості суспільства. Саме тому країни, які хочуть перебувати в авангарді цивілізаційного поступу, виділяють великі кошти на освіту, знаючи, що це гарантує їхнє лідерство у третьому тисячолітті.

На жаль, українська правляча еліта більше переймається питаннями власного самозбагачення та визиску національних багатств, ніж проблемами розбудови країни. Один з доказів цього - наміри уряду Гройсмана позбавити стипендій більшу частину українського студентства.

Чи замислювалися міністри коаліційного Кабміну про те, як сьогодні живуть українські студенти? Чи мають вони бодай приблизну уяву про те, як можна вижити на стипендію у 825 гривень? Навряд чи. Власникам мільйонів не до цього. Навпаки, схоже на те, що міністри вирішили: навіщо взагалі ця стипендія студентам? І ухвалили рішення позбавити її більшу частину українського студентства.

Що будуть робити українські студенти? Як відреагують вони на таку нову псевдореформаторську ініціативу влади? У них є лише два виходи. Перший - змиритися і замість навчання сконцентруватися на пошуку підзаробітку. Адже жити на щось потрібно. Другий варіант означає вийти на масові акції протесту і змусити уряд зупинити свою антисоціальну ініціативу. Так би зробили студенти на Заході. Що виберуть українські студенти, покаже час.

Якщо б Кабмін дійсно дбав про розвиток освіти, в тому числі і вищої то йому варто було б звернути увагу на зовсім інші речі. На тотальну модернізацію системи отримання знань у навчальних закладах. На практичну наповненість освітнього процесу і його безпосередній зв'язок з потребами сучасної економіки та виробництва. На забезпечення навчальних закладів сучасною науково-технічною базою, без якої неможливо підготувати фахівців високого класу. На створення на базі університетів науково-дослідних центрів, що є типовим для провідних країн світу. Врешті-решт на доступні пільгові кредити на навчання для студентів. Реалізація усіх цих факторів в комплексі дала б можливість стверджувати, що в Україні таки відбувається реформа освіти, а не її імітація.

Що ж насправді відбувається сьогодні? У студентів забирають стипендії, а нашу країну масово покидають найрозумніші і найздібніші, інтелект яких виявився не потрібний державі. Через провальну політику влади з України відбувається "втеча мізків". Молоді науковці, які мали б будувати фундамент майбутньої передової успішної України сьогодні будують цей фундамент у інших країнах світу. Там де владна еліта розуміє потребу і в якісній освіті, і в якісних кадрах і робить все для того, щоб їхня країна була в авангарді світового розвитку.

Володимир Пшибельський, аспірант, член Луцького міського комітету ВО "Свобода"
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 23
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Е декларації чиновників майоріють від мільярдів доларів, а студенти працюють на 3 роботах, яка тоді наука. Заберіть ще і стипендію, будемо працювати на 4. Не професіоналів виховують, а барменів з офіціантками
Відповісти
Не так давно була студенткою, можу сказати, що науки нема, принаймі в університеті. Це все наслідок так званої еліти, яка замість реформ -кармани набиває грошиками
Відповісти
Як забирають? Нечув. За цими е деклараціями люди забули про всі схеми. Хай свої статки скасують
Відповісти
"Володимир Пшибельський, аспірант, член Луцького міського комітету ВО "Свобода" - ВО "Свобода" - цим все сказано. Ця стаття немає нічого спільного з турботою про студента, навпаки - турбота про авторитет партійного керівництво,яке намагається повернутись у велику політику через поширення пролетарських гасел. Це керівництво не бачить убогий стан навчання в більшості шкіл області, холод в студентських аудиторіях, невідповідність вузівських програм сучасним вимогам до спеціаліста, тотальне безробіття серед випускників вишів.
Відповісти
Автор ніби пише нормальні речі, а що робити, якщо нема грошей і такі проблеми в державі.?
Відповісти
Невистачає наукової літератури українською, все русня і все англійське. Де нормальні українські роботи? Нехай влада думає про реальні реформи, а не як щось у бідного студента забрати
Відповісти
Цю тему повинні піднімати не лише політики, я студент і це для мене важливо
Відповісти
І чи не за багато бідних студентів майже щодня проводять час в луцьких барах? Чи не тому вони досі не можуть зрозуміти, що значну частину проблем, окрім стипендій, можуть вирішувати керівники вузів. Чи не тому вони мало що знають і мало чим цікавляться? Чи не час журналістам провести своє розслідування як живуть і вчаться студенти Луцька.
Відповісти
Нехай журналісти чиновників перевіряють як вони крадуть, ще невистачало студента перевіряти і так екзаменів з злими викладачами більше чим попало
Відповісти
інтелект давно не потрібний державі. Наш інтелект в польщі яблука збирає, на пана працює
Відповісти
Свободівцям аби тільки язиками говорити. Їдьте воювати патріоти!
Відповісти
На листопад-грудень 2016 року в Україні певними силами запускається програма - "дестабілізація". Збурення громадської думки має перед усім стосуватись соціальних питань та молоді. На жаль до цієї акції приєднались студенти і аспіранти західної України. Значною мірою це сталось через бездіяльність МОН та керівництва навчальних закладів. Система освіти потребує серйозного аналізу, але це не тільки стипендії, а й якість освітніх послуг, санітарний стан закладів. Українські виші щороку випускають сотні напівграмотних власників дипломів, без належного життєвого досвіду та ще й з звичкою вирішувати свої проблеми за допомогою наркотиків та алкоголю
Відповісти
Чому керівники вишів не піднімають це питання? Де вони, де їхня думка? Чому більшість викладачів мовчать? Чому це питання не вирішується на рівні міеістерст? Влада знає лише одну реформу! Скоротити, забрати і оподаткувати 50 податками!!!!!!!!
Відповісти
Навчилися люди маніпулювати війною. Навіть ця стаття є боротьба за майбутнє. Якщо не відстоємо своє -ніхто його нам на тарілочці не принесе
Відповісти
Студенти самі винні в своїх бідах. Більшість наших студентів не заслуговують на стипендії. Підтримую владу в цьому кроці. На даний час потрібно економити.
Відповісти
забезпечення навчальних закладів сучасною науково-технічною базою давним давно в українських вузах лише мрія, сьогодні нічого нового немає і на жаль так буде ще дуже довго. В нас як завжди економія відбувається на святині - освіті, науці, медицині. На жаль, На жаль(
Відповісти
А яка тема дисертації в пана автора і що вона принесе науці? "Вліяніє лунного свєта на тєлєграфніє столби", чи "Пачєму у миші хвостік шілом?". Завелося цих лжевчених, як в паршивого собаки блох.
Відповісти
Час зрозуміти -українська освіта давно мертва.. Буде стипендія, не буде стипендії, від цього зміниться лише відвідуваність студентами псевдозакладів освіти.. І правильно, краще вже працювати і займатись самоосвітою. Нічого, за великим рахунком, не зміниться.
Відповісти
Скільки ж можна знущатися з бідних студентів?
Відповісти
Міністри ачумєли. Скільки ж можна?
Відповісти
Цікаво, хто ще виступить з дописом про стипендії, і скільки ще йому чи їй підспівають?
Відповісти
О, Володимирович, вже і сюди добрався. Студенти з тобою
Відповісти
Стипендія - це лиш 1% проблеми, яка є в освіті. Питання освіти, медецини іт.д. потрібно піднімати. Наука мертва
Відповісти