Додати запис

ХРАМУ СВЯТОГО ПРОРОКА ІЛЛІ У РАТНОМУ - 455 РОКІВ !

У православній церкві 2 серпня вшановується пам’ять святого пророка Іллі, який, згідно з історичними відомостями, жив у IX столітті до нашої ери і був відомий як ревний християнин, активно боровся з нечестям. Відомо, що саме пророк Ілля був узятий живим на небо – про це сказано в Біблії. Так, Ілля вирушив до Бога на вогненній колісниці, після чого його стали називати не інакше, як громовержець. В день його пам’яті влаштовували хресний хід і молилися про дощ або ясній погоді.
Історія Іллінської громади міста Ратне розпочалась в 1565 році, коли ратнівчани обрали для себе небесним покровителем пророка Іллю і на його честь збудували в місті величний храм. Змінювались покоління і державні кордони, однак богослужіння у храмі не припинялись і відбувались українською мовою.

Століттями храм був дороговказом до Бога, поки не згорів у полум’ї від наступаючої радянської армії у 1944 році. Про величність храму оповідають, що у сонячні дні його купол було видно з Буцинської гори за 25 км від Ратного.
З відновленням Незалежності ратнівчани розпочали відновлення святині. Місце де стояв храм до 1944 року було вже забудоване, тому 4 квітня 1993 року відбулось закладення першого каменя навпроти першого в незалежній Україні пам’ятника Т.Шевченку, а вже 5 квітня 1993 року відбулась перша служба священика отця Романа Бодака в Ратному. Вночі дерев’яний хрест на місці будівництва був викрадений і викинутий у річку.

Більше двадцяти років тривало будівництво і 24 листопада 2015 року у відновленому храмі відбулось богослужіння.

Святкування в день пророка Іллі 02.08.2020 року розпочалось з водосвятного молебеню і продовжилось святковою літургією, а закінчилось хресним ходом навколо храму.

В промові настоятель храму повідомив наступне. Сьогодні віряни святкують останнє літнє свято - День пророка Іллі. Пророк Ілля був завжди у великій пошані і славі. Перша церква в Києві була збудована на його честь. Для нас це свято особливе, храмове, адже пророк Ілля є небесним покровителем Ратного. Всі роки відновлення храму ми спільно молились і спільно його відбудовували, а наш небесний покровитель давав нам для цього сили і , слава Богу, повернувся до нас у відновленому Храмі! Сьогодні храм є найстарішою і найбільшою православною спорудою Ратнівської землі і третім по величині на Волині. З найвищої вершини Іллінського Собору видно красу не тільки нашого містечка, але й його храми і храми навколишніх сіл - Прохід, Гірники і Заброди, що наче символізує прагнення до єдиної помісної Української православної церкви, яка так потрібна нам українцям. Тож бажаю всім ратнівчанам Божого благословення і міцного здоров'я, хай мир, добробут, суспільна злагода, взаємна повага та довіра панують серед ратнівчан. Нехай Божа благодать завжди буде над нашим містом і його городянами!



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.