Додати запис

Quo vadis, Lutsk?


З сьогоднішнього звіту начальниці управління економіки Луцькради Любові Ковпак про виконання програми економічного і соціального РОЗВИТКУ міста в 2011 році. Вибране:

«…рік був вдалим…»

Ну так, прожили тай й добре.

«Суттєво зменшилися борги з виплати зароблених працівниками коштів…заборгованість зменшилася на 50%»

Заборгованості взагалі не має бути. Оце єдина нормальна ситуація. Хвалитися і казати, що рік був вдалим можна тоді, коли на цих збиткових підприємствах зарплата буде рости. Це в моєму розумінні називається розвиток. Не працює підприємство – закривайте його, міняйте підхід, експериментуйте. Але не кажіть, що все стає кращим. Чим ви себе тішите? Тим, що люди сидять без зарплати, тролейбуси холодні, старі, водії плюються на свою роботу, то про яку вдачу мова?

«Втричі зменшилася кількість економічно активних підприємств, з рівнем заробітної плати нижче мінімального розміру»

Я не експерт, але чи не пов’язано це зі змінами в законодавстві, згідно з яким керівному складу платити зарплату на рівні мінімальної заборонено, а всім спеціалістам, яких хіба що двірники не входять повинна бути надбавка до «мінімалки» не менше ніж 10%?

«Велику роль у минулому році проведено щодо поточного і капітального ремонту вулиці міста та інженерно-транспортної інфраструктури»

Що за чудо, коли гроші, які йдуть від платників податків, він авто збору водіїв нарешті пішли на латання ям і вибоїн. Ну не робімо з цього досягнення! Так має бути. У Луцьку колосальна проблема транспортного колапсу на проспекті Перемоги, біля "Старого" ринку, "Варшавки", проспекті Волі, винесіть потік на об’їзні траси. Оце буде ваш розвиток, а не перечислення грошей куди треба які само собою мають туди йти.

«продовжено реконструкцію та ремонт покрівель в закладах освіти…»

У чому розвиток? Не обманюйте риторикою. Школи і садочки би всі розвалилися, якби не батьківські внески.

«…проведено системну роботу щодо оснащення луцьких вулиць світильниками…»

У 21 столітті освітили вулиці. Без коментарів.

«Луцьк активно працює в галузі енергозбереження. Затвердили муніципальний план»

Сьогодні в стінах міської ради було жарко у практично вільній сесійній залі. А чи не варто прикрутити вентилі і почати економію з себе на ділі, а не словах?

«розпочато комплексну роботу щодо розвитку туристичного потенціалу міста… наприкінці минулого року Луцький замок став переможцем Всеукраїнської акції «7 чудес України».Це свідчення його унікальності та історичної цінності. А отже, туристичної привабливості»

Ну, якщо чиновникам, лучанам перемога в акції, аби довести, що місто з 928-річною історією, величним замком, що описаний поетами, храмами, які варті мільйонів потрібна для того, щоб зрозуміти, що тут треба розвивати туризм…

«На фоні негативних демографічних тенденцій в державі, загалом Луцьк протягом останніх років має позитивну динаміку»

Це у звіті про соціально економічний розвиток Луцька! Здається, що тут заслуга більше батьків :)

«…з метою забезпечення встановлених умов праці працівників закладів збережений 12-годинних режим роботи садочків…»

Ну не ганьбилися би вже цим фактом у звіті про розвиток. Тим паче, що добивали питання про виділення коштів скоріш депутати, аніж влада.

«…вирізано сухостійні та аварійно небезпечні дерева у більшості дошкільних закладів…»

Таку фразу міг би сказати директор школи, начальник департаменту ЖКГ,мчсник, але ж не економіст.

Сиділа і чекала коли ж почнеться критика, робота над помилками, факти недопрацювання чи принаймні орієнтири подальшої роботи.

«На жаль, не все, що планувалося зробити у 2011 році вдалося виконати. Адже, ми прожили 2011 рік на «свої», так би мовити, гроші і без запозичень. Міська влада не взяла жодної копійки позик. Натомість, змушені були реструктуризовувати та повертати борги попередніх років», - завершила звіт Любов Ковпак.

Таке враження, що за часів Богдана Шиби, коли ці позики брали, був інший чиновник, який займався економікою. Доволі цинічно звучить емоційність останнього аргументу в порівнянні з сухістю попереднього викладу.

А що ж члени виконкому? Лариса Соколовська поправляє обмовку, Святослав Кравчук цікавиться статистикою з іншими містами… Якась така інертність чи то усі розуміють формальність звіту, програми, виступу. Таке враження, що ці програми вони пишуться для відмазки, для того, аби відбути, а не відбутись, як спеціалісти, обранці.

Відверто дратує така риторика, коли адекватні речі видають за ноу-хау, коли оплату праці вважають досягненням, коли займаються підміною понять.

Богдана Шибу і ко можна і треба багато критикувати. Наламали дров, набралися позик, пересварилися, розбіглися як миші з корабля, але вони не боялися щось змінювати, аби дійти до певного того самого розвитку, яким вони його бачать, до того що концептуально, ідейно змінює місто.

Хотів Шиба аби всі ходили в вишиванках – сам носив і всіх запрошував. Хотів аби вулиці поміняли назви – хай на нього хоч плювали, але Суворова, то тепер Бандери. Бачив маршрутки на чітко визначених зупинках – були невдоволені, але вийшло ж чудово.

Мені у сучасному менеджменті Луцька важко побачити якусь ідейність, якусь стратегію. Луцьк - місто чого?

Візьмемо для прикладу Львів з його мером Андрієм Садовим. Була задача – стати культурною столицею і всі зусилля міського голови направлені на це. Є задача розв’язати транспортну проблему і влада не боїться йти на експерименти, хоча отримує мінусові рейтинги, адже будь-які реформи викликають острах.

А яка ідейність і концепція РОЗВИТКУ нового Луцька? Туризм, промисловість, торгівля, культура? Мені так і не зрозуміло.

***

Для того, аби мене не звинувачували у вирваних з контексту фразах текст звіту повністю можна прочитати за цим посиланням і зробити власні висновки.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ай да Таня, ай да молодець! У "ВолиньПості" є кому працювати. Я різко поміняв думку про якість молодих журналістів в кращу сторону. Молодці, я пишаюсь вами, я плачу від щастя, а внучка витирає сльози на клавіатурі мого нетбука.
Відповісти
Сильно! Дякую
Відповісти
респект!
Романюк відкорковує нову пляшку "Джонні Вокера"
Відповісти
Повністю підтримую автора у його критиці жополизаторського тону, духу і змісту цього звіту.

Але категорично не згідний з тезою "Луцьк нікуди не рухається". У приколи з вишиванками, чи зупинками можна гратися, коли кризи нема. А коли криза є - треба кінці з кінцями зводити.
Відповісти
Молодец Татьянка! Ну теперь попадешь в немилость "мера", как журналисты "Аверса"! :) Но зато люди правду будут знать!!!
Відповісти
Супер! Респект!
Відповісти
молодчина. із запалом і майже знанням ситуації. успіху в подальшому
Відповісти
Круто! І таким же чином можна проаналізувати багато чиновницьких виступів, деколи сидиш і розумієш, що вони просто на голову не налазять!!
Відповісти
"...Хотів Шиба аби всі ходили в вишиванках...
Мені у сучасному менеджменті Луцька важко побачити якусь ідейність, якусь стратегію. Луцьк - місто чого?"

Пані ШибоМанка?
Був би Шиба сьогодні - ганяли би свині по Волі і ходили з транспарантами від міськрради до Київського майдану.
Суть Шиби - ШВОНДЄР, голодне, неодоосвічене, неінтелігентне, "грязь" (слова Кварцяного) - ДОПАЛОСЯ ДО КОРИТА.

Рівень капітальних вкладень в місто при Романюку за 2011 рік зріс НА ПОРЯДКИ - дороги (за рік відремонтовано більше ніж за 20 років), 15-річний довгобуд пішоходний міст, реконструкція зал. вокзалу, добудоваданий за позабюджетні кошти Театральний майдан...
На 2012 рік місто перетворюється в суцільний будмайданчик: Меморіал, будинок Офіцерів, ЦУМ, просп. Волі, Лесі Українки, Будинок Побуту.......
Відповісти
Я не шибоманка, не обзивайтеся і не романюконенависниця. У Миколи Ярославовича як у мера є низка плюсів. У нього гарні особисті зв"язки з бізнесом, він має великий управлінський досвід, він вміє рахувати гроші, у нього гарні стосунки з центральною і обласною владою, що дуже важливо.
Я за те, аби Луцьк мав гарну перспективу розвитку і бажаю, аби людина, яка очолює владу в моєму місті дала зрозуміти, якою він бачить цю перспективу. Бо я щиро вірю, що недостатньо жити сьогоднішнім днем, а треба бачити на кілька кроків вперед.
Але і Ви не будьте романюкомманом, ібо фінансування доріг зараз йде з держбюджету. Те ж саме якщо я не помиляюся стосується меморіалу. То може губернатору краще подякуйте?
15-річний пішохідний міст...ну не доробив же ж? ліфт відсутній. крім того угода зі спілкою згідно з якою гроші з"явилися особисто в мене викликає стурбованість. навіть не так. просто скажемо так, що час нас усіх розсудить :)
реконструкція зал. вокзалу - знову ж таки дякуємо Борису Петровичу. І звичайно, Львівській залізниці, яка це будівництво робить.
Лесі Українки? А що там?
Будинок офіцерів: а з ним якраз зараз велика каша.
ЦУМ??? То Романюк причетний до реконструкції ЦУМу? ;) Інтересно...
Відповісти
Вибачте, не хотів образити. то я так пишу як думаю. Вибачьте.
Відповісти
Деякі посадовці-чиновники з допомогою ЗМІ і своїх "адвокатів" звикли свої щоденні обовязки виности в ранг і підставляти груди під ордени. Усі ці генеральні і негенеральні реконструкції, майдани, перехідні мости, дороги, тротуари, стежки і вокзали, сміття і чистота - це щоденна робота керівників міста, як щоденна робота двірника - прибрати виділену йому дільницю, чи - доярки - подоїти корів, чи перукаря - виконати високохудожню стрижку, чи таксиста - культурно обслужити пасажира. Дехто цю роботу виконує мовчки, а дехто (не відношу до них Романюка), здіймає стільки галасу, ніби синиця море підпалила. Нехай чиновники памятають:
а) усе робиться за рахунок відрахування від праці людей, і якщо Палиця постелив бруківкою майдан, то навряд чи він ці гроші відірвав від своїх "кровних";
б) чиновники отримують зарплату теж з відрахувань, бо вони не створюють матеріальних благ;
в) влада для людей, а не навпаки;
г) джерело влади - люди - двірники, доярки, перукарі, таксисти і інші громадяни сотень і тисяч професій. Це - для миколайків-интернетчиків, тобто, людей віртуального світу. А Таня Грішина - молодець!!! Журналісти цього видання не наймитують, не обслуговують, а працюють.
Відповісти