Додати запис

Історія GPS в Луцьку. "Дєло ясноє, што дєло тьомноє" (с.)

У громадському транспорті Луцька ще з 2010 року ніяк не можуть встановити GPS-обладнання, а відтак і справно вести контроль за рухом маршрутівок. На жаль.

А потреба контролювати перевізників, а точніше водіїв, у лучан є. Про це говорять чи не на кожній оперативній нараді у луцькій мерії. Щотижня в групу оперативного реагування «15-80» Луцької міської ради надходять скарги на роботу громадського транспорту. Найбільше претензій – саме до порушення графіків маршрутів. Та і соцмережах постійно лунають скарги на адресу маршрутників.

Аби дисциплінувати перевізників, у мерії вирішили створити так званий Центр обробки інформації про рух транспорту, головне завдання якого, – відслідковувати дотримання графіків руху маршрутними автобусами за допомогою GPS-систем.

Для цього 4 жовтня 2010 року організували тендер. Відповідне рішення напередодні прийняли члени виконавчого комітету Луцької міської ради.

За право виконувати функцію організації та управління рухом автобусів і підготовки інформації про роботу перевізників на автобусних маршрутах загального користування із використанням GPS змагалось три претенденти: ДП «Волиньавтотранссервіс», підприємство «Візор» та ТОВ «Дісайд ЛТД».

Рішення приймав конкурсний комітет, до якого, як свідчать документи, увійшли: Гоцалюк П., Ковпак Л., Мацьків В., Дубовик А., Середа О.

Розглянувши усі пропозиції, комісія майже одноголосно визнала переможцем тендеру підприємство «Візор». ТОВ «Дісайд ЛТД» взагалі було поза конкуренцією, оскільки його пропозиція була неповною і не відповідала умовам конкурсу. А ДП «Волиньавтотранссервіс» серед іншого зазначив, що щомісячна абонплата за обслуговування одного автобуса складатиме 237 гривень. «Візор» же вказав меншу суму – 165 гривень.

Втім перевізники не пішли на контакт із «Візором», бо їхні послуги видались їм надто дорогими. З того часу в міській раді неодноразово організовували зустрічі перевізників із переможцем тендеру. І перевізники майже одноголосно висловлювались категорично проти співпраці з «Візором».

Однак на тих зустрічах директор «Візора» Степан Чухрій щоразу розповідав про розроблену ним і його фахівцями систему GPS-навігації – «МАК» (мультимедійний автоматизований комплекс, система керування і моніторингу транспортних засобів в реальному часі в системі GPS (диспетчеризація), система збору і обробки інформації про роботу транспортних засобів, система оплати проїзду в міському транспорті, система мультимедійної інформації для пасажирів, система звукової інформації для інвалідів (людей з частковою або повною втратою зору).

Щоразу мова йшла про те, що усі перевізники мусять придбати і встановити у своїх автобусах цю GPS-систему, яка коштувала в межах 8 тисяч гривень. Хоча умови тендеру передбачали тільки функцію диспетчеризації. Ціна у 8 тисяч була надто непривабливою для перевізників, які доводили: GPS-навігація так дорого не коштує, не гірше устаткування можна придбати у інших виробників набагато дешевше.

Голова постійної депутатської комісії Луцької міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження Олена Голєва, яка до всього володіє фірмою-перевізником «Санрайз», розповіла:

«Підприємство «Візор» виграло тендер, який проводила Луцька міська рада. А GPS-навігацію повинні встановити приватні перевізники. Не може міська рада зобов’язувати приватних перевізників купити GPS-навігацію у тієї чи іншої фірми. Це незаконно. Тим більше, якщо обладнання коштує у декілька разів дорожче».

Ще у грудні 2011 року члени транспортної депутатської комісії рекомендували перевізникам встановлювати у своїх автобусах навігатори на власний розсуд і не купувати їх у «Візора». Тоді ж попросили закінчити із цією справою до 1 січня.

Згодом це завдання відтермінували до 1 лютого.

А нещодавно перевізників знову зібрали у мерії і домовились поговорити про GPS вже 1 березня.

Під час останньої зустрічі 9 лютого стало відомо: чимало маршруток вже обладнані системою GPS. Втім у «Візора» обладнання купили одиниці.

Більше того, ті перевізники, які купили навігатори у інших виробників, користуються й іншим програмним забезпеченням для контролю за рухом транспорту, бо це, на їхню думку, і дешевше, і зручніше.

Тим не менш, під час наради 9 лютого перевізників знову агітували купувати GPS-обладнання у підприємства «Візор».

«Будь-який житель міста може зайти в інтернет на сайт mak.lutsk.ua, вибрати безпарольний доступ і подивитись, як рухаються маршрутки в даний момент, як вони рухались протягом дня, і порівняти з графіком руху», – розповів тоді Чухрій.

Вартість системи «МАК», пропонованої «Візором», коливається від майже двох тисяч гривень до понад дев’яти тисяч. Найдешевший варіант – це облаштування GPS-навігації через смартфон. Таке обладнання коштуватиме 1 850 гривень. Щомісячна абонплата у «Візора» вартуватиме 135 гривень – таку суму перевізники муситимуть сплачувати за кожну маршрутку.

«Диспетчеризація в місті буде. Є переможець тендеру – «Візор». Хоча є скарги на цю фірму. Нехай перевірять, наскільки законно проведений тендер», – сказав тоді заступник міського голови Василь Байцим.

Байцим також наголосив, що найближчим часом перевізники, які не хочуть купувати обладання у «Візора», повинні домовитись про інтеграцію даних зі своїх GPS-систем у систему «Візора», аби переможець тендеру надсилав зведені звіти у відділ транспорту мерії.

Директор «Візора» намагався переконати, що це проблемно, мовляв системи його конкурентів дещо несумісні із системою «МАК». Проте над цим вирішили попрацювати і зустрітись 1 березня.

У телефонній розмові директор «Візора» Степан Чухрій здивувався, коли я його запитала, чому перевізників постійно агітували купувати систему «МАК», і сказав, що такого не було – ніхто нікого не змушував.

Ну, як не було?! Я була присутня щонайменше на трьох таких зустрічах. І перевізники щоразу обурювались, мовляв чому нам ставлять умову купувати у «Візора». І ось тільки в грудні заговорили про те, що можна купувати обладнання у інших фірм. Таке враження, що про умови тендеру на якийсь час забули. А там же чітко вказано – тільки функція диспетчеризації!

Також у телефонній розмові Чухрій розповів, що інтеграція даних з невізорівських GPS-систем у систему «Візора» – велика проблема. Хоча на останній зустрічі з перевізниками саме про це домовились – «Візор» має прилаштувати усі системи до своєї.

Натомість, каже Чухрій, перевізники, які уже встановили GPS на власний розсуд, придбали трохи непідходяще обладнання.

«Ми нещодавно дали усім рекомендації, які трекери вони можуть під’єднувати. Але вони покупляли якісь інші», – розповів він.

«Кожен GPS-трекер має протокол. Є люди на землі. Це як трекери. Один говорить німецькою, інший – польською. Тому один одного не розуміють. Ось це називається протокол обміну інформації. Щоб один одного розуміти, треба говорити однією мовою. Тобто протокол має бути однаковий. Є протоколи інші, їх можна прив’язувати. А той протокол, який вони дали, нам треба прив’язувати я не знаю скільки, треба переробляти систему. Півроку. До всього, вони поставили трекери, які застосовуються для вантажного транспорту або для таксі. А там не треба графіка руху. Головне там – вчасно приїхати. Не буде зрозуміло, чи на початку проспекту Волі, чи в кінці Волі маршрутка», – ось так пояснив проблему Чухрій.

Разом з тим, він і похвалився – деякі перевізники таки купили «МАК» у «Візора», загалом на сьогодні це близько 50 маршруток.

«Я вже плюнути на це все хочу. Ми згідні тим займатися. Але вже надоїло. Я з того ще нічого не маю. Навіть з жодним з перевізників ще не уклав договору. Нема нормальної позиції влади. А ще нам зараз треба ввести в систему 500 графіків руху. Як почали розбиратись, а там – бардак. Півроку з ними треба розбиратись», – бідкається Степан Чухрій.

А ще він розповів, що Олена Голєва (як голова транспортної комісії, очевидно) «понаписувала бумаги» на «Візор» у прокурору, міліцію і антимонопольний комітет. Тому Чухрій тепер має «зайві клопоти».

*********************************

Так, багато тексту. Але я все ніяк не збагну, хто тут дурень? Міська влада (ще при Шибі!) прийняла правильне рішення – GPS треба. Провели тендер. Наче чесно, бо інші претенденти явно програвали. Але, як відомо, тендери чесні не завжди. Менше з тим.

Більше року перевізникам давали зрозуміти, що вони мають купити обладнання у «Візора». Я не можу зрозуміти, чому перевізники одразу не сказали, пославшись на документ з результатами тендеру: «Шановний «Візор», ми нічого не зобов’язані у вас купувати. Скажіть нам параметри трекерів, які можна буде інтергувати у вашу систему, і все буде вері гуд».

Чому тепер Чухрій заперечує, що агітував купувати саме своє обладнання? Хоча, у порівнянні з іншими системами, «МАК» дійсно мені подобається – це єдина система, яка дозволяє кожному охочому зайти в інтернет і глянути, як їде потрібна йому маршрутка у даний момент.

Або в мене курячі мізки, або хтось чогось не договорює. Зрештою, тема продовжується. Побачимо, що вони скажуть 1 березня…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а ще дивує інше - міська влада не може примусити підприємців виконувати свої рішення. оце кількаразове перенесення дати встановлення GPS-навігаторів показує, що підприємці-перевізники керують транспортною системою в Луцьку, а не відповідальні за це службовці. на жаль...
Відповісти
Ірина - молодець, захотіла розібратись у ситуації, але до кінця так і не розібралась, свідченням чому назва статті.
Кілька моїх коментарів до статті:
1. Корінь проблеми - у невизначеності поняття диспетчеризації, яке бралось за основу при проведенні відповідного конкурсу. Якщо диспетчеризація - це поточне управління рухом транспорту в режимі реального часу - тоді слід справді створювати солідний штат диспетчерів і кошти на його утримання розподіляти серед перевізників. Але. Наскільки я знаю, відповідальність за рух транспорту по маршруту, відповідно до укладених тендерних угод, несе ПЕРЕВІЗНИК, значить він і повинен здійснювати диспетчеризацію процесу, хіба ні? Отже, функція оперативного управління перевезеннями повинна залишатись у перевізників, а до відання централізованого органу повинен бути віднесений лише контроль за дотриманням графіку руху. Тут і виникають проблеми.
2. Міська влада не знала і, по-моєму, ще й зараз не знає, яким чином, вона може контролювати дотримання перевізниками графіку перевезень. Все нібито просто - GPS-моніторинг, завдяки якому видно, як рухається транспорт. Але. Припустимо, усі перевізники забезпечили функцію GPS-моніторингу і надали доступ до он-лайн перегляду руху працівникам відділу транспорту міськради або працівникам створеного централізованого диспетчерського пункту (конкурс на формування якого виграв Візор). Що далі? Працівники відділу чи диспетчерського пункту сидітимуть вдень і вночі і дивитимуться як рухається 250 маршруток? А в разі збою телефонуватимуть відповідному перевізнику (який сам давно вже знає про порушення графіку, оскільки здійснює паралельне диспетчерування) і висловлюватимуть свої претензії? Проте якщо маршрутка поламалсь або на дорозі пробка, це ж ніяк не вплине на виправлення графіку, чи не так? У чому тоді сенс у витрачанні таких коштів (близько півмільйона грн. на рік, не рахуючи разових витрат на встановлення GPS) на систему, яка не дає належної віддачі?
3. На мою думку, система може працювати так:
- кожен перевізник визначає самостійно, яку систему GPS-моніторингу використовувати, але обов'язковою вимогою до перевізників є надання відділу транспорту СТАНДАРТИЗОВАНИХ даних із заданою періодичністю (щодня, раз на три дні, раз на тиждень) та створення можливості для незалежної перевірки наданих звітних даних. Ці дані повинні містити таку основну інформацію: по кожному маршруту та по кожному виїзду - точний час прибуття на кожну зупинку та розраховані середні (статистично коректні) показники відхилення руху; виписані об'єктивні причини відхилення;
- відділ транспорту повинен створити постійну та незаангажовану систему верифікації (перевірки) даних, наданих перевізниками;
- при найменшому випадку фальсифікації звітних даних з перевізником автоматично розривається угода і проводиться новий конкурс;
- у випадку перевищення перевізником мінімально допустимої кількості відхилень від графіку руху, з ним знову ж таки, розривається угода.
У такому випадку, сенс в існуванні системи диспетчеризації є лише у невеликих перевізників, які б хотіли віддати цю функцію на аутсорсинг іншій організації (наприклад - Візору).
Відповісти
Примітка: останнє речення слід читати так: сенс в існуванні СТОРОННЬОЇ системи диспетчеризації...
Відповісти
До пана Стрийка.

Гарний аналіз, але не згоден, що кожен має робити це сам, синхронізація і ефективне ситуативне управління можливе коли всі дані консолідуються в одному центрі, виникає ефект повноти інформації...

Ви пишите: "Працівники відділу чи диспетчерського пункту сидітимуть вдень і вночі і дивитимуться як рухається 250 маршруток? А в разі збою телефонуватимуть відповідному перевізнику" це не потрібно, подібні системи все архівують і самі аналізують задані наперед параметри (наприклад автобус відхилився від графіку на 3 хв - не попав у звіт,а на 5 - попав) подивіться можливості подібних систем тут: http://www.merakas.lt/ru

Повний аналіз дозволить розумно змінювати транспортну систему,а не хаотично методом спроб та помилок.

Так працює весь цивілізований світ. Зрештою якщо не можуть організувати один центр, юридично та фінансово може бути декілька центрів. Головне щоб синхронізувалась інформація, але ж це утримання декількох недешевих серверів, налагодження окремих каналів зв"язку, обслуговування... що в результаті дасть здорожчання послуги, за яку все-одно заплатить хто? Правильно - пасажир.

Задача влади - створити раціональну систему і забезпечити прозорий баланс інтересів диспечера, перевізників, пасажирів.
Відповісти
Так у тому-то і справа, що Візором лобіюється процес централізованої диспетчеризації усіх маршрутів (зрозуміло, щоб скрізь встановити свої трекери, навіть там, де вони вже є). Перевізники, які вже мають свої GPS-системи та власні системи диспетчеризації обурені, бо вважають, що це нераціонально та примушує їх платити вдруге та ще й втридорога. Цим вони підбурюють інших перевізників, які надіються, що під протестний шумок взагалі скасують рішення пр встановлення трекерів або хоча б відтермінують його. Теперішня влада, я так думаю, теж сумнівається у раціональності та незаангажованості ВАШОГО, пане Петро, рішення, тому і ніяк не може прийняти будь-якого іншого рішення - постійно зволікає, перевіряє-перепровіряє і т.д.
Відповісти
Правильно Олена Г. зробила, що понаписувала скарги. Хай трошки потрусять, а то сильно вони не рахуються з людьми.
Відповісти
"«МАК» дійсно мені подобається – це єдина система, яка дозволяє кожному охочому зайти в інтернет і глянути, як їде потрібна йому маршрутка у даний момент. " - Помиляєтесь це не єдина система, таких систем хватає, і коштують вони біля 2800 грн. і абонплату можна платити в межах 90 грн. а не 135 грн., а це різниця в 45 грн., калькулятор в руки і все зрозуміло...
Відповісти
Візор - це взагалі конторка яка ледь животіє. І в неї найгірший рівень сервісу при найвищих тарифах на їх послуги. І це стосується усього до чого жадібні ручки візора і ко дотягуються... То ж повернемось до самого початку - а як візор взагалі зміг виграти цей конкурс? і чому зараз ця напівздохша компанія намагається продати втридорога обладнання? Я за диспетчеризацію руху. І як на мене все просто - є запланована кількість маршрутних транспортних засобів. є інтервал їх руху. Якщо він порушуєьтся (інтервал) - перевізник отримує попередження. Якщо ж попередження не допомагають - забирати в нього маршрут і передавати іншому. Кількість "збоїв" враховувати при тендерах на перерозподіл маршрутів - нехай думають, чухаються, як забезпечити безперебійний рух транспорта. Така система де-факто буде враховувати пробки, можливі ускладення в русі (ну крім крайніх форс-мажорів), її легко контролювати (навіть автоматизовано). І раз тендер був проведений без врахування всіх нюансів - переграти тендер. А то я більше вірю в кумовство чим в справедливу перемогу візора, який ще жодну справу до кінця якісно не довів.
Відповісти
Цитата: Я вже плюнути на це все хочу. Ми згідні тим займатися. Але вже надоїло. Я з того ще нічого не маю. Навіть з жодним з перевізників ще не уклав договору. Нема нормальної позиції влади. А ще нам зараз треба ввести в систему 500 графіків руху. Як почали розбиратись, а там – бардак. Півроку з ними треба розбиратись», – бідкається Степан Чухрій. - кінець цитати. Стьопа, а ти як тільки бабло накосиш на продажі нікому не потрібного барахла і так плюнеш на все це...
Відповісти