Додати запис

Рівне: Цікаве, але неоднозначне

Разом з іншими депутатами Луцької міськради побував сьогодні у Рівному.

Відвідали музей бурштину та музей у Пересопниці.

Зустрілися з міським головою Рівного Володимиром Хомком, секретарем Рівненської міськради Андрієм Грещуком, депутатами і посадовцями. Враження доволі цікаві, але неоднозначні. У чомусь їм потрібно вчитися у нас, у чомусь ми повинні вчитися у них.

Цікавий досвід Рівного щодо функціонування зоопарку, будівництва підземних торгових комплексів, озеленення міста.

Рівненщина, мабуть, на крок ближча ніж ми до вирішення проблеми побутових відходів. Німці із "Дікергофф" планують сміттєпереробку сумістити із виробництвом цементу у Здолбунові. Проте вони сумніваються, чи вистачить їм об'ємів рівненського сміття. За словами рівненчан, інвестори прораховують можливість переробки і сміття з Луцька. Проте тут їх насторожує, чи буде економічно вигідно транспортувати до Здолбунова відходи з Волині.

У Луцьку, мабуть, варто впроваджувати схему "проектного" фінансування ремонтів багатоквартирних будинків, зокрема комунікацій та дахів. Так роблять у Рівному. Ідея хороша: більшу частину коштів виділяють з міського бюджету, але і громадська організація/ОСББ/орган самоорганізації населення, який діє у конкретному будинку, вносить свою частину фінансування. Це позитивно.

Але я не отримав чіткої відповіді на своє питання - чи не є така схема своєрідним механізмом ухилення від застосування норм законодавства про державні закупівлі. Бо на кожен такий проект з міського бюджету Рівного виділяється до 300 тисяч гривень. Закон же передбачає - у випадку, коли вартість закупівлі перевищує 300 тисяч гривень, то вступає в силу тендерна процедура - оголошення, подання документів, торги, публікація результатів тощо.

Що виходить у результаті рівненської схеми? Наприклад, по статті "ремонт дахів" планують витратити з казни 3 мільйона гривень. У Луцьку оголошується тендер - один замовник і за результатами торгів визначається один підрядник на ці 3 мільйони. У Рівному така ж сума на ті ж потреби розбивається, скажімо, на 10 проектів по 299 тисяч. І жодних тендерів за встановленою процедурою не проводиться.

З одного боку таке "розбиття" хороше, оскільки дозволяє диверсифікувати підряди і стимулює контроль за якістю виконання робіт на місцях. Кожна ГО чи ОСББ визначає свого підрядника і слідкує за якістю ремонту. Але, на мою думку, подібна схема фінансування ефективно працюватиме у тому випадку, коли виконавці не будуть нав'язуватись мешканцям згори. Скажімо, під приводом - не візьмете це підприємство, не дамо грошей взагалі.

З іншого боку, ця схема зменшує можливості контролю у форматі тендерного законодавства. Яке би воно недосконале не було, але все ж дає певні інструменти для контролю не лише з боку відповідних державних структур, а і журналістів та громадських активістів. Окрім того, принаймні по документах, проконтролювати одного підрядника легше, ніж кількох. Ну і у випадку дій норм законодавства про держзакупівлі, передбачена конкретна відповідальність за порушення.

Так що це палиця з двома кінцями, і тут треба ретельно вивчати всі переваги і підводні течії.

Інша цікава річ - питання створення Рівненсько-Луцької агломерації. Тут з боку Волинської області (облрада, Луцька міськ- і райрада, Ківерцівська райрада) перші необхідні рішення прийняті ще у липні-вересні минулого року. Ними затверджена стратегія Центрально-Волинського субрегіону.

Натомість на Рівненщині аналогічні питання ради ще навіть не розглядали. І, так виглядає, що не скоро розглянуть. Та й особливого ентузіазму пришвидшити цей процес у них, на жаль, не спостерігалось...

Щодо деяких інших питань чітких і конкретних відповідей так і не прозвучало.

Проте ні це, ні будь-що інше не повинне бути приводом для якоїсь жорсткої боротьби між Луцьком і Рівним. Бо у конфлікті двох часто виграє третій. Тому наші міста повинні активно співпрацювати, при одночасному збереженні здорової конкуренції.

У всякому випадку дякую Рівненській міській раді за хороший прийом, цікаву і корисну зустріч.

P.S. Рівненський мер Володимир Хомко розповів нам, що хоче на період передвиборної кампанії підвищити у півтора рази розцінки на розміщення політичної зовнішньої реклами. А отримані кошти, скажімо, спрямувати для соціально незахищених.

Хороша ідея. Може, застосувати таке і в Луцьку?
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Рішення по сміттєпереробному в Здолбунові від самого початку заточувалось на вирішення суто рівненських проблем (очевидно, лобіювала обласна влада). Так, розміщення заводу вигідне в логістичному плані для збору сміття в трикутнику Рівне-Дубно-Острог (в центрі - сам Здолбунів). Луцьк у цій моделі від початку не враховувався, в іншому випадку розглядався б варіант не Здолбунова, а, припустимо, Клевані. А зараз справді слід думати, чи вигідно транспортувати сміття з Луцька, навіть після його первинної обробки на місці?
Андрію, мені здається Ви перебільшуєте роль тендерів в забезпеченні відкритості процедур закупівлі. Я, наприклад, у схемі Рівного бачу більше позитиву, ніж негативу. Як Ви самі підмітили, існує "контроль за якістю виконання робіт на місцях", зростає оперативність процесу закупівлі. Крім того, наявність двох замовників (місцева влада і ОСББ) стимулюють пошук найбільш ефективного варіанту вибору підрядника. Одного замовника (місцеву владу) контролюють ЗМІ і опозиція, іншого (керівництво ОСББ) - самі жильці. Ясно, що зловживання будуть, але імовірність того, що вони залишаться непоміченими, навпаки, зменшується.
А що стосується затвердженої/незатвердженої стратегії субрегіону - навряд чи факт прийняття представницьким органом якогось документу якимось чином впливає на розвиток субрегіону. Наприклад, ось ця Ваша поїздка на порядок важливіша для розвитку субрегіону, ніж тонни прийнятих документів, які ніхто не читає і, зрозуміло, не виконує.
Пишіть ще.
Відповісти