Додати запис

Антифашистський фашизм

Здається, що вже обсудили всі неоднозначності святкування 1025-річчя хрещення Русі. Але чомусь залишили у стороні святковий концерт, приурочений до цієї дати, який відбувся у Києві 27 липня 2013 року. Точніше його учасників, хедлайнерів російського православ’я – груп Костянтина Кінчева «АлісА», В'ячеслава Бутусова «Ю-Пітер», «Воскресенье», «С.К.А.Й» та «Брати Карамазови». Кого ж привезли з Росії для музичного закріплення перемоги московського православ’я над київським?

Зупинюсь на «Алісі» та її фронтмені Кості Кінчеву. Бо що говорити про, наприклад, православну групу Бутусова «Ю-Пітер». Навіть якщо й виконали екс-“Наутілус Помпіліус» щось російсько-православне з свого попереднього репертуару на кшталт:

«Мы начали водкой утром,
Мы кончили ночью в постели…
Разденься!
Выйди на улицу голой…»

Ну, то які претензії до Бутусова, адже слова цієї пісні написав лауреат премії Ленінського комсомолу талановитий Ілля Кормільцев, який, між іншим, від премії відмовився на відміну від улюбленця нашого Президента і Партії Регіонів Олега Гаврилюка, автора найромантичніших рядків донбаського шансону:

«Вы конечно не б**дь,
Просто очень похожи».

Та Бог з ним, тепер вже з 27 червня цього року Народним артистом України Гаврилюком. Повернемося до неймовірно православної постаті Кості Кінчева.

Кінчев – це моя ленінградська молодість, спогади про ленінградський андеграундовий рок, музику бунту та протесту. Класний рокер, який вирвавшись на хвилі перебудови, зумів застовпити собі місце на рок-Олімпі не лише своїми піснями, а й скандалами та витівками. Як для рокера – це нормально, але при чому тут православ’я?

Костя, який народився в інтелігентній сім'ї доктора технічних наук, ректора Московського технологічного інституту (нині Російського державного університету туризму та сервісу) був розбишакою з дитинства. Вступивши у 14 років до комсомолу, був зразу ж виключеним звідти через те, що прийшов у школу п’яненьким. Після школи працював і вантажником у магазині, і натурником у Суриковському училищі. Від армії «закосив» по статті «залишкові явища черепно-мозкової травми».

В рок-музиці засвітився завдяки лідеру групи «Зоопарк» Майку Науменку, а в «Алісу» потрапив завдяки ще одному українцю Святославу Задерію. В Ленінграді, до речі, в рок-групах було чимало українців. Можна згадати такі групи та їх музикантів як «АукцЫо́н» (Олег Гаркуша, Віктор Бондарик, Сергій Мельник, Дмитро Озерський, Сергій Губенко, Валерій Недомовний), «Джонатан Лівінгстон» (Володимир Грищенко, Юрій Єременко, Олександр «Оша» Ошибченко, Валерій Ситник), «Джунглі» (Іван Феденко), «Ко́фе» (Едуард Нестеренко), «Мануфактура» (Олег Скиба, Дмитро Матківський, Ігор Рудик, Дмитро Зубар), «Міфи» (Геннадій Барихнівський, Дмитро Задвірний, Петро Бездудний, Юрій Ільченко), «Опасные соседи» (Ігор Артеменко, Андрій Гарабаренко), «Пікнік» (Сергій Омельниченко, Євген Волощук), «Странные игры» (Віктор та Григорій Сологуби) та інші.

У 1987 році Кінчев вперше зіштовхнувся з православною церквою, коли відвідав Псково-Печерський монастир з хрестом, випаленим перекисом на голові, за що монахи окурили його ладаном та вигнали. Взагалі на сцені він виглядав як на сьогодні дивно, а по тим часам досить таки протестно. У тому ж 1987 на концерті у Палаці спорту «Ювілейний» в Ленінграді вийшов на сцену в образі, якщо висловитись сучасною мовою, то представника нетрадиційної сексуальної орієнтації з жіночим шарфом та із зображенням черепа на футболці. Дозволяв він собі як для громадянина СРСР забагато і це мало чимось недобрим для нього скінчитися.

У роковóму для Кінчева 1987 році він «підірвав» весь Ленінград і не тільки. Я добре пам’ятаю той конфлікт. Після інциденту з міліцією, яка образила чи навіть штовхнула вагітну дружину Кінчева, той, побившись з міліціонерами, розійшовся не на жарт. На концерті лідер «Аліси» перед початком виконання пісні «Ей, ти, там, на том бєрєгу» зробив вступ: «Наступна пісня присвячується іноземним гостям, якщо вони є в залі ... а також ментам та іншим гадам!» і заспівав «Хайль Гітлер! На том бєрєгу…» 22 листопада в ленінградській молодіжній газеті «Смєна» було опубліковано статтю Віктора Кокосова «Аліса с касой чьолкой», в якій Костянтина Кінчева звинувачували в провокації заворушень і пропаганді нацизму. На місцевому ленінградському телебаченні неодноразово прокручували аудіо запис фрагменту виступу групи з чітким прослуховуванням заклику «Хайль Гітлер!».

Це вже було надто серйозно. Виступи групи тимчасово заборонили, на телеекрани він і так не потрапляв. Одним словом, Кінчев реально злякався, він почав виправдовуватися, згадав свого болгарського діда-комуніста та його бурну революційну діяльність і таким чином вимолив пощаду. Комуністичній владі конфлікт був уже не потрібен, підтверджувати згадування Гітлера було навіть шкідливим для того суспільства, адже рокерів ставало все більше, вони були неймовірно популярні, а подібні прецеденти були небезпечними, тому справу згорнули. У жовтні 1988 року всі судові процеси по Кінчеву були завершені і лідера «Аліси» передали на поруки Ленінградському рок-клубу, де його конкретно підсадили на наркотики.

У 1992 році після відвідин святих місць Єрусалима, які традиційно не обійшлись без скандалу, коли одна з ізраїльських газет звинуватила Костянтина Кінчева у «плюванні в обличчя єврейській державі», він прийняв хрещення. Кінчев змінився, але при цьому не настільки щоб перетворитися з рок-зірки на виконавця православних псалмів. Він залишився рокером, при чому справжнім рокером. Обізвати своїх фанів свинями та ублюдками, плювати на сцені та курити в салоні літака для улюбленця російської православної церкви залишилось звичною справою, як і традиційно вже посилати зі сцени матом міліцейську охорону на концертах туди, куди завжди когось посилають росіяни.

У 2000 році радіостанція «Наше радіо» відмовилася ставити в ефір пісні з альбому «Солнцеворот», звинувативши православного Костянтина Кінчева у фашизмі через відповідне оформлення альбому. І хоча Кінчев майже на всіх концертах виконував пісню «Я - антифашист», таким чином як би пояснюючи свій світогляд – але «Наше радіо» не змінило своєї позиції. Ось такий от антифашистський фашизм Костянтина Кінчева, який, на неодноразові звинувачування в нацизмі, відкрито називає себе «російським націоналістом», борцем з «безродним космополітизмом», виступає на концертах у футболці з написом «Православіє ілі смєрть», до цих пір пишається язичницькими тату, пояснюючи: «Я б зробив православні, але таких, на жаль, не буває».

Він і далі потихеньку плагіатить, не заперечуючи цього у разі чергового викриття. Так, його «Театр тіней» це фактично «Kyoto Song» британської групи «The Cure», а мелодія у пісні «Зона» з альбому «Ъ» була скромно запозичена у німецького гурту Megaherz («Du oder Ich»). Лідер російського православного року і далі продовжує носити перстень у вигляді черепа з каскою. Догоджаючи владі, Кінчев вніс пропозицію видати заміж доньок Путіна за англійських принців і таким чином започаткувати монархію в Росії. Та все ж Кінчева недолюблюють. Той же ж Ілля Кормільцев за загравання лідера «Аліси» з владою назвав його «Звєзда Свінєй» і написав однойменний текст пісні. А рокерська тусовка жартує: ««У «Аліси» армія шанувальників різного віку» - мільйони мух не можуть помилятися».

Зі всього виникає питання: «Для чого та за які заслуги перед Україною та українською православною церквою в Києві погодилися на концерт, присвячений 1025-й річниці хрещення Русі, запрошувати таку неоднозначну і далеку від православної моралі особистість, як Костянтин Кінчев, якого навіть в Росії багато хто вважає нацистом?» Невже лише за те, що він ледь не був позбавлений, за інформацією «Комсомольської правди», права в’їзду в Україну за свою антиукраїнську позицію викладену в пісні «Влада», де співав про «аранжевиє соплі» та «прєдчувствіє гражданскай вайни»?

Цікаво, як би воно виглядало, коли б поруч зі зведеним хором київських монастирів та іншими православними українськими виконавцями В'ячеслав Бутусов зі своїм «Ю-Пітером» признавався б, що «ми началі водкай утрам», а Кінчев із московсько-православним запалом співав би:

«Я сердце выблевывал в унитаз,
Я продавал душу траве.
Чертей, как братьев, лизал взасос,
Ведьмам вопил: "Ко мне!"
Какое тут Солнце? Какой Христос?
Когда кончаешь на суке-Луне?»

Хоча, може саме так і співалось на московсько-православному концерті у Києві…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 33
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ця тема зрозуміла, не варто пояснювати і піаритися.
А от для чого та за які заслуги в БЮТ набрали депутатів які
вирішують свої питання і займаються дерибаном? Які міри приймаються для очищення?
Про це варто писати!
Відповісти
"І знову про рибу гроші..." Або на городі бузина... Ти ж читай зміст, включай мозги, розвивай свої ізвіліни, а то маєш одну і ту між ногами...
Відповісти
ПУСТО віт
Відповісти
словоблудство - ти як бачу,ще й рукоблудство - таке написати?!!
Відповісти
Служи ж справно, отримаєш срібник.
Відповісти
хто служака. я служака)), блудиш щось, видно це твій стиль,)) та й рукоблудство -гріх, порада - не виказуй свою ціну,а то позаздрять)))
Відповісти
Стаття є актуальна і змістовна.Щоб її зрозуміти, потрібно, як пише "Аналітик" "включити мозги".В "подарунку Великого Путі" є прихований підтекст. Україна має проблеми тобто "покращення" у всіх сферах суспільно політичного життя і те, кого "поціновувач талантів -Янукович" вшановує званнями почесних, заслужених,народних артистів - говорить про "дуже високий - по-потіям рівень культури". Тому, з однієї сторони "Шутнік Путька" "омив руки" - а что, а я нічєво, я подарував українцям відповідних до їхнього рівня артистів - насолоджуйтесь і радійте. А,з іншої сторони,інших держав підкреслив - от, подивіться з ким ви працюєте, кого підтримуєте(про Україну). Рівень культури - вказує на рівень розвитку держави. Шановна Лучанко,щоб розпочати очищення, потрібно побачити бруд,але ні ви,ні вам подібні, його не бачать, "мовчать і благоденствують". А в даній ситуації потрібно було просто не прийти, показати своє "фе". Тому добре, що є люди,яким не байдуже,які бачать проблему, пояснюють її сутність і вказують на шляхи виходу - в даному випадку - неприхід на "бєсовські, ще й кацапські развлєчєнія", а піти до Церкви, будь-якого патріархату -Бог-один.
Відповісти
Нехай Пусто віт пригадає якими словами ображав свого теперішнього шефа Яценюка. Може підняти газету "Батьківщина" і процитувати?
Не вірю! ПУСТЕ!
Відповісти
Є пропозиція обговорити тему, а не Пустовіта. Те, що рівень культури українців в останні роки впав - це правда. Адже риба гниє з голови. А у владі зараз бандюгани, які нете що не знають історії і культури своєї держави, а книжки в руках не тримали, одні мати та зуботичини, бо слів не знають,лексикон бідний. Не здивуюся, якщо одну з вулиць Донецька назвуть іменем автора "Мурки". Софія Ротару і Олег Гаврилюк - народні!!! Зрівняли культуру і хамство.
Відповісти
Православ`я напоказ - це зараз модно!
Відповісти
Ну чому, ви так на себе, раз читаєте, ще й зберігаєте газету "Батьківщина", ви вже не зовсім "пустий цвіт". Для заповнення прогалин - час такий був, і Яценюк ображав "Батьківщину" і вона його, це правда, але коли зрозуміліли, що тільки в єдності сила, та що спільний ворог, ворог - Українського народу - є спільним для всіх, то об'єдналися для вищих цілей. Це є закономірний історичний процес, почитайте, ще й історію і зовсім не будете пустим).
Відповісти
Мораль і духовні цінності не можуть бути відкладені на завтра. Вони потрібні сьогодні.
Відповісти
Навіть в радянські часи Київ називали "мать городов руських".А тепер старший брат подарував ікону, одну із тисяч вкрадених із українських храмів. А Кінчев і Бутусов - якщо це для Януковича,то "по Вітькє шапка"(Путін знає вподобання свого дружбана), а щодо українців - то стидно за таке ставлення до нас. Ми варті кращого! Чи ні?
Відповісти
Видно в політиці як в сімї: посварилися,наговорили один одному різного,а потім подивилися - діти ростуть,будинок ремонтувати треба, господарство тягнути,- чого людей смішити - та й помирилися
Відповісти
Пісні кінчева - прям гортанобесіє кокоєта. Цікаво чи гундяєв його слухає.
Відповісти
Пишитме что хотите, шавки.
Відповісти
Кінчев – це моя ленінградська молодість, спогади про ленінградський андеграундовий рок, музику бунту та протесту...

ПУСТОВІТ - РОККЕР!!!)))
я пад сталом))))))))
Відповісти
віра... культура політика ...як правильно як ні... хто винен...питання вічне...але хоч це все взаемозв'язане та все ж давайте яйця окремо а пір'я окремо . в статті піднято питання адекватності керівництва держави та різних бюрократів що займаються українською культурою та державою але самі не розуміють що вищезазначені терміни містять у собі.складаеться враження що для них Бог- це спортсмен ,що висить чисто з спортивного інтереса на хресті, що віра -це в церкві бабла заслати і яйця на пасху посвятити щО УКРАІНА це вишиванка та оселедець... ЦЕ НАЙБІЛЬША БІДА НАШОГО СЬОГОДЕННЯ тому питання підняте в статті актуальне і важливе проведення заходів привязаних до сакральних подій повинні бути витримані у дусі відповідному подіі та традицій ТОМУ НОВОГО НАВЧАЙТЕСЬ ТА СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ ТА НЕ РОБІТЬ З ЦЕРКВИ БАЛАГАН
Відповісти
Звичайнісіньке бютівське базікання. Згадаймо "ПРОРИВ" і де він?. Пустозвони.
Відповісти
Концерт з такими виконавцями краще було приурочити до дня розпусти.Наш пан президент весь час все переплутує, мабуть тут відбулося те саме.
Відповісти
Как актуально, именно сейчас и для Луцка. Других проблем просто нет.
Відповісти
Шкода кинути корито,але думки іх линуть на так схід.
Відповісти
Те, що відбувається сьогодні - це антитеза справжньому церковному святу. Про віру, маючи намір святкувати річницю, ніхто не говорить, зате дуже багато говорять про політику. Ще згадують про слов'янську культуру, історії. Але святкування мають виключно політичний характер - це антитеза того, що задумував князь Володимир у 988 році.
Відповісти
В тому то і наша біда, що за усіма проблемами сьогодення не замислюємося над духовними цінностями. Усім наплювати хто і що співає, не прислухаємось до слів тих, "надто популярних", пісень, що лунають із наших приймачів, ковтаємо ту наживку, яку нам закидають. І правильно автор піднімає у своїй статті питання святкування річниці Хрещення Русі. Це свято віруючих, а не тих - хто під них "косить".
Відповісти
Пустовіта треба лікувати після цієї статті ,сам давно вже продався ВЛАДІ і чекає квартиу,а для громади пише різну хрень отака опозиція.Коритце зараз для ньго найголовніше,Гріша кінчай чудити ти ж був нормальний чоловік,а$$$$$$тебе підпортили перестань брати хабарики.
Відповісти
«Вы конечно не б**дь,
Просто очень похожи».
На щура.
Відповісти
,. А у вас негров бьют! '' В радянські часи така відповідь чиновників була на усі незручні питання від американських журналістів щодо тоталітарного режиму в СРСР. Причому особистість автора до теми статті? На жаль, серед нас ще дуже багато совків, для яких головне показати своє ,,ФЕ'' На більше сірої рідини не хватає.....
Відповісти
Дуже вдало пан Пустовіт підмітив кого до нас на 1025-річчя християнства прислала Росія. Це відверте приниження. Написано цікаво і влучно. Відчувається творчий потенціал автора і чітка громадянська позиція. На негативні коментарі звертати уваги не варто, хай краще заздрять Вам, ніж будете заздрити Ви.
Відповісти
Журналист - уж очегь похож на Григоренка.
Рекомендую внимательно почитать ВР: «Кандидати обнагліли до неможливості», – секретар Луцькради.
В коментариях дают оценку Пустовиту. Справедливую!
http://www.volynpost.com/news/18571-kandydaty-obnaglily-do-nemozhlyvosti--sekretar-luckrady-pro-vybory
Відповісти
Какая то крыса стащила около 30 коментариев к статье «Кандидати обнагліли до неможливості», – секретар Луцькради, может пустовит заплатил?
Відповісти
Автор,який вміє знаходити актуальний матеріал, аналізувати його і подавати доступно, не упереджено і патріотично- заслуговує найвищої оцінки.Взірцевим для мене було відзначення у Києві події хрещення українськими греко-католиками.Ось де насправді приклад християнської моралі, культури і стриманості, а концерт який відбувся з цієї нагоди в Палаці Україна і артисти які брали в ньому участь-є яскравим тому доказом.Григорію Олександровичу, в тексті статті, де йдеться про якогось Гаврилюка,гадаю не варто було б вживати почесне звання Народний артист України, так само як і "нашого Президента"(Ви Януковича мали на увазі?).Дякую Вам за чудову статтю.Цікаво, змістовно,обгрунтовано,багато доказових матеріалів.
Відповісти
Автору, який замість вирішення місцевих проблем (він для цього і пішов у апарат міської ради) і підсовує лучанам політику церков і т.п. там не місце!
Звичайна БЮТівсська болтологія.
Відповісти
Нормальна політика церков: підсовувати православним музикантів-сатаністів. Дивно, чому Кирил з Москви Пусі Райт не привіз іще?
Відповісти