Додати запис

Через нові обставини у справі Тимошенко риторика Європи може змінитися

Сьогодні вся увага опозиційних політиків в Україні сконцентрована на тому, як би вивезти екс-прем’єра Юлію Тимошенко за кордон. Вони вважають це ледь не єдиною умовою підписання Євросоюзом Угоди з Україною на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

Хоча і сама Тимошенко вже не раз заявляла, що вона не вважає свою особисту долю важливішою за долю України, і європейські політики вже не такі певні, що потрібно зв’язувати справу Тимошенко з євроінтеграцією України. Бо якщо в судах підтвердиться інформація про завдані пані Тимошенко колосальні збитки державі Україна, ті єврочиновники, які опікуються врегулюванням ситуації з Тимошенко, можуть в очах європейської спільноти заробити сумнівну репутацію людей, які закривають очі на темні оборудки з грошима.

Як відомо, Міністерство доходів і зборів України почало судовий процес у США та Швейцарії для захисту державних інтересів у справі про розкрадання 200 мільйонів доларів США, в якому підозрюються екс-прем'єри Юлія Тимошенко і Павло Лазаренко.

За інформацією Lawrence Graham, міжнародної юридичної фірми, якій Міндоходів доручило представляти його інтереси в майбутніх судових процесах у низці країн світу, незаконні дії осіб, підозрюваних в розтраті, були в минулому предметом кримінальних розслідувань або судових розглядів у США, Швейцарії та Україні. На процесі Павла Лазаренка ім'я Тимошенко вперше потрапило в поле зору федеральних прокурорів США, які констатували, що вона була одним з вигодонабувачів ЄЕСУ в той період, коли Лазаренко обіймав пост прем’єр-міністра. Саме від неї нелегальні кошти надходили на рахунки.

У результаті судового розгляду Павла Лазаренка визнали винним у відмиванні грошей, корупції і шахрайстві. Його засудили у 2006 році до 9 років ув'язнення у федеральній тюрмі США й оштрафували на 10 мільйонів доларів. Після судового вироку понад 477 мільйонів доларів були заморожені на його банківських рахунках. Якщо Україна відмовиться від клопотання про повернення цих коштів, велика частина їх перейде у розпорядження Департаменту юстиції США. Тому дії Міндоходів повністю відповідають інтересам нашої держави, і в них немає жодної політики.

Також Уряд Миколи Азарова ініціював правові дії проти Тимошенко в Швейцарії, де вона за допомогою одного із місцевих банків відмивала і зберігала незаконно отримані кошти.

Цілком закономірним є запитання політолога Костя Бондаренка, чи наполягатиме європейська сторона і надалі на умові визволення Тимошенко для підписання Угоди про асоціацію, знаючи що у неї в Брюсселі є значна сума коштів. До слова, таку інформацію підтверджують міжнародні компанії.

Відповідь на це питання поки що залишається відкритою. Проте вже зараз європейські політики дуже обережно висловлюють позицію щодо зниження шансів України на підписання Угоди про асоціацію з ЄС, якщо Тимошенко не звільнять з ув'язнення до саміту у Вільнюсі. Так, глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський з цього приводу сказав: «Це відповідальність лідерів України та Європейського Союзу, але також потрібно зважити, які кошти з цим пов'язані».

Така заява переконує, що нові обставини у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко щодо її причетності, як основного фігуранта, до фінансових махінацій Павла Лазаренка можуть змусити ЄС переглянути обов'язкову вимогу її звільнення для підписання Угоди про асоціацію.

Андрій МЕЛЬНИК, депутат Волинської обласної ради, член Партії регіонів
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Андрію, ну не переписуй слово в слово "темник" Партії регіонів. За брехню придуману ПеРдунськими політтехнологами доведеться відповідати.
Відповісти
Ну, чого мовчите, БЮТівці?
ЗАХИЩАЙТЕ свого ЛІДЕРА!
Відповісти
Ну коли ми такі розумні та виважено правильні навіщо писати цю статтю.
Я особисто не противник того щоб посаджена сиділа я ще за розширення кола осіб зі складу теперішнього керівництва та минулого на посадження.
Але навіщо нагнітати ситуацію коли є спільна мета як уряду так і опозиції, ситуативна але спільна? Така дія дуже схожа методи роботи п'ятої колони росії.
Судячи з години статті це робоче завдання от лише кого голови, заступника, вказівка гаранта чи власна ініціатива?
Відповісти
Гарно написано. Приємно здивував!
Відповісти
Євросоюз так вимагає звільнення Тимошенко, ніби це найбільша проблема в Україні.
Відповісти
найкраще це підписати угоду про асоціацію,а не топтатись на місці, бо вирок вже винесений.
Відповісти
Європейські політики ставлять Україні ультиматуми вивезення Тимошенко за кордон. А чому жоден з них не запропонує схеми повернення виведених Тимошенко-Лазаренко за кордон державних коштів. наші політики мали б переконати європейських посадовців, що повернені в державну казну кошти сприятимуть економічній інтеграції України значно ефективніше, ніж видача політика, підозрюваної в шахрайстві, розкраданні і відмиванні державних коштів.
Відповісти
Я повністю підтримую думку Андрія. Таке враження, що політики і справді більше переживають за долю Тимошенко, ніж за Україну. Надіюся що судовий процес який розпочато розставить всі крапки над і. Надіюся будуть покарені всі а не тільки Лазаренко. І культ Юлії Тимошенко як борця за нашу державу буде розвіяно як міф.
Відповісти