В Україні підвищили прожитковий мінімум

В Україні підвищили прожитковий мінімум
З сьогоднішнього дня, 1 грудня, в Україні збільшився прожитковий мінімум, відповідно до положень закону про Держбюджет на 2017 рік.

Так, середній прожитмінімум на одну особу в розрахунку на місяць тепер становить 1 700 грн, тобто зріс на 76 грн,- пише Сьогодні.

Для різних соціальних категорій встановлені різні нормативи:

для дітей у віці до 6 років – 1 492 грн (+66 грн);
для дітей у віці від 6 до 18 років – 1 860 грн (+83 грн):
для працездатних осіб – 1 762 грн (+78 грн);
для осіб, які втратили працездатність, – 1 373 грн (+61 грн).

Експерти неодноразово відзначали, що фактичний прожитковий мінімум в Україні значно вищий за встановлений законодавчо – адже на 1 500 грн на місяць прожити неможливо.

Крім того, з 1 грудня планувалося і підвищення мінімальної пенсії, однак його перенесли на жовтень - мінімальної пенсія зросла в рамках пенсійної реформи.

Від розміру прожиткового мінімуму залежить розмір мінімальної пенсії, деякі соціальні виплати, в тому числі пенсія з втрати годувальника. Крім того, розмір окладів, доплат, винагород та інших виплат працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери, органів виконавчої влади та інших органів буде встановлюватися у співвідношенні до прожиткового мінімуму, а не мінімальної зарплати, як було раніше.

Минуле підвищення прожиткового мінімуму сталося 1 травня 2017 року. Тоді виплати підвищили на 5% – з 1 544 до 1624 грн.

Як розраховують прожитковий мінімум в Україні

Формування прожиткового мінімуму прописано у відповідному законі. Згідно з цим документом, Кабінет міністрів складає список продуктів харчування першої необхідності, непродовольчих товарів і послуг. Цей мінімальний споживчий кошик оновлюється не рідше ніж раз на п'ять років.

При цьому встановлені норми занижені: наприклад, передбачається, що в день доросла людина буде з'їдати 20 г крупи і 115 г м'яса і носити одні джинси протягом трьох років. Крім того, оплата послуг ЖКГ і медицини в прожитковий мінімум взагалі не закладена.

В цілому, за даними Міністерства соціальної політики, у вересні 2017 року з урахуванням актуальних тоді споживчих цін середній показник прожиткового мінімуму в Україні повинен був становити 2 980 грн 45 коп. А з урахуванням обов'язкових платежів (в т. ч. за комунальні послуги) – 3 418 грн 98 коп.

Зараз в парламенті зареєстрований проект постанови про зміну принципів формування прожиткового мінімуму. Якщо проект постанови буде проголосований, розмір прожиткового мінімуму звиросте в наступному році вдвічі, а не на 10%, як передбачено проектом закону про Держбюджет на 2018 рік.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.