Національний перелік безплатних ліків розширили

Національний перелік безплатних ліків розширили
Кабінет Міністрів на своєму засіданні у середу проголосував за дві постанови, що передбачають забезпечення українців медичними препаратами наступного рокую

Йдеться про оновлену версію Національного переліку основних лікарських засобів та зміни до постанови № 1303, якою забезпечуються ліками пільгові групи населення, – пише Еспресо з посиланням на Урядовий портал.

Національний перелік основних лікарських засобів – це перелік безпечних ліків із доведеною ефективністю, які держава гарантуватиме пацієнту безкоштовно.

Препарати, які нині закуповує держава, не відповідають потребам пацієнтів. Про це свідчить уже той факт, що 86% пацієнтів у 2016 році купували ліки за власний кошт (за даними дослідження, проведеного USAІD/SIAPS Україна). Отже, попри те, що держава витрачає на закупівлю ліків мільярди гривень на рік, доступ людей до лікарських засобів залишається обмеженим.

«Аналізуючи закупівлі лікарських засобів в регіонах, ми виявили, що лише у 2016 році на суму понад 70 мільйонів гривень були закуплені якісь екстракти плодів дикої моркви, хмелю, перцевої м’яти, хлорофіліпту тощо», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

«Не можна сказати, що ці лікарські засоби взагалі не лікують, але зважаючи на їх симптоматичну терапевтичну дію, закуповувати за державні кошти не доцільно. Бо у той час, коли комусь дають куплені державою такі ліки, в іншій лікарні помирає людина, яка не має життєво необхідного», – додав він.

До Національного переліку основних лікарських засобів додали ще 60 діючих речовин:
– 18 міжнародних непатентованих назв (МНН), що включені до оновленого видання рекомендацій ВООЗ,
– 28 МНН, що включені до державних програм та субвенцій на інгаляційні засоби для наркозу
– 14 препаратів для надання екстреної допомоги.

Тобто відтепер загальна кількість препаратів, що включені до Нацпереліку і мають забезпечуватися на 100% у закладах охорони здоров’я, становить 427 препаратів.

Окремо урядовці продовжили дію постанови № 1303. Саме вона забезпечує пільгові категорії населення медичними препаратами та виробами, яких нині немає в Нацпереліку.

Ця постанова продовжуватиме працювати протягом перехідного періоду. Зміна, яка була ухвалена сьогодні урядом, – обов’язкова реєстрація препаратів в Україні та наявність їх у галузевих стандартах у сфері охорони здоров’я.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Національний перелік безплатних ліків розширили
13 грудень, 2017, 16:49