У Луцьку обговорювали створення музею визвольної боротьби

У Луцьку обговорювали створення музею визвольної боротьби
У Волинському краєзнавчому музеї презентували виставку «УПА – відповідь нескореного народу. Повстанці проти нацизму і комунізму».

Увазі відвідувачів були представлені інформаційні банери, повстанську зброю та листівки, - пише газета Волинь-нова.

Під час презентації директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк зазначив, що це пересувна виставка і її потрібно показати по всій області. Цього року виповнюється 75 років від бою відділу УПА з гітлерівцями в Новому Загорові та стільки ж років з часу створення Колківської республіки. Тож ці дати варто відзначити науковою конференцією, сказав Анатолій Силюк.

Представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук відзначила, що подібні виставки проходять у всіх областіх. Експозиція стане стимулом створити подібну виставку, але вже на волинському матеріалі. Разом з тим підняли питання створення Музею визвольної боротьби.

"У Луцьку є приміщення колишньої тюрми, де можна було б створити меморіальний комплекс. З 2009 року я добиваюся, щоб це приміщення віддали під ці цілі, але владі простіше віддати його під монастир. Волинь - одна з тих областей, де була створена УПА і де досі немає музею УПА", - зазначила Леся Бондарук.

Ростислав Кушнірук, родину якого малим вивезли в Сибір, за те, що його брат був в УПА акцентував увагу присутніх на боях українських повстанців, які проходили ще до початку радянсько-німецької війни.

Довідка:

УПА була єдиною військовою силою у Другій світовій війні, яка визначала стратегічною метою створення незалежної Української держави, відповідно боротьба розгорталася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому: проти гітлерівської Німеччини, сталінського Радянського Союзу та тодішньої Польщі. 100 тисяч осіб пройшло через лави УПА. Націоналістичне підпілля ОУН, пов'язане з УПА, діяло на території всієї України, включно з Кримом та Донбасом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку обговорювали створення музею визвольної боротьби
02 березень, 2018, 16:08