У Києві презентували фільм про Реформацію, знятий луцькою студією. ФОТО

У Києві презентували фільм про Реформацію, знятий луцькою студією. ФОТО
У Києві відбувся прем’єрний показ історично-документального фільму «Реформація. 500 років потому». Це третя, заключна серія проекту, який розповідає про Реформаційні процеси в Європі та Україні. Фільм відзнятий луцькою продакшн-студією «Правда PRO».

В двох перших серіях автори розповідають, що саме Реформація стала рушієм для розвитку Європи, а також спонукала людей здобувати освіту, читати Біблію та самостійно аналізувати.

У третій серії глядачам розкривають, як протестантизм зародився в Україні. І хоча багато-хто вважає його новітнім «американським» напрямком, автори фільму дослідили, що насправді реформаційні ідеї проникли в Україну з Європи ще у 16 столітті. А першими протестантами на тогочасних теренах України були магнати Великого Князівства Литовського. До речі, перша хвиля Реформації, здебільшого, відбувалася на території сучасної Волинської області. Деякі об’єкти того часу тут збережені і досі.

«Це перший фільм про українську реформацію від 16 століття до сучасності. Перед нами стояла непроста задача: по крупинках зібрати історію, спостерегти логіку та взаємозв’язок певних подій, побачити загальну картину. Відвідавши європейські країни, ми побачили, там збережені та відреставровані історичні пам’ятки, яким 500 і більше років. Архітектурні споруди в чудовому стані, а місця, де проходила Реформація — відомі та популярні серед туристів. Водночас, нас обурило те, як до історичних споруд ставляться в Україні. Одним з яскравих прикладів є Олицький замок», — розповів режисер проекту Сергій Шараєвський.



Саме в містечко Олика майже 500 років тому князь Миколай Радзивілл Чорний приніс реформатські ідеї з Європи. Зараз на місці замку роду Радзивіллів — Волинська обласна психіатрична лікарня. Тож, автори фільму зазначають: на відміну від країн Європи, українці так і не навчилися цінувати своє минуле.

Крім Олицького замку, у фільмі луцької продакшн-студії «Правда PRO» показані й інші волинські історичні об’єкти, пов’язані з Реформацією. Зокрема, рештки костелу кармелітів у селі Кисилин (Локачинський район) та гробниця князя О.Пронського у Берестечку. На жаль, як і палац Радзивіллів, вони теж знаходяться у занедбаному стані.

Також стрічка розповідає і про другу хвилю реформації в Україні, яка теж безпосередньо стосується Волині. Фільм дає відповіді на ряд важливих гострих питань: зокрема, чому в Україні не вкорінилася перша хвиля реформації та чому 500 років тому нашій державі не вдалося перейняти європейську практику розвитку економічної, соціальної та культурної сфер.

Зйомки «Реформація. 500 років потому» велися у 10-ти європейських країнах, а також у таких історичних місцях України, як Львів, Ужгород, Луцьк, Острог та інші. Кінокоманда працювала в провідних європейських та українських музеях та університетах, спілкувалася зі спеціалістами у галузях історії, теології та філософії.

На презентації фільму виступили відомі музичні гурти та виконавці, а також професор інституту філософії ім. Г. Сковороди Людмила Филипович та доктор філософських наук Роман Соловій.

Слова подяки авторам фільму висловли голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький та секретар РНБО Олександр Турчинов.

Автор та продюсер фільму Олександр Дубовий зазначив: «Ми не могли не зняти цей фільм, тому що 500-річчя Реформації — це був виклик для усіх нас. Ми хотіли зробити свій внесок у цю історичну подію, а також розповісти те, про що раніше майже не говорили. Впевнений, нам це вдалося.»

Фільм зняли за підтримки Міністерства культури України та Міністерства Закордонних справ України. Вже за кілька днів фільму буде доступний глядачам у мережі YouTube.






Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Києві презентували фільм про Реформацію, знятий луцькою студією. ФОТО
23 квітень, 2018, 19:41