Готовність нульова, - експерт про сортування сміття у Луцьку

Готовність нульова, - експерт про сортування сміття у Луцьку
Експерт ГО «Центр Розвитку Урядування» Юрій Моклиця вважає, що Луцьк не готовий до роздільного збору сміття.

Про це він розповів 10 травня під час круглого столу.

Моклиця розповів, що з 1 червня на полігон у Брище не можна буде завозити непосортовані побутові відходи, отож у Луцьку запровадять сортування сміття. Жителів міста про це повідомили листівками, однак ніхто не пояснив, як це має відбуватись.

За словами експерта, норма Закону «Про відходи», яка передбачає обов’язкове сортування сміття, вступила у дію з 1 січня, а про ці зміни знали ще у серпні минулого року, проте за 9 місяців влада Луцька нічого не зробила. Єдиний крок – це ухвалення рішення на засіданні виконкому про заборону приймати тверді відходи на Брищенському полігоні.

На думку Моклиці, все, що робилось у рамках цього процесу, було непублічним і непрозорим, адже не було жодних публічних заходів, обговорень чи ухвалення стратегічних документів про те, як саме треба поводитись із відходами.

«Це в стилі нашої теперішньої влади. Мотивація не зробити добре лучанам, а зробити собі політичні бонуси – це мінус. Настільки складна стратегічна тема із сортуванням, поводженням з побутовими відходами – це тема не просто на десятиліття, це безкінечна тема», - сказав Моклиця.

Роздрук листівок, де були вміщені зображення посадовців міськради, ескперт назвав піар-кампанією, а те, що написано у ній – дуже далеким до істини, адже місто ще не готове до нових правил.

«До 1 червня залишилось менше місяця. Ніхто не бачив, щоб по місту активно міняли чи доставляли додаткові контейнери. Готовність нульова, тим не менше заборона діє. Сміття ще не сортується, але Брище вже не приймає. Або машини стають дуже довгою чергою і не можуть прийняти сміття, відповідно не вивозять і місто потопає в смітті, або хтось там заплатив, хтось там заплатив - і ми продукуємо розплідник корупції», - додав Моклиця.

Крім того, через заборону люди будуть вивозити сміття абикуди – у ліси, поля, придорожні зони тощо.

На думку Моклиці, влада спочатку мала б розробити стратегію поводження із відходами, визначити чіткі правила, як треба сортувати їх, донести це до людей, розробити план заходів та розписати всі етапи його запровадження.

При цьому варто було б врахувати участь приватних структур у цьому процесі та створити умови, які спонукали б людей до роздільного збору, приміром, тим, хто сортує на 5 фракцій зробити найменшу ціну, а тим, хто не робить цього взагалі, - найбільшу.

На думку експерта ЦРУ, через те, що перехід на сортування сміття не продуманий, у Луцьку може виникнути сміттєвий колапс

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Готовність нульова, - експерт про сортування сміття у Луцьку
10 травень, 2018, 15:27