Завтра буде новий «День»: у Луцьку презентувати виставку світлин «Фотосинтез»

Завтра буде новий «День»: у Луцьку презентувати виставку світлин «Фотосинтез»
У Луцьку презентували фотовиставку газети «День» під назвою «Фотосинтез». Експозиція зібрала 350 найкращих знімків, які відібрали із тисяч світлин у рамках міжнародного конкурсу.

Презентація «фотосинтезу» відбулася 18 травня у бібліотеці СНУ імені Лесі Українки.

Ще задовго до відкриття до приміщення прийшли десятки людей, які мали можливість першими насолодитися неперевершеними фото різної тематики з усіх куточків країни. Тут представлені світлини-переможці міжнародного фотоконкурсу, яких обрали із понад 3,5 тисяч знімків. Виставка має таку цікаву назву, бо представляє свіжий погляд-антидепресант, який допомагає боротися із суспільним авітамінозом.

«Це найкращий із можливих подарунків для нас у День університету. Світлини, зібрані у цьому залі – це жива історія, минуле і майбутнє нашої країни. Всі проекти газети «День» передають діалог, інтелектуальну і культурну розмову авторів із аудиторією, емоційну реакцію», - зауважила проректор СНУ з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами Анна Данильчук.

Вона запросила відвідувачів голосувати за світлини, які найбільше припали до душі. Опісля ректор вишу Ігор Коцан зауважив, що традиційно на початку літа у гості приїжджає почесний професор СНУ та головний редактор газети «День» Лариса Івшина. Кожна виставка газети має оригінальне гасло.

«Зараз «Фотосинтез» - це єдиний процес в біосфері, який використовуючи сонячну енергію, забезпечує існування живих істот…Тепер давайте перефразуємо ці біологічні фрази на фотосинтез, який випромінює енергію сонця - Лариса Івшина і газета «День». Це найбільший проект газети «День» у країні, де все робить для того, щоб створювати імідж України в Європі. Саме цей імідж так потрібен нашій країні», - сказав Коцан.


Голова Волинської обласної держадміністрації Олександр Савченко зауважив, що метою виставки є також об'єднувати людей, не залежно від того, чи знають вони, що таке фотосинтез.

«Ми повинні ситентезувати досвід поколінь у красиві, яскраві справи… Ваша фотовиставка мені імпонує, я думаю, що кроки, які ви робите, ми будемо допомагати робити потужніше. Люди повинні знати і про Волинь, і про Україну, тому я дуже радий, що ваша виставка йде під прапором перебування пана Брока, тут - це вже Волинь-Європа. Це найкращий доказ», - зауважив політик.


Тож до вітань опісля долучився член Європараменту Елмар Брок. Посадовць зауважив, що і сам був журналістом, тому він вірить, що галузь покликана тримати демократичну систему.

«Коли я бачу стільки гарних світлин, я розумію, наскільки складно увечері обирати ті світлни, які увійдуть у випуск. Вибір правильних фотографій – одна із найважливіших подій у підготовці випуску, а сформувати вставку - це взагалі колосальна робота, яка може розповісти історію», - зауважив політик.

Адже, коли він згадує минуле, то швидше й точніше пригадує саме фото, а не статті. Тому він подякував за чудову ідею та демонстрацію концентрованих світлин.


Зрештою своє слово вязала Івшина, яка розповіла, що проводити виставки і представлення книг на Волині – чи не найхвилююче, адже відчуває ніби борг перед рідною землею та хоче відчути, чим живуть сьогодні земляки.

«Мені дуже хотілося б сказати, що наша фотовиставка відображує екстракт життя - найперше, можливо, ті хвилювання, які наш народ несе у зв'язку із війною на Сході. Фотосинтез - це спроба кумулювати більше світла, зміцнити розумний простір, щоб нам було легше пережити всі випробування. Україна дуже сильна, а наші люди дуже мужні. Але нам потрібно нарощувати інтелект, нам потрібно робити його всепроникним у всі пори суспільства», - мовила вона. Тому треба виробляти спільну мову через фото, розумні книги та контакти із Європою, яка зацікавлено слідкує за тим, як ми ростемо. Редактор подякувала усім, хто завітав на відкриття та підтримував проекти.

«Цього року також буде фотоконкурс, а завтра знову буде день», підсумувала Івшина. Після цього присутні мали можливість оглянути фотовиставку. Студенти та гості дійства захоплено розглядали знімки, які зафіксували щемливі миті з усієї України.

Представник у Волинській області Інституту національної пам'яті Леся Бондарук зауважила, що дуже любить фотовиставки газети «День», бо кожна із них особлива. Виставку Бондарук вперше побачила у київській галереї «Лавра», і біля окремих рядів фото бійців АТО не могла стримати сліз.

«Ця виставка викликає шалені емоції, як повинен відчути і пережити кожен українець, торкнувшись чере ці фотографії того, що відбувається в країні. Вона є відображденнням подій в Україні –війни, миру, любові, дружби, нашого, українського життя», - зауважила Бондарук. Адже в одному залі через десятки майстерних фотографій можна побачити і пережити всю Україну. Цікво, що на експозиції є й фото волинського фотографа Олександра Дурманенка.

«Особливо для мене були зворушливими саме знімки наших бійців. Неможливо стримувати сльози, коли ти бачиш тих бійців, яких уже навіть немає серед нас. Але я сподіваюся, що вони десь там теж бачать виставку і з нами радіють», - підсумувала краєзнавець.

У захопленні від світлин лишилися й студенти.

«Попри всі обставини, які відбуваються у нашому суспліьстві, попри тяжку ситуацію, у людей дуже велка сила волі, свідоме прагнення розвиватися, не залишатися у рамках своїх скутих мрій і бажань… Це те, що я побачила на фото, це реальні події», - поділилася враженнями студентка першого курсу спеціальності дошкільна освіта Марія Бойко.

Організатори виставки наголошують, що свято не завершується сьогодні, тож лучан та гостей міста запрошують оглянути експозицію протягом 18-25 травня. Переглянути світлини можна у бібліотеці Східноєвропейського національного університету, що на вулиці Винниченка. Також усі можуть голосувати за улюблене фото, аби вона виборола приз глядацьких симпатій.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Завтра буде новий «День»: у Луцьку презентувати виставку світлин «Фотосинтез»
18 травень, 2018, 13:48