Українці переплановують квартири, щоб не платити податок на нерухомість

Українці переплановують квартири, щоб не платити податок на нерухомість
Власники квартир, житлова площа в яких перевищує 120 кв. м дедалі частіше почали замовляти перепланування осель таким чином, щоб не довелось платити податок на нерухомість (житлова площа менша за 120 квадратів).

Про це заявила архітектор Анна Іскіердо, пише ТСН.

"Перепланування роблять в основному власники кількох квартир, оскільки, згідно з Податковим кодексом пільга на оплату податку застосовується лише до одного об'єкту, а за другу квартиру доведеться платити. Тому багато хто хоче обійти закон і зменшити платежі за рахунок авторського ремонту квартир, який дозволяє зменшити житлову площу", - сказала вона.

За її словами, для цього, за рахунок житлових кімнат збільшують, наприклад, кухню або передпокій.

"Поки говорити про масову зміну планувань квартир через податок не доводиться, але в перспективі кількість замовлень із зазначеної причини може зрости", - додала фахівець.

У той же час, сказала Іскіердо, замовники, які зводять приватні будинки розміром понад 500 кв. м, не звертають увагу на податок, оскільки він не вплине на добробут сім'ї.

Як відомо, норма Податкового кодексу, якою введено новий місцевий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, набула чинності з 1 січня 2013 року.

Зокрема, у Києві за 1 кв. метр житлової площі для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, податок становитиме 1% розміру мінімальної заробітної плати (на рік), встановленої законом на перше січня звітного (податкового) року.

Для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів податок встановлений у 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Квартири площею до 120 кв.м., житлові будинки площею до 250 кв.м, садовий або дачний будинок, об'єкт житлової нерухомості, що належить багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, не оподатковуються.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Українці переплановують квартири, щоб не платити податок на нерухомість
18 лютий, 2013, 18:36