Як одягатися для зимової риболовлі*

Як одягатися для зимової риболовлі*
Ключовим фактором утеплення на зимовій риболовлі є багатошаровий одяг. Повітря – чудовий термоізолятор. Кілька тонких речей будуть утеплювати вас краще, ніж одна масивна річ. Між окремими шарами циркулює тепле повітря, яке ефективно захищає тіло від холоду. Підбираючи спорядження для зимової рибалки, потрібно пам’ятати, що ви тривалий час будете лишатися практично нерухомими. А через це тіло повинне бути утепленим ще більш ефективно.

Підбираємо речі пошарово

Поради щодо одягу для зимової риболовлі:

• Перший шар – нижня білизна. Бажано використовувати довгу нижню білизну, яка максимально закриває тіло. Найкращі матеріали – синтетичні, оскільки вони не накопичують вологу. Натуральний шовк також є вдалим варіантом. А ось від бавовни краще відмовитися. Вона швидко всотує піт і охолоджується, тому тіло не буде повноцінно зігріватися.
• Основний одяг повинен утримувати тепло, але водночас дозволяти шкірі дихати. Натуральна шерсть добре обігріває тіло, але накопичує вологу і стає від цього важкою. Тінсулейт і фліс – цілком непогані варіанти за співвідношенням ціни та якості.
• Верхній одяг обов’язково повинен бути водонепроникним і захищеним від вітру. Дихаючі властивості також важливі. Інакше водяна пара, яка пройшла через інші шари одягу, буде затримуватися біля тіла.
• Під час дощу чи мокрого снігу використовуйте додатковий водонепроникний шар – плащ або дощовик.

Ще кілька порад

Для утеплення скористайтеся цими підказками:

• Максимально закривайте шкіру. Головний убір є обов’язковим, як і рукавиці. Використовуйте балаклаву, щоб закрити обличчя. На сильному морозі бажано використовувати рукавиці. Вони краще утримують тепло, оскільки пальці не розділені й знаходяться в тісному контакті.
• Черевики чи чоботи не повинні бути тісними. Перевірте, чи можете ви ворушити пальцями.
• Уникайте перегрівання. Якщо вам стало занадто тепло, не потрібно пітніти. Зніміть один шар одягу чи ослабте його, щоб відкрити доступ для свіжого повітря. Піт робить одяг вологим, а через це він погано пропускає повітря. Вологі речі пришвидшують втрату тепла у 20-30 разів.
• Завжди беріть з собою додатковий комплект одягу. Він стане у нагоді, якщо ви змокнете.
• Одягайте рятувальний жилет. Навіть досвідчені плавці можуть протриматися у холодній воді близько 10 хвилин. Далі просто втрачається контроль над м’язами.

І ще одна порада – не намагайтеся зігрітися за допомогою алкогольних напоїв. Вони дають лише уявлення тепла, але насправді пришвидшують охолодження. Звичайні гарячі напої, такі як чай і кава, підходять для цього значно краще.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: рибалка
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як одягатися для зимової риболовлі*
03 жовтень, 2016, 11:09