«Люди в Україні будуть ходити на роботу, щоб оплатити газ», – нардеп

«Люди в Україні будуть ходити на роботу, щоб оплатити газ», – нардеп
Депутат «Самопомочі» Альона Бабак вказує на відсутність економічної логіки в новій формулі уряду щодо зміни ціни на газ.

Про це йдеться на сайті політичної сили.

При цьому, в Україні видобувається власний газ і він становить 60% від того, що ми всі, і населення, і бізнеси, споживаємо. Але за новими правилами платити ми маємо за нього європейську ціну і заробляти при цьому буде скоріше за все той же постачальник – компанія «Нафтогаз України».

«Ми зараз платимо за 1 куб газу 7 гривень, і майже дві гривні з цього – це чистий прибуток «Укргазвидобування». І ми в цих умовах чомусь ще змушенні підвищувати ціну газу до так званого імпортного паритету».

І ціна на блакитне паливо буде рости далі, бо в уряду фактично немає альтернативи: «Уряд знаходиться в цейтноті. Він, з одного боку, мусить щось робити і показувати свою діяльність перед МВФ, а з іншого боку, він розуміє, що йде виборчий процес і що надзвичайно велика кількість людей є на субсидіях. Минулого опалювального сезону 6.5 млн сімей отримували субсидії. Розуміючи, що така кількість людей за межею бідності, і сказати їм, що ми ще підвищуємо ціну майже на 60%. Уряд розуміє всі наслідки».

Для населення оплата тепла стає непідйомною, каже Бабак: «Через підвищення ціни газу відбувається проблемна структурна зміна в економіці держави. Тобто всі люди в Україні будуть ходити на роботу, щоб оплатити газ. Всі зароблені кошти будуть спрямовуватися лише одній галузі – газовидобувній. Ми нищимо середній клас, заганяємо людей у субсидії тільки через те, що ми ціну українського газу, видобутого тут, прирівнюємо до ціни газу європейського».

Депутат «Самопомочі» сподівається, що прем‘єр дослухався до представників Асоціації міст України. Мери міст вже казали Гройсману, що не можна змінювати ціну газу, не врегулювавши етапність зміни ціни опалення. Якщо раптом теплові підприємства почнуть купувати газ за ціною не 7 тис., а новою, скажімо, 11 тис., а при цьому тарифи не враховують цієї зміни, одразу виявляються штрафи і пені, які платити будуть вже платники податків. Сьогодні в теплопідприємств перед «Нафтогазом» накопичено більш як 7 млрд штрафів і пені.

«Два тижні залишається до того, як мають змінитися правила формування ціни на ринку природного газу, а ніхто ще не знає, як це буде відбуватись і яким чином буде змінюватись ціна. Це абсурд, особливо, коли в країні буде починатись опалювальний сезон», – каже Бабак.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.