Священик УПЦ МП з Волині пообіцяв оскаржити у суді рішення громади про перехід до Помісної церкви

Священик УПЦ МП з Волині пообіцяв оскаржити у суді рішення громади про перехід до Помісної церкви
Настоятель храму села Красноволя Маневицького району заявив, що збори, на яких громада вирішила перейти до новоствореної Православної церкви України, відбулися нелегітимно і їх будуть оскаржувати у суді.

Про це священнослужитель Свято-Михайлівського храму УПЦ МП села Красноволя протоієрей Андрій Геналюк розповів у коментарі «Першому».

Нагадаємо, що прихожани церкви з села Красноволя та Погулянка зібрали підписи щодо переходу до Православної церкви України. Близько 90% селян підписалося за таку ініціативу і хотіли оприлюднити ці протоколи після отримання Томосу.

Проте, у неділю, 30 грудня, у церкві почали збиратися представники УПЦ МП, які виступали проти переходу громади, тому підписи жителів вирішили оприлюднити раніше.

На збори приїхали священики УПЦ МП з сусідніх сіл та переконували прихожан не переходити до ПЦУ, оскільки вважають перехід незаконним, а також обіцяли громаді «зустріч у суді». Проти переходу виступив і настоятель храму.

Проте більшість селян проголосували за перехід до Православної церкви України, своє волевиявлення селяни зафіксували документально.

«У храмі були проведені нелегітимні збори, тому що згідно зі статутом нашої церкви парафіяльні збори скликає настоятель. Оскільки я не вбачав необхідності проводити сьогодні збори – я їх не скликав. Збори були проведені самочинно, не дотримано ні протокольної частини, ні регламенту. Секретаря не було обрано. Тому ці збори не мають ніякої юридичної сили. Така моя думка» – заявив настоятель красноволівського храму Андрій Геналюк.

Коментуючи те, що більшість мешканців сіл Погулянка і Красноволя поставили підпис за перехід в ПЦУ, священик сказав:

«Село Погулянка має свою Свято-Володимирську громаду. Воно не в праві було голосувати за долю Свято-Михайлівської громади. Це питання теж буде оспорено» – заявив Андрій Геналюк.

«А у Красноволі ті, що збирали підписи, питали людей: «За яку ви церкву – російську чи українську?». Це вже неправильне було питання, бо ми на сьогоднішній день не називаємося юридично російською церквою. Ми – Українська православна церква. А ставили питання таким чином, аби викликати більшу агресію і отримати бажаний результат. Саме тому, на мою думку, люди і підписалися» - вважає протоієрей.

До того ж, стверджує священик, «на окремих людей був тиск». «Тиснули ті, хто збирали підписи» - заявив настоятель.

«Будемо в юридичному полі оспорювати незаконні рішення, бо збори були нелегітимними. Також будемо подавати в суд» - запевнив священик.

Свято-Михайлівський храм села Красноволя Маневицького району (фото з Фейсбуку Андрія Геналюка)
Свято-Михайлівський храм села Красноволя Маневицького району (фото з Фейсбуку Андрія Геналюка)

Настоятель Свято-Михайлівського храму УПЦ МП села Красноволя Маневицького району, протоієрей Андрій Геналюк
Настоятель Свято-Михайлівського храму УПЦ МП села Красноволя Маневицького району, протоієрей Андрій Геналюк


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зомбовані ці всі священики.
Відповісти
А людям цей священик казав, що якщо не підтримують УПЦ МП, то махне до Польщі на заробітки. А тут каже піде до суду. Грошики мабуть Московія підкинула?))
Відповісти
На спис демона в рясі!!!!!!!!!!!
Відповісти
Не розумію редакцію Волиньпост. Навіщо писати про ці конвульсії московського патріархіту й надавати їм значимості. Які врешті решт тут мають бути ще суди?! Люди показали московському попові на двері!!! Арівідночі, Андрюша!!))
Відповісти
На спис не варто. Мирно треба спровадити цих демонів)
Відповісти
Посадіть його на москальський поїзд і поблагословіть на далеку дорогу. Хай миє підлогу кірілу чи пуціну
Відповісти
У батюшки два варіанти, або залишитися при громаді та відповідно самому перейти в Українську помісну православну церкву, або лишитися без приходу і дійсно їхати в Польщу на заробітки...
Чим ближче до виборів, тим більше таких батюшок російської церкви залишатимуться без приходів... Бо церква належить громаді, а не батюшці і відповідно громада має вирішувати її долю !!!
Відповісти
От так і відкривається справжнє нутро продажного попа, 30 срібних від гундяєва і біжить в суд.
Може навіть і виграє, але він не розуміє, що громаду то не зупинить, люди не хочуть молитись за путлєра.
Рано чи пізно будуть нові правельні збори і кінець МП.
п.с. Про крим і Донбас чого не згадали, там всі вибори "лигитимні", чого в суд не пішов, поп драний?
Відповісти
Ніхто ж не заважає голові села проконсультуватися в нормального юриста про всі ці тонкощі та без проблем організувати ще раз збори громади села та правильно оформити необхідні папери... І тоді жодний суд не піде проти волі громади...
А батюшка якщо піде проти людей, то дійсно буде шукати скоро роботу
Відповісти
Кацапські пси гавкають ,а Украінський караван іде .
Відповісти
Дайте но мені телефончик до того "протоієрея" і дуже бажано домашню адресу ... Думаю у нього буде вибір між Україною і мгновенным виїздом у Московію. Скажу одне,що так бистро у Москву ще ніхто не їздив, він буде першим ...
Відповісти
МП ПНХ.
Відповісти
Конвульсії звіра...і
Відповісти
Останні новини
Священик УПЦ МП з Волині пообіцяв оскаржити у суді рішення громади про перехід до Помісної церкви
30 грудень, 2018, 18:20