Як регулювати тиск повітря в надувному човні?*

Як регулювати тиск повітря в надувному човні?*
Щоб надувний плавзасіб був максимально безпечним і ефективним, дуже важливо постійно підтримувати рекомендований тиск повітря. Найперше правило – дотримуватися вказівок виробника, які можна знайти в інструкції по експлуатації плавзасобу. Гребні човни ПВХ в aquamania.ua проектуються таким чином, щоб справлятися зі зміною внутрішнього тиску без серйозних наслідків. Але якщо відхилення від рекомендованих показників спостерігаються постійно, човен може постраждати.

Загальні рекомендації

Кілька порад для підтримки стабільного внутрішнього тиску в плавзасобі:

• Коли човен буде повністю накачаним, його потрібно спустити на воду, через кілька хвилин витягнути на берег і знову перевірити тиск. Температура води може впливати на об’єм повітря.
• У спеку повітря розширюється, а на холоді стискається. Враховуйте це, якщо використовуєте човен у спеку чи в холодних умовах. Бажано брати на борт насос і манометр, щоб перевіряти тиск кожні кілька годин. За необхідності стравлюйте повітря чи підкачуйте камери.
• Якщо ви накачуєте човен зранку влітку, потрібно врахувати, що через кілька годин температура повітря та води значно зросте.
Плавзасіб буде розігріватися і через вплив прямих сонячних променів. Для компенсування розширення повітря можна або накачати камери до мінімально допустимого рівня, або регулярно перевіряти тиск. Те саме стосується і використання човна в спеку.

Вплив сонячних променів і температури води

Сонячне випромінювання розігріває корпус човна, що викликає різке розширення повітря. І навпаки, якщо сонце затягнуло хмарами, тиск буде падати.

Аналогічні процеси відбуваються і при контакті з водою. Багато людей цікавляться, чому тиск в плавзасобі різко падає, коли його спускають на воду. Причина саме в тому, що вода значно холодніша, ніж повітря. Тому без насоса з манометром просто не обійтися, особливо якщо ви рибалите далеко від берега.

Що відбувається при зміні тиску?

Якщо тиск повітря у камерах значно знизиться, ви відчуєте, що човен почав важче рухатися. Особливо це помітно при веслуванні. Погіршується керування плавзасобом. Це створює потенційну небезпеку.

При надмірному тиску човен навряд чи лопне, як повітряна кулька. Однак це створює додаткове навантаження на шви, скорочуючи термін експлуатації плавзасобу. Вам не потрібна розгерметизація корпусу човна під час перебування на воді.

Надмірний тиск робить більш імовірним пробивання камери при зіткненні з каменем, гілкою чи іншим твердим гострим предметом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.