Як правильно доглядати за знімними зубними протезами?*

Як правильно доглядати за знімними зубними протезами?*
Знімний протез без піднебіння потребує не менш ретельного догляду, ніж природні зуби. Це дуже важливо як для збереження виробу, так і для профілактики різних захворювань порожнини рота. При недостатній гігієні може розвинутися запальний процес. Дотримання простих правил догляду за протезом дозволяє користуватися ним довше, комфортніше та безпечніше.

Інструкція для пацієнтів

Ось які дії варто виконувати для якісного догляду за знімними зубними протезами:

• Щоденно чистьте виріб щіткою, як і природні зуби. Полоскання не завжди дозволяє видалити дрібні частки їжі, які застрягають у важкодоступних місцях. Для чистки акрилових елементів потрібно використовувати м’яку щітку.
• Перед чисткою виймайте виріб з ротової порожнини. Це дозволить отримати вільний доступ до усіх поверхонь протеза.
• Тріть протез щіткою, тримаючи його над рушником. Якщо виріб випаде з рук, він не буде серйозно пошкодженим (що цілком може трапитися при падінні з висоти на тверду підлогу).
• Ополіскуйте протез чистою водою чи спеціальним розчином після кожного прийняття їжі.
• Не стискайте і не гніть протез. Тримайте його з такою силою, яка необхідна, щоб він не випадав з рук. Якщо виріб був деформований, зверніться до лікаря. Використання зіпсованого протеза може призвести до пошкодження м’яких тканин ротової порожнини.
• Промивайте вироби лише холодною або теплою водою. Гаряча рідина може деформувати протез.
• Звичайна зубна паста може бути надто абразивною для протеза. Проконсультуйтеся зі стоматологом, щоб дізнатися, які саме засоби потрібно використовувати. Якщо спеціальної пасти під рукою немає, її можна замінити звичайним милом. Тільки не забудьте ретельно вимити виріб чистою водою.
• Не використовуйте будь-які побутові чистячи засоби (особливо абразивні та з концентрованими лугами або кислотами) для чистки протезів. Вони можуть пошкодити як металеві, так і полімерні деталі. Це стосується також відбілювачів.
• Зберігайте чистий протез у воді, аби запобігти його пересиханню та деформуванню.
• На ніч виймайте протез з ротової порожнини, щоб м’які тканини могли відпочити та відновитися. Також це полегшить догляд за щоками, язиком та яснами.
• Перед кожним використанням промивайте протез водою, щоб усунути залишки хімічних речовин.

Вище описані загальні правила догляду за знімними протезами. Вони можуть розрізнятися в залежності від особливостей конструкції виробів. Завжди консультуйтеся зі стоматологом, аби дізнатися, що можна і чого не потрібно робити. Лікар повинен надати розгорнуту інформацію по цьому питанню. Також не забувайте про планові перевірки у спеціаліста.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: зуби
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як правильно доглядати за знімними зубними протезами?*
07 червень, 2018, 09:10