У мережі зʼявився запис переговорів диспетчера ЧАЕС з керівництвом. АУДІО

У мережі зʼявився запис переговорів диспетчера ЧАЕС з керівництвом. АУДІО
На YouTube виклали запис телефонних переговорів диспетчера центрального пункту пожежного звʼязку з диспетчерами ВПЧ воєнізованої пожежної частини ЧАЕС, Іванкова, Поліського, з керівництвом в першу годину після аварії на ЧАЕС вночі 26 квітня 1986 року.

Пожежні прибули до місця аварії на ЧАЕС майже відразу. Першою приїхала бригада під командуванням лейтенанта Володимира Правика ‒ начальника караулу 2-ї воєнізованої пожежної частини Управління внутрішніх справ Київського облвиконкому з охорони Чорнобильської АЕС, який помер 9 травня від гострої променевої хвороби, ‒ пише Gazeta.ua.

Пожежників не попередили, що ця аварія була чимось більшим, ніж звичайна пожежа, тож, і про надзвичайну небезпеку вони не знали.

«Ми не знали багато про радіацію. Навіть ті, хто працював тут, не мали жодних ідей. Не було води у вантажівках. Михайло заповнив цистерну, і ми націлили струмінь води на вершину. Потім ті хлопчики, які померли, пішли аж до даху – Коля Ващук, Володя Правік та інші... Вони піднялися вгору сходами... і я вже їх ніколи не побачив знову», ‒ згадував пізніше один з пожежників Гергій Хмель.

У перші години після аварії багато хто, мабуть, не усвідомлював, наскільки сильно зруйнований реактор, тому було прийнято помилкове рішення забезпечити подачу води в активну зону реактора для її охолоджування. Ці зусилля були даремними, оскільки і трубопроводи і сама активна зона були зруйновані, але вони вимагали ведення робіт в зонах з високою радіацією, які персонал виконував без захисного одягу. Інші дії персоналу станції, такі як гасіння локальних пожеж в приміщеннях станції, заходи, направлені на запобігання можливого вибуху водню, та інше, навпаки, були необхідними. Можливо, вони запобігли ще серйознішим наслідкам.

Вогонь гасили до 5 години ранку. У середині четвертого блоку його вдалося загасити лише до 10 травня 1986 року.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Чорнобиль
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Моторошно і страшно....тільки ніхто зараз цих людей не поважає, вони залишились один на один з собою і своїми хворобами.
Відповісти
Останні новини
У мережі зʼявився запис переговорів диспетчера ЧАЕС з керівництвом. АУДІО
26 квітень, 2013, 12:28