Луцька банда отримала по 9 та 11 років ув’язнення. ПОДРОБИЦІ

Луцька банда отримала по 9 та 11 років ув’язнення. ПОДРОБИЦІ
Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Волинської області винесла вирок засудити учасників банди, що грабувала валютників на 11 та 9 років позбавлення волі.

Вирок оприлюднений 7 травня 2013 року у Єдиному реєстрі судових рішень України.

Підсудними виявилися три особи. Як видно з рішення суду, один із них – неодружений та безробітний інвалід 2 групи, раніше судимий. Другий – розлучений, непрацюючий, інвалід 2-ї групи, раніше не судимий. Третій неодружений, непрацюючий, раніше не судимий. Першого затримали 15 травня 2012 року. Другого та третього – 17 травня 2012 року.

ЗАДУМАЛИ ЛИХЕ

Банда діяла з 2011 року по травень 2012 року. Як йдеться у рішенні суду, одружений та безробітний інвалід другої групи вже був раніше судимий. Придбавши нарізну вогнепальну зброю та патрони, він домовився про грабежі ще з двома чоловіками, створивши таким чином банду. Двоє інших осіб – обидва розлучені та ніде не працювали. Раніше проблем із законом вони не мали.

Ватажок банди, аби постраждалі не чинили опір, купив газовий пістолет, який переобладнав для стрільби патронами, пістолет моделі «ФОРТ-12р», який теж переобладнав, та пістолет системи Макарова.

Окрім цього, спільно з одним зі чоловіків виготовив зі спортивних шапочок маски з прорізами для очей, придбав спецодяг, рукавички, номерні знаки від інших транспортних засобів, глушники до пістолетів. Не забули і про зв’язок – купили сім-карти та мобільні телефони.

Перший напад зловмисники здійснили 15 грудня 2011 року, пограбувавши магазин продовольчих товарів «Хороший Смак», що по вулиці Львівській, 85. На місце злочину банда прибула близько 20:00. Саме тоді продавці вже закривали магазин, коли на них направили пістолети і змусили діставати готівку. Зрештою, злочинці вкрали 9000 гривень та мобільний телефон, вартістю 600 гривень.

Ватажок банди гроші поділив порівну, а телефону позбулися.

НАПАД ДРУГИЙ

Другий напад не забарився. Вирішили пограбувати людину, яка проводила операції з обміну валюти, йдеться у рішенні. Знали, що у нього гроші є, і до грабежу готувалися ретельно: стежили за часом та маршрутом постраждалого. Валютник жив у районі Київського майдану.

Нападати вирішили на постраждалого, коли той буде йти до свого будинку. Ватажок дав вказівку одному з членів банди вистрелити чоловікові в ногу, щоб його зупинити та не дати можливості чинити опір і переслідувати нападників.

Приблизно о 20:00 між спортивним майданчиком та дошкільним навчальним закладом №6, що по вулиці Бринського, 9 у Луцьку банда напала на нього. Спочатку валютнику дали битою по щелепі, потім підстрілили праву ногу та кілька разів ударили руками по тулубу. Після цього взяли портфель, де був паспорт постраждалого, записна книжка, а також 80 000 гривень.

Більшу частину грошей ватажок банди залишив собі. Решту – поділив між співучасниками.

ТРЕТІЙ НАПАД – ФАТАЛЬНИЙ

Пограбованого вистачило на півроку. Гроші вирішили відібрати знову у валютників, які жили у селі Підгайці. Цього разу вибрали постраждалого, який, за інформацією бандитів, мав при собі 30000 доларів США.

Перед нападом знову стежили за об’єктом, а прилеглу територію вивчали на автомобілі Renault-19. Наглядали за жертвою протягом квітня-травня 2012 року.

14 травня 2012 року, приблизно о 8:00, один із учасників банди стежив за подвір’ям постраждалого. Ватажок банди спільно з іншим зловмисником, взявши спортивні в’язані шапки-маски, одяг та рукавички, зброю чекав сигнал для нападу.

Сигнал надійшов о 9:03 про те, що постраждалий із двома сумками із грошима сів в автомобіль марки Toyota Camry, яким керував ще один чоловік та збирався виїжджати з подвір'я. Тоді учасники банди перегородили виїзд з домогосподарства машиною та одночасно почали стріляти в автомобіль.

Один з постраждалих спробував чинити опір, адже мав пістолет для стрільби гумовими кулями. Тоді йому попали у ногу. Почалася бійка, під час якої поранили руки ще одного чоловіка. Зловмисники мусили тікати, так і не заволодівши грошима.

***
В апеляційному розгляді прокуратура та постраждалі просили більш суворого покарання для засуджених, аніж це зробив суд першої інстанції. Суд задовольнив апеляцію частково. Зокрема, призначили покарання для ватажка банди у вигляді позбавлення волі з конфіскацією майна обсягом 11 років.

Іншим учасникам банди призначили покарання обсягом 9 років та 6 місяців з конфіскацією майна та 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У дохід держави на відшкодування витрат на проведення експертиз стягнути з засуджених понад 15 тисяч гривень, а на користь Луцької міської клінічної лікарні 5,6 тисячі гривень.

Вирок може бути оскаржений до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ шляхом подачі касаційної скарги через апеляційний суд Волинської області протягом одного місяця з моменту його проголошення, а засудженими - у той же строк з моменту отримання копії вироку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцька банда отримала по 9 та 11 років ув’язнення. ПОДРОБИЦІ
08 травень, 2013, 16:56