У Луцьку вважають, що потрібно створити «протисміттєву» інспекцію

У Луцьку вважають, що потрібно створити «протисміттєву» інспекцію
У Луцьку потрібно створити інспекцію, яка займеться вирішенням сміттєвих проблем міста, - вважають учасники круглого столу «Далекий шлях сміття до смітника — близьке рішення проблеми».

Під час заходу його організатори оприлюднили результати досліджень, які проходили у рамках проекту «Зробимо крок до чистих вулиць», - пишуть Волинські новини.

Зі слів організаторів, причина засмічення міста складається з двох частин. З одного боку, мешканці звинувачують владу, не завжди розуміючи, що благоустрій міста, у якому вони проживають, залежить і від них. З іншого – у Луцьку недостатньо сміттєвих урн, відтак, не створено достатніх умов для виявлення своєї екологічної свідомості населення.

Так, 71% мешканців готові до активних дій у цьому напрямку, 51,3% відповіли, що завжди доносять сміття до смітника, проте 12,9% опитаних не завжди вистачає терпіння знайти смітник.

Як стверджує один з ініціаторів круглого столу Захар Ткачук, 43,9% зупинок не обладнані смітниками, а на 16,7% вони - у незадовільному стані.

За словами керівника проекту "Зробимо крок до чистих вулиць" Катерини Шкльоди, у Луцьку, особливо біля магазинів, часто можна зустріти замість сміттєвих урн картонні коробки, ящики, колишні клумби, переобладнані під смітник.

Також під час заходу говорили про результати акції «Зробимо Луцьк чистим». Спільними зусиллями лучани прибрали 13 зелених зон міста, зібравши 495 пакетів звичайного сміття, 243 пакети ПЕТ-пляшок та 249 пакетів скла.

ДИВИТИСЯ ФОТО: ЯК ПРИБИРАЛИ ЛУЦЬК

Присутнім продемонстрували фото стихійних сміттєзвалищ у парках міста. Зокрема, досі, зі слів Ткачука, занепокоєння викликає зелена зона поблизу університету «Україна», звідки мішки із зібраним сміттям досі не вивезли. Відповідальним за цей інцидент називають департамент ЖКГ міської ради.

На це головний спеціаліст відділу екології міськради Оксана Тарабанюк зауважила, що наявність інфраструктури не завжди говорить про те, що її обслуговують. Мовляв, практично вся земля в парку навколо університету перебуває у приватній власності 5-6 власників, тому комунальні служби не зобов’язані прибирати територію.

«Це не парк, а земля, яку віддали під забудову. Договори щодо вивезення сміття укладені між комунальним підприємством «Луцькспецкомунтранс» та приватною особою, у ньому зазначено, скільки разів забиратимуть контейнер, але прибирати усю велику територію зобов’язаний власник, вона не підпорядковується ЖКГ», - мовила Тарабанюк.

В свою чергу заступник директора департаменту ЖКГ Микола Осіюк розповів, що в Ужгороді та Вінниці існують інспекції з благоустрою, працівники яких мають повноваження штрафувати порушників оперативно, на відміну від працівників луцької муніципальної дружини, яким для того, щоб скласти протокол, потрібні документи, які посвідчують особу порушника.

«Наразі увесь благоустрій покладений на муніципалів, проте вони не можуть оштрафувати підприємця, який не розмістив урни біля свого закладу, якщо він не має при собі документів»,- пояснив посадовець.

Його підтримала Тарабанюк, яка зазначила: в українських законах передбачено існування такого підрозділу.

Ідея створення такого відомства сподобалася й голові комісії з питань ЖКГ міської ради Роману Бондаруку.

Також учасники круглого столу погодились, що одним із шляхів ефективного вирішення проблеми зі смітниками та прибиранням території може стати інтернет-ресурс, за допомогою якого кожен громадянин матиме змогу повідомити про виявлені порушення: стихійні сміттєзвалища, відсутність урни для сміття біля торгівельної точки тощо. Висували також думку про відзнаку найсвідоміших громадян, які виявлятимуть найбільше порушень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А ще в місті треба створити "жандармскоє управлєніе по вліянію лунного свєта на телеграфніє столби". Було таке управління в столипінській Росії. Чому б не перейняти досвід? В міськраді є всі управління, крім цього.
Відповісти
Інтернет-ресурс уже є:
http://novyy.lutsk.ua/stat/,
проте користі з наших скарг - нуль.
Відповісти
А ось іще один:
http://patrol.lutsk.ua/
і так само проблеми не вирішує.
Чула, дієвий тільки телефон Гарячої лінії міського голови.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку вважають, що потрібно створити «протисміттєву» інспекцію
21 травень, 2013, 17:37