Яка ситуація з субвенціями на Волині та чому деякі громади можуть втратити кошти

Яка ситуація з субвенціями на Волині та чому деякі громади можуть втратити кошти
У Луцьку прозвітували про стан фінансування та освоєння коштів субвенцій з державного бюджету за 10 місяців 2019 року і повідомили, що декілька ОТГ використали свої «субвенційні» кошти стовідсотково, а інші – взагалі не використовували.

Про це говорив начальник головного управління державної казначейської служби України в області Михайло-Мирослав Леміщак 20 листопада під час оперативної наради.

Кількісних бюджетних трансфертів у 2019-му збільшилася на 4 субвенції у порівнянні з минулим роком, проте загальна сума, яка передбачена на цей рік – 9,5 мільярдів гривень, що на 830 мільйонів менша, ніж у 2018 році. Переконують, що на це є об’єктивні причини, а саме – монетизація субсидій і пільг.

Станом на 1 листопада цього року бюджет області отримав майже 8 мільярдів гривень з державного бюджету, що складає 95,5 відсотків обсягів асигнувань. Із 31 виду трасфертів, 30 профінансовано у повному обсязі, з урахуванням фактичних потреб коштів.

Субвенція щодо здійснення заходів на соціально-економічний розвиток територій профінансована на 80%.

«Своєчасне надходження коштів міжбюджетних трансфертів на рахунки місцевих бюджетів – один з елементів, що гарантує своєчасне та повне їх освоєння», – зазначає Михайло-Мирослав Леміщак.

Касові видатки за рахунки коштів міжбюджетних трансфертів складають 78% (7,4 мільярда гривень).

Залишок невикористаних коштів із місцевих бюджетів станом на початок поточного місяця цього року складає 786 мільйонів гривень – 9,7%.

«Якщо подивитися на структуру залишків, то майже 68% припадають на програми, які носять капітальний характер, 26% – на програми галузі освіти, 5,7% – на програми розвитку охорони здоров’я та 0,5% – на програми соціального захисту населення», – говорить представник апарату казначейства.

Найбільший обсяг невикористаних субвенцій в обсязі 417 мільйонів знаходяться на рахунках обласного бюджету. Найбільший залишок має субвенція на розвиток охорони здоров’я у сільській місцевості – 192 мільйони (36% від загального залишку), наразі кошти даної субвенції освоєні лише на 15%, а залишок визначається, як «нерозподілений».

Залишок субвенції на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад складає 44,6 мільйона гривень. Враховуючи, що у разі невикористання коштів дана субвенція, відповідно до вимог бюджетного законодавства, підлягає поверненню у державний бюджет, то на це питання акцентують особливу увагу.

Найбільший залишок – 7 мільйонів гривень знаходиться на рахунку ОТГ смт Любешів, інша частина знаходиться на рахунках п’яти бюджетних об’єднаних територіальних громад – ОТГ смт Торчин (1,4 мільйона), сіл Смідин (1,3 мільйона), Привітне (1.3 мільйона), Липини (1.2 мільйона) та Велимче (1,2 мільйона).

Станом на 1 листопада жодної гривні з цих коштів громади ще не освоїли. Вцілому освоєння даної субвенції складає 59%.

Пояснили, що під інфраструктурну субвенцію ці громади здійснюються тендерні процедури стосовно закупівлі техніки, які є досить довготривалими і дорогими, тож керівники громад обіцяють виправити ситуацію і встигнути освоїти виділені кошти в повному обсязі.

Заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Валентин Цьось зазначив, що неосвоєні кошти – велика проблема, адже згідно умов, вони мають бути використані в повному обсязі до кінця цього року. Валентин Цьось рекомендував цим ОТГ здійснити аналіз стану використання коштів субвенції і вжити негайних заходів щодо їх використання до кінця поточного року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Яка ситуація з субвенціями на Волині та чому деякі громади можуть втратити кошти
20 листопад, 2019, 11:50