У селі на Волині ‒ бунт проти сміття. ФОТО. ВІДЕО

У селі на Волині ‒ бунт проти сміття. ФОТО. ВІДЕО
Майже 400 мешканців села Копачівка, що в Рожищенському районі, виступають проти вивезення сміття в долину під населеним пунктом.

48 депутатів Волинської обласної ради підтримали депутатський запит Ігоря Гузя до прокурора Волинської області Андрія Параки та голови ОДА Бориса Клімчука з приводу ситуації, що склалася поблизу села, - повідомили у прес-службі обранця громади.

388 мешканців села виступають категорично проти вивезення твердого побутового сміття в рукотворне урочище Долина. Жителі села вважають, що голова Кременецької сільської ради збагачується за рахунок збору грошей (під виглядом благодійних внесків), а також причетний до розкрадання піску.

Своїми злочинними діями сільський голова не тільки наніс шкоду навколишньому середовищу, а й створив небезпеку для життя людей та дітей які працюють та відпочивають на даній території.



Котловани глибиною 3 метри та насипи викопаного піску висотою 4 метри не огороджені і несуть загрозу життю. Утворені котловани після заготівлі будівельного піску, в сезон дощів заповнені водою, сміттям та болотяною сумішшю. Варто зазначити: на території, що прилягає до сміттєзвалища, проживає 32 дошкільнят та 16 дітей шкільного віку.

Тому реальним виходом з цієї ситуації є закриття сміттєзвалища та вивезення побутових відходів до упорядкованого полігону побутових відходів у селі Брище.

На жаль попередні звернення представників громади села до прокурора району п. Касардія, начальника районного управління МВС п. Басалика та сільського голови п. Хведчака не дали жодних результатів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
скільки скільки дітей дошкільного та шкільного віку там проживає???? Якщо вірити прес-службі обранця громади Ігоря Гузя, які цифри вона наводить "Варто зазначити, що на території села Копачівка проживає 16 дошкільнят та 32 дитини шкільного віку..." то це не громадна Копачівка, а якийсь хутір! навіщо тоді в Копачівці школа на 300 дітей??...можливо малася наувазі найближча прилегла вулиця??? Ви б, панове журналісти уточнили б інформацію, перед тим як сліпо її передерти.....
Відповісти
Виправили, дійсно помарка, не в Копачівці, а на прилеглих до сміттєзвалища вулицях.
Відповісти
прокурор району не п. Касардія, а Касарда, начальник не районного управління, а відділу.
Відповісти
От гади ДАЮТЬ!.. Голова РДА і його перший заступник ВНАГЛУ ЗЛИВАЮТЬ ТОЛКОВИХ ЛЮДЕЙ, РОБЛЯТЬ ЗАМОВЛЕНІ РЕПОРТАЖІ І ЛИШ ДЛЯ ТОГО ЩОБ ПІДІМЯТИ ПІД СЕБЕ УСІХ І УСЯ!!!
Розпорядженням голови Волинської обласної державної адміністрації від 22 листопада 2012 року №492 «Про затвердження змін та доповнень, що вносяться до переліку об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області на 2012 рік» було передбачено 383,1537 тис. грн. на капітальний ремонт вулиці Курбаса у місті Рожище Волинської області. До слова сказати, що на цій вулиці будує будинок син голови Волинської обласної ради, перший заступник голови Рожищенської районної державної адміністрації, депутат районної ради від Фронту Змін. По даній вулиці порівняно недавно (кілька років тому) Рожищенська міська рада «нарізала» під забудову кілька ділянок (раніше це були дослідні ділянки Рожищенської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня №1), а тому саме ця частина міста є відносно молодою і практично необжитою. Дані кошти доцільніше було б використати на ремонт доріг, які мають стратегічне значення для міста, для вулиць, де живе основна кількість населення районного центру, для вулиць, які десятиліттями не бачили ніякого покриття, для прикладу доробивши ремонт по вулиці Шевченка, можна було б зробити її об’їзною та розвантажити центр міста від автотранспорту, чи зробити ремонт по вулицях Ювілейній та Квітневій, які з’єднують один з мікрорайонів міста з його центром і є стратегічно важливими в транспортному сполученні. Даний випадок яскраво показує, що високопосадовці області нехтують потребами громадян, поступають всупереч інтересам громади і використовують кошти платників податків на власний розсуд, будуючи дороги не для потреб громади, а до власних помешкань.
Депутат Волинської обласної ради Олександр Пирожик на сесії обласної ради 21 лютого 2013 року озвучив запит до голови Волинської обласної державної адміністрації та до прокурора області щодо цільового використання даних коштів, однак запит не був підтриманий провладною більшістю в раді, в тому числі не голосували за цей запит як голова Волинської обласної ради так і голова Волинської обласної державної адміністрації, який теж є депутатом. Окрім того, голова обласної ради ввів в оману народних обранців Волинського краю зазначивши, що у Рожище на вулиці Леся Курбаса не було взагалі дороги, тому її і зробили. Там просто поклали щебеневе покриття.
Однак це не зовсім відповідає дійсності, оскільки:
- дорога з твердим покриттям була;
- асфальтове покриття таки поклали, щоправда воно закінчується там, де закінчується будинок сина голови обласної ради, а далі вже дійсно поклали лише щебеневе покриття тим самим принизивши десяток інших забудовників.
Даний випадок не є поодиноким. У 2010 році знову ж таки за сприяння нині діючого голови Волинської обласної ради його син (нині перший заступник голови Рожищенської районної державної адміністрації, депутат районної ради від Фронту Змін.) отримав по державній програмі забезпечення молоді житлом кредит для будівництва згадуваного уже будинку, до якого за державний кошт підвели дорогу з асфальтовим покриттям. На момент отримання пільгового кредиту нині перший заступник голови Рожищенської районної державної адміністрації, депутат районної ради від Фронту Змін працював начальником управління пенсійного фонду України у Рожищенському районі, тобто не був людиною, обмеженою постійних доходів. В Рожищенському районі, мабуть як і в інших адміністративно-територіальних одиницях такого розряду, малозабезпечених дуже багато, багато знедолених людей, які потребують допомоги і в тому числі від держави, однак, нехтуючи черговістю, потребами соціально-незахищених верств населення, державні кошти ЦИНІЧНО були спрямовані виключно на вирішення власних соціально-побутових потреб, на будівництво будинка чиновникові…
Також обурює те, що людина обрана депутатом районної ради від опозиційної партії і в той же час працює на високій посаді – перший заступник голови районної державної адміністрації. Абсурд і парадокс. Справою честі було б або скласти мандат або не йти на роботу у владу. Саме такі люди порочать нашу державу кидаючи під ноги гідність усього українського народу! – адже про яку довіру чи то до провладних партій чи до опозиційних може взагалі йти мова, коли такі факти мають місце у сучасному житті?
Що ж являє собою голова РДА? ХАПУГА!!! В Переспі відремонтував садочок за один мільйон двісті тисяч бюджетних грошей і це при тому, що початкова кошторисна вартість цього ремонту була 370 тис грн. … Натомість дуже швидко був зроблений шикарний ремонт у приватному будинку, в якому мешкає дочка районного керманича – що це, збіг обставин? Йдемо далі – його так званий радник Балан зробив ремонт в районному будинку культури за мільйон гривень і це при тому, що були пропозиції із значно меншими сумами на ті ж самі роботи… Ще один момент – скоро із подачі голови РДА Рожищенський район буде повністю військовим – лише за минулий, 2012 рік з апарату РДА і її структурних підрозділів було звільнено 18 кваліфікованих спеціалістів і на їх місце було прийнято усіх колишніх військових пенсіонерів. Чого тільки вартує такий приклад – для того щоб дати одному чоловіку посаду начальника управління праці і соціального захисту населення (в народі СОБЕЗ), перший заступник голови РДА через погрози, залякування і через матюк (цю розмову чула уся адміністрація) заставив звільнитися діючого начальника...
Металопластикові «ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ» вікна по усьому районі в бюджетній сфері за державний кошт ставить кум одного із цих двох так званих вождів… Невже це не корупція? Чому казначейство працює в ручному режимі під керівництвом голови РДА і лиш він та його перший зам вирішують кому за що і коли платити? Що це за вакханалія в Рожищенському районі?
І ці двоє зливають таких людей як Льоня Хведчак? Цей сільський голова зробив набагато більше блага для громади, ніж оці двоє разом взятих. ГАНЬБА КЕРІВНИЦТВУ РАЙОНУ – ГАНЬБА!!!
Відповісти
Як на Волині обласна рада ліквідовує стихійні смітники!
Щоб перемогти мафію - її потрібно очолити ! Таким методом наші чиновники вирішили ліквідувати не законні сміттєзвалища - узаконюючи їх у кожному селі Волині! А виділені кошти спрямували на виготовлення документації землеустрою ! Не зрозуміло яким чином відрізняється узаконений смітник від стихійного , якщо і надалі сміття закидується у рови (без гідроізоляційного захисту) після незаконого видобування піску.
А з чого все розпочалось: спочатку прокуратура стягнула штрафи з сільських рад Волинської області за розміщення стихійних смітників ( з Копачівської с\р стягнули близько 20 тис.грн.). Надалі сільські ради оплатили кошти за оформлення документації по 5 тис.грн. землеупорядникам ........не зрозуміло кому і за що громади сіл повині сплачувати кошти , щоб закопувати сміття на власній землі? Наступне в планах чиновників створення бізнесу на смітті: збираючи кошти з населення за вивіз сміття і це нібито правильно...... вони закопують наше сміття... за наші гроші.... на наших городах!!!
Таким чином на смітниках створюється бізнес на довгі роки, адже зі слів Куц Ю.І. з департаменту комунального господарства виділяються великі кошти на ліквідацію екологічного лиха нанесеного смітником с. Брище ( не зрозуміла позиція створення додаткових смітників в прилеглих селах?) . Можливо побудова сміттє-сортувальних ліній або відновлення скупок вториної сировини від населення змогло би вирішити це питання. Щодо відновлення скупок : тобто частину грошей зібраних за вивіз сміття з населення спрямувати на скупівлю вторинної сировини на основі сільських рад, і це справедливо ,адже людина змогла б повернути власні кошти витрачені на тару та упаковку. Вторинна сировина дозволить створити виробництво і це не тільки нові робочі місця але й підйом економіки нашої Волинської землі. Пластик та політелен для каналізаційних люків та труб які так не обхідні для наших ЖКГ ; скло на виробництво склоблоків; ганчірря на виготовлення утеплювачів; та багато іншого. А навіщо ......кінці в воду і все! Можливо в наших чиновників є відповіді на ці запитання і вони разом зі своїми економічними та фінансовими відділами змогли б пояснити людям чому сміття вигідно закопувати прибирають , а там де не сміттять. Так в багатьох країнах ще діють смітники ,але це не тільки безпечно для навколишнього середовища , Але й вигідно, оскільки газ(а хто відповість за мор лелек навколо Брищенського смітника? ) який утворюється від перегнивання сміття використовується для людських потреб (( ОСКІЛЬКИ СМІТНИК ЗАХИЩЕНИЙ ПЛІВКОЮ ЗНИЗУ І ЗВЕРХУ) . Факти порушень наведені вище особливо стосуються Кременецького смітника Рожищенького р-ну Волинської області , який знаходиться серед орних земель (площа 2.5 га - і це на відстані 4-х кілометрів від міського полігону ТПВ с. Брище) в декількох метрах від посіву пшениці та огородини .
Впевнена що ще багато хто памятає чудові сади на Волинській землі : яблуні, груші, черешні, чого вартував тільки один сад "Дружби" в с. Маяки, де це все зараз?...... на смітниках!!!
Відповісти
Я пропоную Вам , шановні Кремчани!
"Кремчани відстояти право на чисте довкілля" під такою промовистою назвою вміщено статтю у 28-у номері "Нашого краю". Але Довкілля не обмежується Вашими дворами і вулицями , шановні кремчани. Так, у Вашому селі і на його околицях більше немає стихійних сміттєзвалищ. Але це що ви облаштували , створює екологічну загрозу довкіллю , а конкретно всім чотирьом селам : Копачівці , Ужові , Башові і Кременцю, бо ж урочище "Долина" розташоване на умовному перехресті цих сіл. Звісно всі Ваші рішення і дозволи відповідних інстанцій легітимні . Але ж дно на Вашому смітнику не вистелене поліетиленовою плівкою , тому в результаті перегнивання все потраплятиме у грунтові води , а з ними в колодязі навколишніх сіл . Через кілька років Ви , Ваші діти і онуки , тварини і птиця , яких Ви утримуєте , питимуть воду , забруднену Вашими руками і до того ж ще за Ваш власний кошт !
Невже Вам не відомі подібні приклади з теле-і радіопередач , чи Ви ніколи про таке не читали у пресі? А може Ви ставите власний експеремент хочете достименно нарахувати через скільки років це станеться ?!
Спитаєте , що робити з відходами ? Робіть як ми , в Копачівці . Укладіть договори з Рожищанською дільницею благоустрою і за такі ж самі кошти , як Ви сплачуєте тепер , Ваше сміття вивозитимуть на Брищенський вистелений полігон .
Прислухайтесь до моєї пропозиції , шановні Кремчани!
Прислухайтесь , щоб через кілька років не розкаюватись і щоб нащадки Вас не згадували лихими словами.

Віра Гресь
жителька с. Копачівка
Відповісти
Останні новини
У селі на Волині ‒ бунт проти сміття. ФОТО. ВІДЕО
28 травень, 2013, 16:09