Як схуднути і не втратити здоров'я*

Як схуднути і не втратити здоров'я*
Чи сиділи ви коли-небудь на дієті? Наскільки тривалим був ефект схуднення? Як почували себе після кількох днів чи тижнів голодування? Варто задуматись над цими питаннями, з ентузіазмом хапаючись за черговий чудодійний рецепт з інтернету. Адже незбалансоване і малокалорійне харчування не тільки допомагає скидати вагу. Воно завдає непоправної шкоди здоров’ю. Щоб уникнути проблем, краще звернутися до спеціалістів. Позбутись зайвих кілограмів надовго, змінити свій раціон і при цьому почуватись бадьоро, допоможе дієтолог центру Zarpa (https://zarpa.com.ua/).

Чому дієти бувають шкідливими?

Більшість людей уявляють собі ефективне схуднення як дуже швидкий процес. За 1-2 тижні бажають позбутись не менше 5-6 кілограмів. Для цього вибирають монодієти, обмежують калорійність їжі, критично зменшують порції.

Як шкодять короткочасні дієти здоров’ю? Розберімось з цим питанням.

Популярні монодієти

Такий тип харчування передбачає вживання протягом короткого часу одного продукту. наприклад, рису, кефіру, бананів, яблук, ананасів, гречки. Крім того, калорійність денного раціону різко знижується. Монодієта - ефективний метод худнути, але дуже небезпечний.
Обмежується кількість корисних речовин, що поступають в організм. Виникає дефіцит білків, жирів, вітамінів та мікроелементів. В деяких продуктах міститься надлишок певних елементів (наприклад, калію в бананах), що теж може зашкодити здоров’ю.

Низькокалорійні дієти

Зменшення калорійності їжі спочатку дійсно дає хороший ефект. Зайві кілограми щезають, фігура стає стрункішою. Але організм при такому типі харчування перебуває в постійному стресі. Через деякий час він починає «відкладати про запас» жир, процес схуднення сповільнюється.
Зменшення калорійності їжі теж спричиняє дефіциту вітамінів та мікроелементів. Це відбивається на стані шкіри, волосся, нігтів. Знижується працездатність, через постійне почуття голоду виникають депресії. В результаті страждає робота всіх органів та систем.

Дієти з переважанням певних продуктів

Зараз дуже модними стали протеїнові або низьковуглеводні дієти. Продукти з великим вмістом білка (м’ясо, риба, яйця, сир) швидко насичують, схуднення відбувається інтенсивно. В умовах дефіциту вуглеводів джерелом енергії стають жирові відкладені.

Але перевантаження організму протеїнами є небезпечним. Воно спричиняє:

• Кетоацидозу. Кетонові тіла, що утворюються при розпаді жирів., порушують кислотно-лужний баланс. Це веде до проблем в роботі всіх систем організму. З’являється задишка, неприємний запах ацетону з рота, нудота (у важких випадках блювота), біль голови, страждають нирки та печінка. Особливо небезпечний такий стан для людей з хронічними захворюваннями сечовидільної, серцево-судинної системи.
• Дефіциту вітамінів. В першу чергу це стосується вітаміну С, основну масу якого ми одержуємо з овочів та фруктів. При його недостатності знижується імунітет, підвищується ризик кровотеч, псується стан шкіри та волосся.
• Порушенню травлення. Велика кількість білків і знижений вміст клітковини в раціоні гальмує перистальтику кишківника, знижує кислотність шлунку. Люди страждають закрепами, в них з’являється постійна нудота, різко знижується апетит.

Якщо самостійно вибрати одну зі швидких та простих дієт, не враховуючи особливостей власного організму, можна серйозно зіпсувати здоров’я. Знизити вагу без зайвих проблем можуть допомогти спеціалісти.

Що радять дієтологи?

Ось що каже Оксана Глова, лікар нутріціолог (дієтолог) центру Zarpa:

«Епоха калькуляторів калорійності давно пройшла. Важливо не скільки й чого ми з’їдаємо, а як засвоюємо. Твердження, що зайва калорія додає нам кілограм ваги, це міф. А от швидкий набір маси після короткочасної дієти є фактом. Раціональне харчування - не помідор з курочкою без жодної краплі олії, не відмова від їжі після 18:00 і не сумнівні знежирені продукти. Щоб схуднути і підтримувати бажану вагу, потрібно мати справжню мотивацію, повністю змінити харчові звички і спосіб життя».

Головні правила для схуднення:

1. Перевірте, чи справді маєте зайву вагу. Для цього визначте свій індекс маси тіла - розділіть вагу на ріст в метрах. Він повинен бути не вище 24,9 і не нижче 18,5.
2. Зверніться до дієтолога і пройдіть всі необхідні обстеження. Часто причиною ожиріння є ендокринні порушення, які треба лікувати. При хронічних хворобах чи непереносимості певних продуктів харчування вибирається з особливою увагою.
3. Добре мотивуйте себе і визначте ціль. Вона повинна бути конкретною, вимірювальною, реальною, справжньою та окресленою чітким проміжком часу. Наприклад, схуднути за 4 місяці на 10%, щоб влітку виглядати красивою та привабливою. Швидшими темпами позбуватись зайвої ваги спеціалісти не рекомендують.
4. Вибирайте раціон, що відповідає вашим смакам. Це допоможе легше переносити деякі обмеження. Старайтесь готувати їжу в домашніх умовах.

Спеціалісти не радять різко зменшувати порції. Якщо ви щодня з’їдали 3000-5000 калорій, їх кількість варто зменшити не більше, ніж на 15%. Для жінок мінімальна енергетична цінність їжі - 1200 ккал, для чоловіків - 1500 ккал.

Харчування повинно включати правильне співвідношення основних макроелементів - 50% вуглеводів, 20% білків і 30% жирів. Варто надавати перевагу вуглеводам з низьким глікемічним індексом, вони є в овочах, фруктах, цільнозерновому хлібі. Жири тваринного походження не повинні перевищувати 8-10%.

Дійсно здоровий раціон, що гарантує безпечне схуднення, підбере лікар дієтолог. Ви можете записатись на візит до нього в центрі Zarpa. Нутріціолог допоможе з вибором продуктів, порадить як правильно їх готувати, підтримає вашу мотивацію.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.