Чому може погіршитися сигнал при передачі через коаксильний кабель?*

Чому може погіршитися сигнал при передачі через коаксильний кабель?*
Коаксильний кабель є найбільш поширеним інструментом для контактної передачі радіочастотних сигналів. На відміну від силових ліній, він є більш чутливим до пошкоджень, а тому потребує обережного поводження з собою. Коаксильний кабель передає високочастотні сигнали через центральний провідник, а перешкоди блокує захисний екран. Якщо принаймні один елемент кабелю (у т.ч. внутрішня та зовнішня ізоляція) пошкоджено, сигнал може значно погіршитися. Пошкодження ж найчастіше трапляються через описані нижче причини.

Фізичне навантаження

Через особливості будови такого кабелю він має доволі великий мінімальний радіус згину. Відстань між внутрішнім провідником та екраном повинна бути якомога більш рівномірною по всій довжині. Надмірне згинання часто призводить до пошкодження металевої серцевини, що веде за собою погіршення якості сигналу. Тут ви можете придбати стійкі до механічних навантажень кабелі – https://ctb.com.ua/products/kabelnaya-produkciya/koaksialnyy. Однак і вони потребують ретельного дотримання правил експлуатації.

Прокладаючи кабель, бажано уникати його контакту з будь-якими предметами, що мають гострі кути. Якщо без різкого згину не обійтися, краще використовувати 90-градусний адаптер.

Вплив води

Стандартний коаксильний кабель не є водонепроникним. Якщо в нього потрапляє волога, електричні характеристики різко змінюються і сигнал псується. Не лишайте кабель під дощем та не допускайте накопичення конденсату, навіть якщо роз’єми закриті. Маленького пошкодження цілком достатньо для проникнення води всередину. Найкраще використовувати вологозахищені лінії зв’язку, якщо уникнути впливу води не вдасться.

Тепло

Найчастіше в якості ізоляторів у коаксильних кабелях використовують поліетилен і полівінілхлорид. Ці матеріали мають доволі низьку температуру плавлення – близько 65 °С. При тривалому впливові високих температур внутрішня ізоляція розм’якшується, і положення провідника відносно екрану може змінитися. Сьогодні використовуються й більш стійкі до нагріву діелектрики, однак все ж краще не ризикувати.

Коаксильний кабель потрібно прокладати на відстані від радіаторів опалення, сценічних освітлювальних приладів та інших джерел нагріву. Також варто уникати впливу на лінію зв’язку прямих сонячних променів.

Якщо сигнал передається з порушеннями, причиною цього не обов’язково є погана якість кабелю. Частіше справа у неправильному транспортуванні, монтажу та експлуатації лінії зв’язку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кабель
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Насправді причин тут багато. Тому на кабелі краще не економити та монтувати лише мідну кабельную продукцію.
Відповісти