Чайові в Стамбулі: кому та скільки?*

Чайові в Стамбулі: кому та скільки?*
Винагорода «на чай» в Стамбулі є звичайним звичаєм. Гарна новина полягає в тому, що чайові (başiş) не нашкодять вашому гаманцеві, оскільки є доволі помірними. Однак просто роздавати гроші усім підряд не варто. Є певні неписані правила, які дозволять справити гарне враження і при цьому не розоритися. А для початку економії радимо придбати дешеві авіаквитки в Турцію. Так у вас лишиться більше грошей на розваги, сувеніри та знайомство з місцевою кухнею. І, звичайно, на винагороди за якісне обслуговування.

Загальні правила чайових

Зазвичай туристи лишають «на чай» в розмірі 5-10% в ресторанах, кафе і барах. В залежності від своїх обов’язків, працівники готелів очікують на 5-20 лір ($0,7-2,8) за послуги. В таксі турки найчастіше не лишають чайові, а можуть просто округлювати рахунок.
Місцеві жителі переважно бажають отримувати гроші в турецьких лірах. Охоче приймаються і банкноти. Іноземна валюта також приймається, але тоді потрібно підготувати дрібні долари чи євро, що може бути не надто зручно.

На відміну від багатьох західних країн, в Турції не надто поширена практика додавання чайових до рахунку в ресторані, барі чи кафе при оплаті кредитною картою. Безготівково можна розрахуватися лише по рахунку, а винагороду офіціантові чи бармену додати банкнотами або ж монетами.

Де та скільки?

Основні туристичні локації, в яких лишають чайові:

• Аеропорт. Тут працюють професійні вантажники, послуги яких оплачуються за стандартним тарифом. Якщо ж ви не знаєте таксу, дайте 2-3 ($0,3-0,4) ліри за чемодан. Якщо це менше за офіційних тариф, вам обов’язково повідомлять.
• Таксі. Просто заокругліть вартість поїздки – в Турції це вважається цілком прийнятною винагородою. Наприклад, якщо лічильник показує 11,50 лір, дайте водієві 12 лір ($1,7). Додаткова винагорода – за допомогу з багажем чи інші послуги, які не є стандартними.
• Громадський транспорт. Чайові не лишають.
• Готель. Носіям та покоївкам прийнято давати від 5 лір. Для покоївок гроші зазвичай просто лишають в кімнаті на видному місці (наприклад, на ліжку). На стійці реєстрації можна лишити ще 20-30 ($2,8-4,2)лір при виїзді з готелю.
• Ресторани, бари, кафе. Чайові в розмірі 5-10% від суми замовлення. В більш престижних закладах 10-15%.
• Музиканти. В деяких закладах між столиками ходять музиканти, які грають за гроші. Хочете винагородити такого виконавця? Вставте банкноту номіналом 5-10 лір між струнами скрипаля, коли він нахиляється над столиком. Або ж просто покладіть гроші (у т.ч. й монети) йому в кишеню.
• Хамам. Перш ніж ви покинете турецьку лазню, персонал прийде «попрощатися». Зазвичай на чайові виділяють 10-20% від суми рахунку. Ці гроші розподіляють між працівниками. Підготуйте дрібні купюри та монети, аби нікого не образити.
• Гід. Екскурсоводам не обов’язково лишати чайові, адже ви вже заплатили за обслуговування. Звичайно, вони сподіваються отримати додаткову винагороду, але це вже на ваш розсуд. Якщо ви подорожуєте в групі, «на чай» потрібно давати не окремо, а від усіх разом. Як правило, це 20-30 лір.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.