Чому круто вчитися в США: система, умови, перспективи*

Чому круто вчитися в США: система, умови, перспективи*
Здобути вищу освіту в закордонному престижному виші прагнуть чимало українців. І якщо багато хто їде в Європу, щоб залишатися близько до сімей, деякі рвуться до Сполучених Штатів. Чим так приваблює освіта США? Перспективою залишитися там на постійне місце проживання або отримати крутий багаж знань і повернутися розвивати рідну країну? Давайте дізнаємося про головні особливості, плюси, мінуси і нюансах навчання на далекому материку.

Головні плюси

- Гнучкість системи. Це те, що дозволяє вчитися, працювати і бути волонтером (соціальним активістом і т.д.) одночасно.
- Можливість перевестися з одного університету в інший.
- Самостійний вибір предметів. Українські студенти можуть тільки заздрити можливості пропустити непотрібні дисципліни і вдосталь відвідувати корисні лекції.
- Робота під час навчання. Офіційна і та, яку схвалює університет. Так, наші студенти працюють, але здебільшого нишком, бо схвалюють не усі викладачі.
- Стипендія. У нас вона теж є, але розмір її жалюгідний у порівнянні з американською.
- Інклюзія. Зручні паркування, під'їзди, заїзди, ліфти, спеціальне обладнання для людей з особливими потребами – не тільки в планах, а й в реальності.

Іноземним студентам у США добре тим, що візова політика до них досить лояльна. Все, що отримують громадяни країни, отримають і «гості». Часто - навіть більше завдяки різним навчальним програмам (включаючи обмін, навчання і одночасну роботу тощо).

Як вступити до вишу США

Українському школяреві треба разом з американськими скласти тест SAT. Це аналог нашого ЗНО, без нього подати документи до вишу не вийде. Такий іспит допомагає оцінити навички читання, письма та математичних здібностей. Буде потрібно написати есе, в підготовці допоможе https://royalessays.co.uk/. Якщо складати тест в Україні, доведеться їхати в один з трьох доступних центрів. Всі вони в Києві.

Альтернативний варіант – проходження програми підготовки Pathways. Таку опцію зазвичай пропонує університет як інтеграційну систему. Знадобиться високий рівень знання мови, зате не потрібно здавати SAT. Учень буде прирівнюватися до студента першого курсу, жити в кампусі на території університету та адаптуватися до життя в США.

Якщо у абітурієнта немає на все це грошей (а їх треба чимало), він може вступати після закінчення української школи. Для цього доведеться скласти іспит на знання англійської (IELTS), бажано на 7.0 і вище.

Особливості освіти в США

Ми вже говорили, що студенти можуть переводитися з одного університету в інший. Можна піти шляхом найменшого опору, провчитися два роки в коледжі на бакалавраті, а потім напружитися і вступити до університету. Якщо не вийде з першого разу, можна пробувати через рік.

Система кредитів. Вона дозволяє самостійно розподілити навантаження з різних дисциплін і розрахувати приблизний час закінчення навчання. Для цього потрібно врахувати свою спеціальність і пройти деякі обов'язкові професійні дисципліни. Наприклад, журналісти не можуть пропустити письменницьку майстерність. Отже, потрібно за 4 роки пройти 120 кредитів. А потім вирішити, чи потрібна студенту ступінь спеціаліста або магістра, і підучитися рік-півтора. Іноземним студентам необхідно враховувати тривалість своєї візи, її можна продовжити до 7 років. Деякі за цей час здобувають другу освіту, інші знаходять роботу, треті насолоджуються життям і потім повертаються додому.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Освіта, США
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чому круто вчитися в США: система, умови, перспективи*
19 листопад, 2020, 12:04
У Ковелі подорожчає вода
19 листопад, 2020, 11:54